"Niet de grootste worden?" NSC en Pieter Omtzigt gaan tóch voor goud

"Niet de grootste worden?" NSC en Pieter Omtzigt gaan tóch voor goud

Politieksep 28, 13:00
Er gebeuren heel interessante dingen rond NSC, de nieuwe partij van Pieter Omtzigt. Want waar Omtzigt in de zomer nog riep dat hij niet de grootste wil worden, en ook niet de premier wil leveren, lijkt alles nu anders te zijn. Hij heeft een lijst van 44 kandidaten in geleverd én maakt vandaag bekend dat... NSC wil meedoen in álle kiesdistricten van Nederland.
Toen Omtzigt zei dat hij eigenlijk niet de grootste wil worden én ook geen premierambities had werd er terecht geconcludeerd dat dit twee dingen kon betekenen: hij zou met een korte lijst komen van ergens rond de 20 kandidaten en/of NSC zou gewoon niet meedoen in een aantal kiesdistricten.
Nou, dat is niet helemaal het geval. Of eigenlijk: het is helemaal niet het geval. De NSC-lijst bestaat uit 44 kandidaten, wat inhoudt dat NSC in dat opzicht wel degelijk de grootste partij kan worden.
En er is meer. NSC doet namelijk ook mee in elk kiesdistrict. Beter gezegd, NSC wíl overal meedoen. Er zijn 20 kieskringen in ons land. Omtzigt wil ervoor zorgen dat zijn partij overal geregistreerd is.
Zoals hij op X (voorheen Twitter) laat weten heeft NSC daar wél hulp bij nodig. Een nieuwe partij moet namelijk bewijzen dat er interesse in haar is. Dan gaat het niet om duizenden steunverklaringen per kieskring: er zijn 30 ondersteuningsverklaringen nodig per kring. Dus in totaal 600. Dat is heel, heel, heel weinig - maar het moet wel gebeuren.
Daarbij geldt natuurlijk dat een ondersteuningsverklaring niet betekent dat die persoon ook echt op NSC gaat stemmen. Het gaat er alleen om dat jij als burger wil dat die partij in jouw kring meedoet. That's all.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS begrijpen we dat de Tweede Kamerverkiezingen 2023 de belangrijkste verkiezingen van ons leven zijn. Daarom gaan wij er elke dag weer met gestrekt been in. Steun ons! Doneer aan DDS en strijd zij aan zij met DDS voor de toekomst van ons land.
De kans dat Omtzigt dat doel van 20 ondersteuningsverklaringen per district gaat bereiken is - uh... gigantisch. Sterker, er bestaat geen enkele twijfel over dat hij genoeg van dit soort verklaringen krijgt en dat hij dus overal kan meedoen.
Belangrijker is wat dit betekent. Het houdt namelijk in dat NSC wel degelijk de grootste partij van het land wil worden... en dus ook de premier wil leveren als die missie slaagt. Dit terwijl Omtzigt eerder nog - heel fanatiek en overtuigd! - zei dat hij dat absoluut niet wilde.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten