DDS Tweede Kamer 63

Nóg een overwinning voor rechtse partijen: Tweede Kamer keert zich tegen vleesbelasting

Politiekmei 10 2022, 17:06
De Tweede Kamer wil niet dat er een extra belasting komt op vlees. VVD, CDA, SP, SGP, DENK, FVD, Ja21, BIJ1, BBB, Groep Van Haga en Pieter Omtzigt steunen de oproep van de PVV aan landbouwminister Henk Staghouwer om zo’n vleestaks niet in te voeren.
Staghouwer kondigde eerder dit jaar een onderzoek aan naar een vleestaks. Die belasting zou er volgens hem namelijk toe leiden dat mensen gezondere en duurzamere keuzes zouden maken (lol). Ook zou de opbrengt dan weer kunnen worden gebruikt om boeren te helpen duurzamer te gaan produceren. En de vleestaks zou volgens Staghouwer nauw aansluiten bij andere belastingmaatregelen die het kabinet wil nemen om gezondere voedingskeuzes te stimuleren, meldt het AD.
Allemaal leuk en aardig, maar daar klopt natuurlijk helemaal geen biet van. Het is een belasting die vooral de onderkant van de samenleving keihard treft. Daarnaast zouden boeren hun product onaantrekkelijker zien worden, waardoor ze nóg een reden hebben om de handdoek in de ring te gooien. Wie is hier dan wél bij gebaat? Het kabinet, want met zo'n belasting krijgen zij het budget weer enigszins in balans.
Het is ronduit belachelijk dat zo'n vleestaks überhaupt werd voorgesteld, wetende dat de burgers een flinke inflatie voor de kiezen zouden krijgen, hun koopkracht achteruit zagen gaan én last zouden krijgen van de oorlog in Oekraïne. Logisch dus dat zo'n vleestaks keihard wordt weggestemd door een flinke meerderheid met ook linkse partijen.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Dit soort voorstellen laat eigenlijk perfect zien hoe ver de gevestigde orde afstaat van de realiteit. Op papier klinkt zoiets makkelijk, maar het effect ervan zou enorm zijn. Het zou namelijk bovenop de suikertaks komen. Een blikje cola en een frikandel zouden dan dus flink duurder worden. Denken ze niet over na en staan ze niet eens bij stil! Ze zijn volledig in de veronderstelling dat men dan maar vaker water gaat drinken en een appeltje tussendoor neemt. Zo werkt het natuurlijk niet.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten