Rechtse meerderheid Tweede Kamer stemt voor verhoging maximumstraf doodslag naar 25 jaar

Rechtse meerderheid Tweede Kamer stemt voor verhoging maximumstraf doodslag naar 25 jaar

Politiekmei 10, 16:09
Een (rechtse) meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat de maximale straf voor doodslag omhoog moet van 15 naar 25 jaar. Binnen de coalitie stemden VVD en CDA voor, terwijl D66 en de ChristenUnie tegenstemden.
Naast VVD en CDA steunen PVV, JA21, SGP, Groep Van Haga, Forum voor Democratie, Denk, BBB en Liane den Haan de verhoging naar 25 jaar. GroenLinks probeerde via een amendement de maximumstraf nog naar 20 jaar te krijgen, maar de linkse partijen kregen dat niet voor elkaar, meldt De Telegraaf.
Dit soort 'overwinningen' hebben altijd een beetje een nare bijsmaak. Rechtse partijen gebruiken het namelijk vooral om aan de burger te kunnen laten zien dat ze hard en streng zijn, terwijl er in de praktijk niet perse heel veel veranderd. Rechters kunnen er nog steeds voor kiezen om voor de minimale straf te gaan en alleen in de absoluut ergste gevallen de maximale ruimte te benutten qua strafeis.
Willen rechtse partijen écht laten zien dat ze voor strenger straffen zijn, dan hadden ze dus de minimumstraf wel verhoogd. En natuurlijk kun je daar best wat regels voor verzachtende omstandigheden in verwerken, want de context is vrijwel nooit volledig passend binnen de wettelijke kaders. Maar in dit land zijn we wel flink doorgeslagen richting de zachte kant, waar iedereen een tweede kans verdient en de dader haast nog zieliger is dan het slachtoffer.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Dit wetsvoorstel biedt de rechter in ieder geval weer de ruimte om daadwerkelijk keihard te straffen, omdat de maximale strafeis nu meer in de buurt komt bij moord. Want als niet kan worden aangetoond dat de dader daadwerkelijk een vooropgezet plan had om iemand te vermoorden, dan wordt het al snel 'doodslag' en ging er zo 15 jaar van de maximaal mogelijke straf af. Dat valt natuurlijk aan geen enkele nabestaande te verkopen. Mooi dus dat dit in ieder geval wordt aangepakt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten