48631903518 b193ee53df c

Amerikaanse inlichtingendienst: 'Poetin gaat voor langdurige oorlog in Oekraïne'

Buitenlandmei 10 2022, 18:12
De Verenigde Staten denken dat Rusland zich voorbereidt op een langdurige oorlog in Oekraïne. Mocht het de Russen lukken om de Donbas te veroveren, dan zou Poetin nog steeds van plan zijn ook andere doelen te bereiken, meldt de directeur van de Nationale inlichtingendienst van de Amerikanen.
Bewijs wordt natuurlijk niet geleverd voor deze informatie, wat het lastig maakt om het te kunnen duiden. De Amerikanen hebben er zelf namelijk ook alle belang bij om het conflict aan de gang te houden. Zij leveren wapens en door de economische sancties van de EU tegen Rusland, zijn de Amerikanen in economisch opzicht ook in een goede positie: ze krijgen er flink wat klanten voor hun energie bij. En als de boel in Oekraïne nog verder escaleert, zijn zij niet degenen die de klappen vangen.
Toch valt er op zichzelf ook wel wat te zeggen voor deze informatie (via De Telegraaf): het is namelijk best aannemelijk dat Poetin nog een flinke tijd door wil gaan. Hij kan niet met lege handen naar huis en als hij alleen de Donbas zou veroveren dan gaat Oekraïne (natuurlijk) voor de tegenaanval. Doorstoten is dan de enige optie als terugtrekken (vanwege gezichtsverlies) niet meer kan.
Als het echt zo is dat Poetin een langdurig conflict aandurft en daar zelfs op aanstuurt, dan betekent dit ook dat de economische sancties totaal niet werken. Kennelijk is hij dan in de veronderstelling dat het over een jaar of twee nog steeds niet veel uitmaakt, of dat Rusland het waarschijnlijk in economisch opzicht toch langer vol zal houden dan de Europese Unie.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Het zou ook betekenen dat wij in het westen een totaal verkeerd beeld van de oorlog in Oekraïne hebben. Dat land lijkt tot dusver behoorlijk goed opgewassen te zijn tegen de Russen. Maakt Poetin dan (weer) een catastrofale fout? Bluft hij? Of is hij daadwerkelijk van plan het volle gewicht van het Russische leger in te zetten voor een grootschalige loopgravenoorlog? Dat de oorlog tot nu toe niet gelopen is zoals Poetin waarschijnlijk had verwacht, wil niet zeggen dat hij zich niet snel aan kan passen aan deze nieuwe realiteit. Al is het natuurlijk te hopen dat hij zich gewoon nóg een keer flink vergist!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten