Screen Shot 2022 09 21 at 125146

Peiling Maurice de Hond: D66 stort na Algemene Politieke Beschouwingen helemaal in elkaar

Politieksep 25 2022, 8:55
Volgens de nieuwste peiling van Maurice de Hond blijft D66 maar zetels verliezen. Als die partij dacht dat ze zou herstellen na de Algemene Politieke Beschouwingen, nou, dan komen Kaag en Paternotte echt thuis van een koude kermis. Hun clubje staat namelijk nog maar op 11 virtuele zetels. Dat is net zo groot als JA21, en significant kleiner dan een hele rits partijen, waaronder de PvdA.
De PvdA is al jaren op sterven na dood. De 'sociaaldemocraten' hadden ooit 40+ zetels in het parlement, maar die tijd is al langer niet meer. Niet zo gek, natuurlijk, want de PvdA heeft de eigen achterban decennia geleden al verraden. Het duurde even voordat de arbeidersklasse dit ook begreep, maar toen het besef er eenmaal was, was er geen houden meer aan voor de rooien.
Maar de laatste weken zit de partij een heel klein beetje in de lift. Als er nu verkiezingen waren zou Attje Kuiken uitkomen op 14 zetels. Dat is nog altijd niets vergeleken met tijden van weleer, maar het is wel beter dan de 9 zetels waarmee ze nu vertegenwoordigd zijn.
Interessant genoeg betekent deze score dat de PvdA momenteel significant groter is dan D66. Want Sigrid Kaag zou immers de grote redder van die partij zijn; de volgende (en eerste vrouwelijke) minister-president.
Nou, dat kan ze op haar buik schrijven. D66 staat nu namelijk nog maar op een magere 11 zetels. Voor andere, vooral nieuwe partijen, is dat een oké score. Maar voor een partij die in 2021 nog 24 zetels binnensleepte is het natuurlijk een ware nachtmerrie:
De APB hebben ook niets gedaan voor de VVD. Die club staat nog steeds op 21 zetels, een verval van 13. Daardoor wordt de PVV nu op de hielen gezeten door twee partijen: BBB van Caroline van der Plas met 18 virtuele zetels en de PVV van Geert Wilders met 16 virtuele zetels. Aangezien met name de PVV altijd een beetje onderschat wordt is de kans groot dat Wilders en de zijnen feitelijk dichter bij de VVD staan.
Met andere woorden, als er nu verkiezingen gehouden worden bestaat de kans - die is zelfs levensgroot - dat de VVD niet meer de premier mag leveren. En dat D66 tegelijkertijd ook nog eens in elkaar is gestort. Oh, oh, oh, wat een feestelijke gedachte!
Ondertussen staat de partij die niet mag spreken in het parlement en die dagelijks wordt weggezet als "fascistisch," FVD dus, nog altijd gewoon op vijf zetels. Dat zijn er net zoveel als de partij nu heeft (want Wybren van Haga en twee meelopers verlieten de partij na de verkiezingen van 2021). Alle tactieken om FVD weg te vagen en totaal te vernietigen werken dus gewoon niet. Dat verklaart misschien dan wel weer waarom Baudet nu het woord wordt ontnomen; ze willen FVD mogelijk op andere manieren uitschakelen, wetende dat als het aan kiezers wordt overgelaten, dat FVD dan gewoon lekker blijft bestaan en dus het narratief blijft aanvallen, ook in de Tweede Kamer zelf.
Het CDA staat ondertussen op 6 zetels. Voor partijen als FVD, Volt, DENK, BIJ1, BVNL zou dat op zich prima zijn. Maar het CDA is historisch de grootste en machtigste partij van `Nederland. 6 zetels voor de christendemocraten is niet alleen 'zielig weinig,' het is een teken dat het einde oefening is voor die club. Want dat resterende aantal CDA-stemmers van 80+ is natuurlijk geen lang leven beschoren. Daarna heeft het CDA niets en niemand meer over.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Tenslotte blijkt uit de peiling ook dat twee eenmansfracties - Den Haan en Gündogan - na nieuwe verkiezingen niet meer terugkomen in de Tweede Kamer. De zetel van Den Haan gaat naar de partij die daar recht op had en heeft: 50Plus. En dat stoeltje van Gündogan blijft gewoon in handen van Volt, de partij zonder wie zij natuurlijk nooit in het parlement was gekomen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten