portraitfactorynl tweede kamer 108

Peilingen! FVD en BBB in de lift: PVV nog altijd stijf aan kop maar verliest momentum

Politiekmei 05, 13:30
De recente peilingen van Maurice de Hond laten zien dat vanaf het piekmoment in februari 2024 de populariteit van de PVV iets aan het afnemen is. Dit komt vooral door minder steun van VVD-kiezers en twijfels bij voormalige niet-stemmers die nu naar de PVV neigen. Wat deze verschuiving betekent voor de Europese Parlementsverkiezingen hangt sterk af van wat er tijdens de formatiebesprekingen de komende weken gebeurt.
Hoewel de PVV nog steeds aanzienlijk meer zetels heeft dan de tweede en derde partij samen, is er wel sprake van een lichte daling in zetelaantal. Voormalige niet-stemmers en overstappers vanuit de VVD lijken nu minder geneigd te zijn om op de PVV te stemmen.
Andere partijen laten juist wel groei zien in de peilingen. De VVD stijgt bijvoorbeeld met 2 zetels, terwijl BBB en FVD elk met 1 zetel groeien. Deze veranderingen kunnen te maken hebben met verschillende factoren, zoals onzekerheid onder kiezers en de gang van zaken tijdens de formatiebesprekingen die momenteel plaatsvinden.
Met de formatiefase die binnen 10 dagen wordt afgerond, wordt verwacht dat de uitkomst een grote impact zal hebben op de politieke verhoudingen. Deze impact zal vooral voelbaar zijn voor de partijen die betrokken zijn bij de formatie. De komende ontwikkelingen zullen volgens de Hond invloed hebben op de opkomst en de uiteindelijke uitslag van de Europese Parlementsverkiezingen, die over een maand plaatsvinden.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de oorlog van de overheid tegen onze BOEREN. Jij ook? Steun het geweldige initiatief van EerlijkEten, FVD, De Dagelijkse Standaard en onze eigen trotse Nederlandse boeren dan! Bestel een mooie Box met het beste vlees, met de lekkerste groente, fruit en aardappelen van EerlijkEten en krijg al die fantastische producten DIRECT van het land van de Nederlandse boer. Geen tussenmensen er tussen in. Geen supermarkten. Geen toegevoegde hormonen. En vooral geen waardeloze vaccins die het vlees feitelijk vergiftigen! Schrijf je VANDAAG nog in!
Het is belangrijk om te benadrukken dat peilingen geen voorspellingen zijn, maar een momentopname van de huidige stand van zaken. Met 31 zetels te verdelen bij de komende Europese Parlementsverkiezingen en een kiesdeler van 3,22%, zullen zelfs kleine verschuivingen in de steun grote gevolgen hebben voor de zetelverdeling.
De komende weken zijn cruciaal in het bepalen van de politieke koers en de uiteindelijke resultaten van de verkiezingen. Afhankelijk van de ontwikkelingen tijdens de formatie en de mobilisatie van kiezers, kan het zetelaantal van de PVV fluctueren tussen 5 en 11, afhankelijk van de opkomst op 6 juni.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten