shutterstock 515326441

Staatssecretaris schikt in: niet meer dan 150 asielzoekers in hotel Albergen

Politieksep 02 2022, 15:00
De gemeenteraad van Tubbergen heeft een kleine overwinning geboekt, al is het nauwelijks een overwinning voor de democratie. In plaats van 300 asielzoekers en een tentenkamp rondom het 'asielhotel' in Albergen, zullen er 'slechts' 150 asielzoekers worden opgevangen in het dorp.
Afgelopen dinsdag stemde de gehele gemeenteraad van Tubbergen in met een motie waarin staat dat de raad maximaal 100 tot 150 mensen wil huisvesten in het pand en dus geen tenten of woonunits wil op een naastgelegen terrein. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) streek een keer over zijn hart en kon daar wel mee leven. Feest!
Het treurige is natuurlijk dat de staatssecretaris zich alles behalve democratisch heeft gedragen en in eerste instantie gewoon 300 asielzoekers bij de inwoners van Albergen door de strot wilde duwen. Toen dat toch nét iets meer weerstand opleverde dan verwacht, krabde hij zich eens achter de oren en leek het hem toch nodig om eens met de inwoners te gaan praten.
Vanuit die positie, volledig opgedrongen door de staatssecretaris en het COA, mocht de gemeenteraad van Tubbergen dan 'onderhandelen'. Van der Burg vindt het dan ook "fijn" dat er op deze manier een compromis is gesloten, zodat hij toch geen dwang hoeft toe te passen (via de NOS). Dat is een beetje alsof een dief je onder schot houdt en jij 'geheel vrijwillig' slechts de helft van je geld afstaat.
Het eindresultaat voor de mensen in Albergen valt daarom nu enigszins mee, vergeleken met de absurde plannen waar het eerst om ging. In plaats van 300 asielzoekers zullen het er nu maximaal 150 worden. Er komen geen woonunits of tenten op het terrein van het 'asielhotel' en zo'n 50 van die asielzoekers zullen uit statushouders bestaan.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Inwoners mogen hun zegje doen over een veiligheids-, ontmoetings- en activiteitenplan. Het is namelijk ook de bedoeling dat die asielzoekers daar hun leven op de rit gaan krijgen. "Ik weet zeker dat veel inwoners van Tubbergen willen meehelpen om het verblijf in onze opvanglocatie zo aangenaam en nuttig mogelijk te maken", zegt burgemeester Wilmien Haverkamp.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten