annabel nanninga 2021

Van 'onzin' naar realiteit: JA21 in opspraak door eigen partijleden

Politiekmrt 30 2023, 9:00
Oh, wat een grote verrassing! De Dagelijkse Standaard had het al voor de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart 2023 voorspeld: het rommelde bij JA21. En natuurlijk werd onze voorspelling afgedaan als 'onzin'. Maar kijk nu eens: wij hadden het bij het rechte eind! Want wat is het nieuws van de dag? Prominente JA21'ers klagen in een brandbrief over hun eigen partij. Ja, je leest het goed: hun eigen partij.
Het lijkt erop dat JA21, de partij van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga, toch niet zo'n warm en gezellig huishouden is als zij ons graag doen geloven. Een groep prominente leden – waaronder Tweede Kamerleden Derk Jan Eppink en Nicki Pouw-Verweij – schrijven in hun brandbrief dat er sprake is van een "ongezonde partijcultuur." Auw, dat doet pijn.
Natuurlijk is partijleider Joost Eerdmans het niet eens met de "erg negatieve" toon van de brief. Maar zeg nou zelf, zou jij het leuk vinden als mensen zo over jouw partij schreven? Grappig genoeg is hij het wel eens met de voorstellen die in de brief worden gedaan om de partij te professionaliseren. Wat een ironie!
En dan die Provinciale Statenverkiezingen. JA21 mag officieel dan wel gewonnen hebben, maar feitelijk is dat natuurlijk niet zo. De fractie bestond immers uit zeven personen. Daar blijven er na de verkiezingen nog maar 3 van over. Het is 'groei' in die zin dat JA21 bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen niet meedeed omdat de partij (als afsplitsing van FVD) nog niet bestond. Maar ten opzichte van de situatie zoals die daarna was, met 7 FVD'ers die zich afsplitsten en samen in naam van JA21 doorgingen, is het natuurlijk verlies.
JA21-lid Ted Dinklo, één van de ondertekenaars van de brandbrief, windt er geen doekjes om: "Het resultaat bij de Statenverkiezingen was gewoon slecht." Tsja, wij van De Dagelijkse Standaard hadden dat al zien aankomen, maar niemand wilde naar ons luisteren.
Hoewel Eppink en Pouw-Verweij hun handtekening onder de brandbrief hebben gezet, lijken ze het niet helemaal eens te zijn over de toon. Pouw-Verweij noemt het "constructieve voorstellen," terwijl Eppink liever niet te veel zegt. Maar ze zijn het erover eens dat JA21 een "inhaalslag" nodig heeft.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
De kritische JA21'ers willen een partijraad oprichten die meerdere keren per jaar de koers van de partij bespreekt. Eerdmans ziet dit wel zitten: "Dan eten we een lekker biefstukje in Van der Valk en dan praten we over dingen." Ach, zo wordt het misschien toch nog gezellig.
Maar laten we vooral niet vergeten dat wij, De Dagelijkse Standaard, al wisten dat het onrustig was bij JA21. En hoewel onze rapportages destijds werden afgedaan als 'onzin', blijkt nu dat we het bij het rechte eind hadden. Het is toch wat, die ironie!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten