shutterstock 2170756605

Walgelijk D66 spint 'minder zware bezuinigingen' op Jeugdzorg als 'extra' geld: 'Alle jongeren hebben recht op een toekomst'

Politiekapr 18 2023, 17:00
Ze hebben er maar anderhalf jaar over gedaan (kuch, proest), maar de gemeenten en het Rijk hebben eindelijk een akkoord met elkaar gesloten over de hervorming van de Jeugdzorg. Hoe? Nou, best simpel. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft staatssecretaris Maarten van Ooijen gedwongen om minder te bezuinigen dan hij van plan was. 
De regering wilde dat er maar liefst 740 miljard euro bezuinigd gaat worden op Jeugdzorg. Want ach, die jongeren zitten tegenwoordig toch alleen maar depressief voor zich uit te staren. Wat maakt dat nou uit? Laat ze hun leven lekker vergooien in depressie, eenzaamheid, criminaliteit en allerlei soorten verslavingen!
Maar de gemeenten weigerden daarmee akkoord te gaan. En wat blijkt? Opeens is het Rijk er dan toch maar overtuigd dat het best wat minder kan. De besparingen worden 'met 385 miljoen euro' verzacht.
Let wel, dat is dus nog steeds een onmenselijke bezuiniging van 355 miljoen euro. Gezien de stand van de jeugd en van Jeugdzorg is dat natuurlijk nog steeds volstrekt onacceptabel.
Gek genoeg weerhoudt dat D66-Tweede Kamerlid Rens Raemakers er niet van om net te doen alsof dit een geweldige overwinning is voor jongeren. Eerst spint hij door te stellen dat er 385 miljoen "extra beschikbaar is voor de jeugd," wat natuurlijk spin is. Feitelijk is er 355 miljoen mínder beschikbaar dan nu.
En vervolgens doet hij net alsof hij zich het lot van jongeren enorm aantrekt. "De staatssecretaris moet nu aan de slag om jongeren met de zwaarste problemen snel beter te helpen. Want alle jongeren hebben recht op een mooie toekomst," aldus één van de D66'ers die nog steeds wil dat er fors bezuinigd wordt op Jeugdzorg terwijl Jeugdzorg en jongeren in het algemeen al bijna op hun knieën zitten.
GroenLinks Kamerlid Lisa Westerveld is dan ook veel minder onder de indruk van deze 'deal' dan Raemakers. Want, zegt ze, er ligt ook nog een coalitiebezuiniging van 500 miljoen op tafel. Die moet óók verdwijnen.
De Kamerleden hebben net een brief ontvangen waarin staat "dat de extra bezuiniging van 511 miljoen [op Jeudgzorg] uit het coalitieakkoord nog steeds op tafel ligt," schrijft Westerveld op Twitter.
Like onze gloednieuwe Facebookpagina: Strijders voor Vrijheid. Samen staan we sterk. Met elkaar, voor elkaar.
Het opportunisme van D66 en deze regering in het algemeen is werkelijk misselijkmakend. Deze mensen zijn bereid om alles op zo'n manier te spinnen dat gewone mensen denken dat ze daadwerkelijk een keer iets nuttigs gedaan hebben voor het land... maar steeds weer blijkt, als je dan wat beter oplet, dat dit één grote leugen is. En dit keer zijn jongeren daarvan de dupe. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten