20220228 Debat over situatie in Oekraïne Hoekstra 2

Wopke Hoekstra zet zijn hakken in het zand: 'Stikstofdoelen voor 2030? Níét heilig'

Politiekaug 20 2022, 8:31
Na kritiek van Sigrid Kaag en Mark Rutte heeft Wopke Hoekstra geen stap terug gedaan. Sterker nog, hij heeft zijn handen in het zand gezet. Hij herhaalt namelijk dat de deadline van 2030 voor het behalen van de stikstofdoelen - een halvering van de stikstofuitstoot - "niet heilig" is voor hem en zijn partij. Dat is ongetwijfeld niet de reactie waarop VVD en met name D66 hoopten.
In de avond is Hoekstra Twitter opgegaan om het één en ander te zeggen over het tumult van gisteren. Hij doet dat natuurlijk met meel in zijn mond, maar ondertussen blijft hij wél vasthouden aan zijn uitspraken in het AD.
"Vandaag was een bijzondere dag," aldus Hoekstra in een understatement van jewelste. "De reacties op mijn AD interview maken pijnlijk duidelijk hoe scherp de polarisatie in Nederland inmiddels is. Ik ben ten volste overtuigd van de noodzaak om de stikstofuitstoot zo snel mogelijk met de helft te verminderen."
Dat laatste is misselijkmakend, maar ook dát zei hij ook in het interview met het AD. Alleen gaat het hem om de tijdlijn. Hij vindt dat er niet vastgehouden moet worden aan 2030. Het kan ook langzamer gaan; het gaat hem erom dat het doel uiteindelijk bereikt wordt. De stikstofuitstoot gehalveerd en de veestapel ook.
Hoekstra wil boeren dus langzaam wurgen terwijl D66'ers en VVD'ers er het liefst meteen een bom opgooien.
"Dat gaan we echter alleen realiseren als we dat samen doen. Zoals ik een paar weken geleden schreef: we hadden veel eerder met de boeren het gesprek moeten starten met de vraag: 'wat hebben jullie nodig om de stikstofuitstoot te halveren?'" gaat Hoekstra verder
"Ook vandaag maakt weer kristalhelder: we hebben een mentaliteitsverandering nodig. In de samenleving, om te beginnen in Den Haag. De landelijke politiek praat veel te veel over mensen, in plaats van met mensen," stelt Hoekstra vervolgens op ronduit hilarische wijze. Want let op: hij wil 'met de mensen' praten, maar ook bij hem staat vast dat de veestapel gehalveerd moet worden. Het onderscheid is werkelijk minimaal - maar in deze extreme, stalinistische tijden is zelfs dat wat D66'ers betreft al onacceptabel.

Aanval op D66 

Maar vervolgens bekritiseert Hoekstra echt wel D66'ers en andere politieke extremisten. "Geen enkele crisis lossen we op door te dreigen, elkaar de maat te nemen, of monddood te maken," zegt hij daarop namelijk. "Er is veel te veel aandacht voor de schreeuwers en veel te weinig voor de mensen die iedere dag proberen het goede te doen."
Oeps. Met name die eerste zin is natuurlijk een directe aanval op Kaag en Rob Jetten. Want ga maar na welke types ten koste van alles vasthouden aan die deadline én die boeren steevast wegzetten als halve terroristen.

2030

In zijn tweets linkt Hoekstra ook naar een artikel dat hij heeft geschreven op de website van het CDA. Handig. Daarin herhaalt hij zijn standpunt dat 2030 gewoon te vroeg is om de dictatoriale stikstofdoelen voor elkaar te krijgen.
"Een herstart zonder dogma’s betekent ook dat 2030 niet heilig is," aldus Hoekstra in dat essay. "Ik ben ervan overtuigd dat we op heel veel plekken in het land voor 2030 de doelen voor natuurherstel kunnen bereiken. Daar moeten we vol op inzetten."
Maar, gaat hij verder, "als daar elders meer tijd voor nodig is, dan moeten we die ruimte nemen. Het belangrijkste is dat we kunnen beginnen met het herstellen van de natuur en daarvoor moeten we uit deze impasse komen."
(Tekst gaat verder onder de oproep om onze app te downloaden)
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Kortom, Hoekstra beweegt niet. Blijkbaar hebben ze intern besloten bij het CDA dat dit nu echt de lijn wordt: ze houden vast aan dezelfde doelen, maar ze willen de deadline voor zich uit duwen.
En dat is dus precies waarom een beetje verstandige boeren het CDA niet eens bijna serieus kunnen nemen. Het CDA is en blijft tegenwoordig een vijand van zelfstandige, vrije boeren. Ze moeten wel gék zijn om nu toch weer voor Hoekstra en kompanen te kiezen alleen omdat hij graag wil dat hun bedrijven wat minder snel over de kop gaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten