Victorie! Saudi-Arabië bezwijkt onder buitenlandse druk en gaat vrouw in minirok niet vervolgen

Geen categoriejul 19 2017, 19:00
Dit is misschien wel het beste nieuws voor vrouwen dat er sinds lange tijd uit Saudi-Arabië vandaan is gekomen.
We kennen Saudi-Arabië als één van de meest vrouwenhatende regimes ter wereld. Vrouwen mogen er niet alleen op straat, en mogen niet omgaan met andere mannen anders dan hun vader en echtgenoot. Ze mogen geen auto rijden (dat zou aanzetten tot onzedelijk gedrag) en dienen zich in het openbaar altijd van top tot teen te verhullen in verstikkende islamitische gewaden.
De hele wereld leefde dan ook mee toen de Saudische politie een vrouw genaamd Khulood oppakte die een video had geplaatst waarin ze alleen en in een mini-rok door de conservatieve stad Ushaiger wandelde. Vrouwen en vrijheid... bah, daar moeten ze bij onze bondgenoot in de strijd tegen het terrorisme (!) natuurlijk helemaal niets van weten.
Maar slechts één dag nadat haar nachtmerrie begon, eindigt deze onverwachts alweer. Teletekst meldt dat de vrouw in minirok reeds is vrijgelaten door de politie:

"In Saudi-Arabië is de jonge vrouw vrijgelaten die eerder deze week werd opgepakt omdat ze in een minirok op sraat liep. Ze is ondervraagd en mocht daarna naar huis. De vrouw wordt niet vervolgd, staat in een verklaring van de Saudische overheid.

Volgens de politie heeft ze de beelden niet zelf op Snapchat gezet en gebeurde dat zonder haar medeweten. Dat maakt de overtreding mogelijk minder ernstig."

Als dat waar is, is dat enorm goed nieuws voor álle vrouwen in Saudi-Arabië. Wellicht dat er een einde komt aan de achterlijke onderdrukking van het vrouwelijk geslacht, want nu is gebleken dat flinke internationale en publicitaire druk op Saudi-Arabië om niet vol fascist te gaan op een vrouw - die gewoon over straat loopt en niemand kwaad doet - gewoon kan werken. Khulood is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen, en dat schept hoop.
Kennelijk zijn de Saudi's dus tóch voor reden vatbaar als het echt moet. Je moet ze dan wel daartoe dwingen - dat dan weer wel. Voor Khulood heeft het gunstig uitgepakt: hopelijk geldt voor andere Arabische vrouwen binnenkort hetzelfde.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten