Islamitische Universiteit Rotterdam blijft open ondanks radicale rector

Geen categoriejul 14 2015, 20:53
Ondanks bezwaren tegen de radicale rector van de Islamitische Universiteit, blijft de universiteit geaccrediteerd.
De Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) die de kwaliteit van leerinstellingen beoordeelt, acht de onderwijskwaliteit op de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) voldoende en onderneemt dus geen stappen tegen de instelling.
De universiteit was in opspraak geraakt door radicale uitspraken van de rector, Ahmet Akgündüz. Twee weken geleden berichtte De Dagelijkse Standaard hier ook al over. Michael van der Galien schreef toen:
"Hij beweerde dat de enige mensen die niet op de AKP van president Recep Tayyip Erdogan “homo’s, Armeniërs en domme moslims” zijn. Dat is niet alleen discriminerend, maar ook nog eens onzinnig: uiteindelijk stemde immers maar 40% van de kiezers op de AKP. De overige 60% steunde andere partijen."
Minister Bussemaker vond toen dat de IUR Akgündüz moest ontslaan, en zou anders de accreditatie van de opleiding intrekken. Ook de Tweede Kamer steunde dit standpunt, maar de NVAO denkt er anders over. Volgens de NVAO worden studenten aan de IUR voldoende voorbereid op het leven in een pluriforme samenleving en is de onderwijskwaliteit goed genoeg. Nu de NVAO de accreditatie niet intrekt, staat Bussemaker met lege handen. Daarom werkt ze aan een wetswijziging die ervoor moet zorgen dat het ministerie kan ingrijpen als een onderwijsinstelling zich niet houdt aan de opdracht tot het bijbrengen van maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten