In Nederlandse gevangenis mogen de Noorse gevangenen meer dan de Nederlandse

Geen categoriesep 03 2015, 19:00
In het Drentse Veenhuizen worden sinds kort ook Noorse gevangenen gehuisvest. En zij leiden een luxer leven dan hun Nederlandse equivalenten.
Het gaat wellicht te ver om de reis van enkele Noorse gevangenen naar het Nederlandse Veenhuizen te omschrijven als een verhuizing naar Luilekkerland, maar duidelijk is dat de nieuwe gedetineerden in de Drentse bajes een meer ontspannen regime krijgen dan hun Nederlandse lotgenoten die er eveneens gevangen blijven zitten:
Zo heeft de gevangenis in Veenhuizen uitgebreide sportfaciliteiten die ze in Noorwegen niet echt kennen. De Noren krijgen ook allemaal een eigen cel en hoeven die dus niet te delen met anderen, zoals voor sommige Nederlandse gedetineerden wel het geval is. Daarnaast is de gevangeniswinkel beduidend goedkoper dan in Noorwegen en de gevangenen mogen per week zestig minuten bellen in plaats van de gebruikelijke twintig minuten. De Noren mogen bovendien, in tegenstelling tot Nederlandse gevangenen, vanuit hun eigen cel bellen met de online dienst Skype. De communicatie met het thuisfront is wel beperkt tot vooraf aangevraagde en goedgekeurde telefoonnummers.
Ook kan via een satellietverbinding de Noorse televisiezenders worden bekeken, en mogen familie en vrienden van de bajesklanten met korting overnachten in een nabijgelegen hotel. Bovendien hoeven Noorse gedetineerden hun dag niet minitieus te plannen, in tegenstelling tot de Nederlanders die zich aan een strak dagschema dienen te houden.
De Noren zijn niet zonder reden in Nederland. Ons land kampt immers al jaren met een grote leegstand in gevangenissen. De overheid probeert dat probleem nu op te lossen door cellen te verhuren aan andere landen die juist een te grote gevangenispopulatie hebben. Noorwegen trok in deze aanbesteding uiteindelijk aan het langste eind en betaalt Nederland nu 25,5 miljoen om drie jaar een deel van de gevangenis in Veenhuizen in gebruik te mogen nemen. Naar eigen zeggen zorgt de opmerkelijke actie er tevens voor dat bijna 250 cipiers uit ons land hun baan niet verliezen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten