Nieuwe arbeidswet minister Koolmees naait flexwerkers en werkgevers

Minister Koolmees (D66) van Sociale Zaken maakt er met zijn Wet Arbeidsmarkt in balans, een potje van. Het klinkt allemaal heel leuk, dat makkelijker ontslaan en verkleining van de kloof tussen vast en flex, maar het lijkt echt nergens op. Via RTLZ.

De huidige situatie maakt dat werknemers in vaste dienst (onbepaalde tijd) gigantisch duur uit kunnen vallen. Je kunt ze niet makkelijk ontslaan, bij ziekte moet je ze maximaal twee jaar doorbetalen en als je er écht van af wilt moet je ze zien te herplaatsen voor je ze kunt ontslaan. Logisch dus dat meer bedrijven voor flexwerk kiezen.

Flexwerk heeft echter ook flink wat nadelen. Ze zijn duurder en een hoog risico om in te investeren, want ze kunnen zo weer je bedrijf verlaten mét opgedane kennis.

Een grote oorzaak voor dit hele probleem komt door de PvdA onder Lodewijk Asscher, die destijds minister van Sociale Zaken was. Hij verkortte weliswaar de duur van de WW-uitkering die men zou kunnen krijgen, maar plakte allerlei voorwaarden bij andere aspecten van werken in dienstverband.

Zo is de ketenbepaling verkort, waardoor men binnen twee jaar slechts drie tijdelijke contracten kan krijgen, is de proeftijd in sommige gevallen geschrapt, kan men een transitievergoeding krijgen bij een dienstverband van twee jaar of langer en is er een wettelijk scholingsrecht voor werknemers geïntroduceerd.

Minister Koolmees maakt het nu nóg idioter door flexwerkers nóg duurder te maken en het weer mogelijk te maken ze drie jaar op rij een tijdelijk contract aan te kunnen bieden. Ontslag zou ook soepeler worden door diverse kleine misstanden nu als reden te kunnen geven, in plaats van één hoofdreden voor ontslag. Daar staat dan mogelijk wel een hogere ontslagvergoeding tegenover.

Feitelijk betekent dit dat werkgevers keihard worden genaaid doordat ze straks de keuze krijgen tussen ‘duur’ en ‘heel duur’, met de optie voor ‘belachelijk duur’ als je om wat voor reden dan ook spijt hebt van je keuze en iemand wilt ontslaan. Compleet idioot.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. wheelboy

  Als Koolmees eens begon met bv mensen met een arbeidshandicap en 50+ ipv 2 jaar doorbetalen bij ziekte de kosten over neemt na bv 2 maanden . Maar nee het mag vadertje staat niets kosten . Wajongers aan de slag maar wel onder minimum 50+ naaien we door de WW te verkorten en de iaow af te schaffen waardoor ze hun huis kunnen opvreten . Het probleem van gehandicapt en 50+ geen of moeilijk werk te krijgen los je zo niet op . En flexwerkers 3 jaar in ongewis laten zitten ook niet . Kortom gewoon 50+ en (arbeids) gehandicapten zorgen dat uwv na 2 maanden ziek te zijn het overneemt .En evt na een X tijd ontbinding contract en WIA of terug in de wajong .

  1. Meester Kong

   @WHEELBOY
   In u herken ik de echte linkse strijder die vecht voor de arbeidersrechten. 🙂

   1. robroy

    Domme jongen

   2. Aytas

    Socialisme is onderdrukking.

    1. Groeneveld

     Correct Aytas. Socialisme is communisme light en per definitie tegen het individu en voor de machtige, omvangrijke staat. Socialisme is overal in de wereld de hond in de pot en heeft uitsluitend armoede, stilstand en achteruitgang tot gevolg. Socialisme behoort tot de grote menselijke fouten: een dom, gewelddadig en inert systeem.

    2. Siemien

     @Aytas jij vind al snel iets onderdrukkend, racistisch, fascistisch of zelfs neo-nazi-achtig dus dat is niets nieuws..

     1. Siemien

      jij vindt

   3. wheelboy

    Kong
    Idd ik heb 7 jaar OR ervaring achter de rug .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.