Filmpje! Matteo Salvini in Brussel: ’20 miljoen werklozen en jullie maken je druk om Facebook!’

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini weet deze weken de ogen op zich gericht. Een paar dagen geleden kwam hij al in het nieuws na een opmerkelijke woordenwisseling met linkse activisten bij een partijbijeenkomst. En nu is het weer raak! Dit keer zien we Salvini in Brussel in het Europees Parlement spreken waarin hij de EU een aantal rake klappen uitdeelt. Volgens Salvini is het onbegrijpelijk dat de Europese Unie zich zo druk maakt om Facebook, terwijl de werkloosheid in Griekenland, Italië en Spanje om zich heen slaat. 

Juist. Terwijl de parlementsleden zich in Brussel zorgen maken om de rol van Facebook en andere techbedrijven stelt Salvini dat de parlementsleden ‘zich bij een dokter moeten melden’ omdat ze niet goed snik zouden zijn. Salvini, die zelf een behoorlijk gat in z’n hand heeft, vervolgende zijn tirade, maar werd snel onderbroken door de Italiaanse voorzitter. ‘Wacht even presidente’ en ‘u moet wel met respect spreken’. Tja, als je de volksvertegenwoordigers van het nauwelijks democratisch te noemen parlement voor ‘gek’ uitmaakt dan krijg je een standje.

Dat is dan niet respectvol. Maar dat een jongeman in Napels geen werk kan vinden omdat de Euromunt zijn economie aan gort helpt heeft verder niets met respect te maken. Dat is slechts ‘collateral damage’ in het streven naar de volmaakte Unie. Het hooghouden van ‘Europese waarden’ is veel belangrijker dan welke werkloze Italiaan of Griek dan ook. Logisch dus dat Savlini woest is en op ramkoers vaart richting Brussel.

Maar de kern van Salvini’s betoog snijdt natuurlijk wel hout. De werking van de Eurozone lijkt de crisis te hebben verergerd en dan met name voor landen als Spanje, Italië en Griekenland. Los van het feit dat ze zelf ook niet zinnig zijn omgegaan met hun middelen helpt de (voor hen) dure Euromunt hen niet verder. En in plaats van prioriteiten stellen lijken ze in Brussel ook behoorlijk druk met voor Italië totaal irrelevante onderwerpen. ‘Of Facebook een gevaar is voor de democratie’ of de ‘bestrijding van nepnieuws’.

Het zal zeker niet de laatste keer zijn dat we van Salvini horen. Al was het enkel en alleen op het moment dat de enorme schuldenberg de Italianen teveel wordt. Dan horen we hem sowieso weer. En dan zullen we een geheel andere Salvini zien. Een Salvini van samenwerking en eentje met lieve woorden. Want als het geld op is en er zijn investeringen nodig in Italië dan wordt zelfs de dappere leeuw die Salvini nu is tot een zachtaardig lam gereed voor de slachting.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. HendrikJan

  Deze Salvini legt wederom, de vinger op de zere plek.
  20 Miljoen werkloze en jullie, enz, enz.

  Prachtig het failliet van de EU is opkomst, in Mei volgt het laatste zetje.

 2. Tante Sidonia

  Salvini:
  Komt wél op zijn burgers!
  Kan “onze alles verwoestende correcte” regering + 2e kamer een voorbeeld aan nemen!
  Bij deze (regering+2e kamer) telt ALLES wat niet Nederlands is, en heeft voorrang………… op de werkende belasting betalende burger.

 3. Satty

  ‘Volgens Salvini is het onbegrijpelijk dat de Europese Unie zich zo druk maakt om Facebook, terwijl de werkloosheid in Griekenland, Italië en Spanje om zich heen slaat. ‘

  De man is er zelf verantwoordelijk voor. Achterlijke populisten nemen nergens verantwoording voor.

  ‘De werking van de Eurozone lijkt de crisis te hebben verergerd en dan met name voor landen als Spanje, Italië en Griekenland.’

  Hoe dan Teunis? Als ze hadden gewild en zich op hun huishoudboekje hadden gestort hadden ze er flink op vooruit kunnen gaan. Het zijn juist de landen die sterke munten hadden die last hebben van zuid Europa, omdat zij hun zaken niet voor elkaar hadden en dat verzaakt hebben toen ze met de euro die mogelijkheid kregen wordt de euro minder waard. Nu maken ze het nog erger maar het blijven helden voor veel dds reageerders want ze hebben een gezamenlijke zondebok. De oplossing ligt zo voor de hand maar ja, populisten.

  Dit zijn de erfgenamen van het vroegere fascisme, als je het ontstaan van de antisemitische samenzwering bekijkt ligt de parallel naar de huidige tijd zo duidelijk voor je.

  China zal verdergaan met de overname van Europa, na griekenland gaan ze Italië overnemen. In 2080 wordt gesproken over de Chinese kolonie Europa. Dankzij de huidige populisten.

  1. Siemien

   Ja Aytasje kijkt liefst de andere kant op en geeft graag naampjes, die naampjes die moeten eigenlijk op Aytasje zelf van toepassing zijn, fascist, racist, antisemitisch, landverrader en bovenal islamverheerlijker, en minachter van Nederland..

  2. DeBruijn

   De populisten hebben het gedaan? Die zijn opgekomen omdat de gevestigde partijen er een klere zooi van hebben gemaakt.

   Je draait de zaken weer om. De EU is niet ontstaan door populisten, maar door gevestigde partijen. Het zijn deze partijen die wegkeken bij alle fraude en leugens van Griekenland. Zelfs Frankrijk hield zich niet aan de regels, was geen populist voor nodig.

   Eerst toch eens beter verdiepen.

 4. TD

  Dat de EU de borst maar nat maakt,bovenop het klimaatakkoord en energietransitie komen nog de toekomstige hulpdonaties aan Italië en daarna eventueel Portugal,Frankrijk en Spanje!
  Immers het European Stability Mechanism (ESM) potje,reiktt niet tot aan de hemel en raakt snel leeg.
  Laat ons aub de EU gefaseerd opdoeken om de bijwerkingen zo klein mogelijk te houden!

 5. TD

  Dat de EU de borst maar nat maakt,bovenop het klimaatakkoord en energietransitie komen nog de toekomstige hulpdonaties aan Italië en daarna eventueel Portugal,Frankrijk en Spanje!
  Immers het European Stability Mechanism (ESM) potje,reikt niet tot aan de hemel en raakt snel leeg.
  Laat ons aub de EU gefaseerd opdoeken om de bijwerkingen zo klein mogelijk te houden!

 6. Tante Sidonia

  Salvini:
  Komt wél op zijn burgers!
  Kan “onze alles verwoestende correcte” regering + 2e kamer een voorbeeld aan nemen!
  Bij deze (regering+2e kamer) telt ALLES wat niet Nederlands is, heeft voorrang………… op de werkende belasting betalende burger.

 7. Ries

  ‘Die achterlijke populist’ zit nog niet zo lang en worstelt met de erfenis die links heeft achtergelaten. Denken dat het wel weer aan het populisme ligt, is niet alleen kortzichtig, het getuigt van een selectieve geest, althans voor zover er nog iets van een geest aanwezig is. Linksaffers zijn net moslims. Altijd hebben de anderen het gedaan. Wacht even…de sterk gepigmenteerden horen er ook bij, dankzij Simons.

  1. HendrikJan

   Linksaffers zitten in de zelfde categorie als moslims, ze doen alleen hun onderbroek uit onder de douche.

 8. van Urk

  Weer hoor ik het woordje respect voorbij gaan. Eerst eiste CDA Toorenburg om respect van Wilders en nu deze parlementsleden aan het adres van Salvini. Begrijpen deze vragers om respect eigenlijk wel dat deze zogenaamde ”rechts populistische” heren er eigenlijk staan om respect eisend politici wakker te schudden dat zij zelf te weinig respectvol omgaan met het volk die zij horen te vertegenwoordigen..Het is inderdaad on-respectvol dat men meer druk maakt om bijv. facebook en urgentere zaken links laten leggen. Denk b.v. alleen maar het geval dat zij meer gehoor hebben aan een Frans activistengroep dan aan de hardwerkende Nederlandse visser.

  1. Meriadoc Brandebok

   Kom op, van Urk. Dat men het niet met elkaar eens is hoeft allerminst te betekenen dat het nodig is elkaars hersenen in te slaan.

   1. van Urk

    Ik heb Wilders nooit zien knokken. Het is anders ook niet verkeerd om stevig kritiek over je heen te krijgen als je bepaalde zaken nalaat. Als Rutte liever gehoor geeft aan de Europese commissie en zijn Nederlandse hardwerkende onderdanen in de steek laat dan ben je inderdaad geen knip voor de neus waard.

    1. Meriadoc Brandebok

     Stevige kritiek is wat mij betreft niet erg, indien men de fatsoensnormen in acht neemt.

     1. Siemien

      Het word tijd dat er weer eens geknokt gaat worden, want alles een beetje wegpraten en vooral lachen moet eens over zijn..
      Rutte jaagt mensen echt in de touwen met zijn gedrag, ik zou er niet raar vanop kijken als er in Nederland eens iemand zomaar doorslaat, (ik praat hier agressie niet mee goed natuurlijk)

     2. Meriadoc Brandebok

      Sie Mien, dit ge-emmer staat zelfs jou niet.

 9. Gerlos

  Het gaat de laatste tijd niet ze lekker met bij het gedrocht EU, dit staat mij wel aan.

  1. Original NL

   Idd opheffen die belastinggeld verspillers!!
   #stemzeweg!!

 10. Rien Noppen

  Die Salvini wordt met de dag een grotere karikatuur van zichzelf.

  1. Siemien

   Nee hoor, jij wordt met de dag een grotere karikatuur van jezelf..

   1. Rien Noppen

    En jij ook!

    🙂

    1. Siemien

     Nee Rientje, ik ben wdb ten opzichte van jouw volstrekt kansloos hoor..

     1. marco1

      Te makkelijk om nu een misplaatste grap te maken

 11. Lay down your souls to the gods rock and roll

  Het EU belang is ten alle tijde bovengeschikt t.o.v. het landsbelang. Ook al is het land straatarm Brussel staat boven alles. De EU gaat over lijken, uiteraard ben ik het volledig eens met Salvini, Salvini laat niet z’n oren hangen naar het alcohol instituut Brussel. Rutte daarentegen wel, maar die heeft niets met Nederland. En Facebook?? op de lange termijn gaat het Hyves achterna.

 12. Heras

  Klopt helemaal.
  Het eerste aandachtspunt op de agenda moet zijn; immigratie en de werklozen. Dan corruptie/fraude en daarna aanpakken van het verzamelen van informatie.

 13. Gekko

  De regering Salvini heeft besloten dat Italianen weer op hun 62e jaar met pensioen kunnen. Kosten: 40 miljard per jaar. Dat geld heeft Italië niet. 3x raden wie dat mag gaan betalen.

  1. Lugar

   “3x raden wie dat mag gaan betalen.”

   Waarom denk jij dat de gemiddelde lastendruk onder Rutte I t/m III met 5 procent is gestegen van 35 naar 40%?

   Denk daar eens over na, van iedere euro die jij en ik verdienen gaat dus minimaal 40% naar de Staatskas. Dat weet Brussel ook… snap je?

   1. Gekko

    NL heeft ruim voor 400 miljard garanties gegeven voor het Europese ESM-bankenfonds. Daar gaat Italië straks een beroep op doen. Wij hebben over de besteding van dat fonds geen enkele zeggenschap. Het is ons geld en we hebben er niks over te vertellen. Zie hier het dramatische financiële beleid van achtereenvolgens Zalm (VVD), Dijsselbloem (PvdA) en nu Hoekstra (CDA).

    1. Lugar

     @Gekko: Inderdaad een blanco cheque aan het ESM, waar al flink wat miljarden in zijn afgestort.

 14. Arbeider

  tja, met werklozen is het niet mooi scoren, Tech bedrijven aanpakken en hoge boetes opleggen scoort beter. Toch?

 15. Niet L niet R

  Die Italiaanse minister legt vinger op de zere wond!
  Maar wie het ook is een bepaalde linkse kliek in Brussel maakt toch de dienst uit, Engeland heeft volkomen gelijk dat zij er gaan uitstappen!

 16. Van Havezaat

  Mijnheer Salvini, de Minister van Binnenlandse Zaken van Italie heeft mijn volle respect en achting.
  Voor de week gemaakte Nederlander is hij natuurlijk een bruut en een populist.
  Hij mag wel maar moet het wel heel netjes zeggen, zoals in Nederland?
  Er gebeurt niets in de politiek wanneer je lief bent voor elkaar. Politisch correct heet dat geloof ik. En gelijkertijd een vorm van jobprotectie.
  Zo’n houding is fataal voor de landspolitiek en desastreus voor het land.
  Ga zo door, mijnheer Salvini. De waarheid is hard maar moet gezegd kunnen worden.
  Salut.

  Rusland is niet de vijand.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.