Mark Rutte (VVD) verkwanselt ‘het vaasje’ in Brussel: ‘Verbod pulsvisserij nadert!’

We weten vandaag wat Mark Rutte er aan heeft gedaan om het Nederlands belang in Brussel te vertegenwoordigen. Weinig. Daarom kon de coalitie vanmiddag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op felle kritiek rekenen van verschillende partijen over de handelswijze van minister Schouten (ChristenUnie) in de zaak van het Europees verbod op pulsvisserij. Dat verbod wordt binnenkort van kracht. 

Één van de Kamerleden die fel van leer trok was Thierry Baudet (FvD), die de minister indirect van lafheid verweet. Volgens Baudet doet het kabinet onvoldoende om het Nederlandse belang in Brussel te vertegenwoordigen: ‘De minister moet met de vuist op tafel slaan!’ en ‘Zeg gewoon dat we die boete betalen en het in mindering brengen van onze totale EU-afdracht!’ Behalve Baudet ging ook de PVV hard van leer tegen de wijze waarop de ChristenUnie-minister omgaat met de Nederlandse belangen.

Maar in plaats van ‘een vuist maken’ en ‘met de vuist op tafel slaan’ zien we een defaitistische ChristenUnie-minister, die gewoon toegaf aan de wensen vanuit Europa. Het was weer ‘ja en amen’ terwijl partijleider Gert-Jan Segers eerder deze week nog liet weten dat de handelswijze van de Europese Commissie ‘Europa op z’n smalst’ was! Het enige dat ChristenUnie in samenwerking met het kabinet voor elkaar heeft gebokst in Brussel is ‘een transitieperiode’, zo verweet Madlener (PVV) de minister van Landbouw en Visserij.

Volgens Madlener ‘doet het kabinet niets voor het Nederlandse belang in Brussel’. Het blijft dus bij een transitieperiode. Meer niet. Wat er dus op neerkomt dat de keuze die Mark Rutte (VVD) had, is vervlogen en dat hij heeft gekozen voor het likken van de hielen van de Europese Commissie. Erg jammer natuurlijk, want pulsvissen is een veilige, innovatieve en duurzame manier om vis te vangen.

Maar de Franse vissers hebben natuurlijk het nakijken. Die varen nog steeds rond met oude bootjes en willen concurrerende vissers, zoals de Nederlandse, uitschakelen via politieke spelletjes in Brussel. Verder had ook de Partij voor de Dieren kritiek op de ontstane situatie, niet vanwege het verbod op pulsvissen, maar vanwege het feit dat de Europese Commissie al op de hoogte was van de Nederlandse vergunningen aan de vissers en nu na de Franse verzoeken ineens draait!

Goed. Maar het is geschied. Het verbod op pulsvisserij gaat gewoon in binnenkort. Ondanks de ‘stevige inzet’ van het kabinet in Brussel. Het enige dat minister Schouten de pulsvissers kon bieden is een subsidie voor nieuwe visserij-innovaties. Nou, lekker dan!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Rien Noppen

  Rutte kan niet veel doen aan het onvermijdelijke verbod op de pulsvisserij. Nederland heeft gegokt met deze vangstmethode en verloren.

  Veel meer valt er niet over te zeggen.

  1. HendrikJan

   Rutte praat nooit namens/voor de burgers van Nederland, Rutte praat alleen namens/voor zich zelf.
   Hij Rutte heeft in de 8 jaar als MP van Nederland, in Europa nog geen enkel positief resultaat, voor Nederland geboekt.

   RUTTUP en NEXIT.

   1. wheelboy

    HendrikJan
    Waarom denk je dat ze het referendum hebben afgeschaft ,en je voorlopig geen bindend referendum krijgt . En als we er een krijgen je niet over de EU een referendum kunt houden . Juist jou idee van een NEXIT . Niet dat er nu een meerderheid voor is maar puur om te voorkomen dat als er een meerderheid voor zou zijn in de toekomst . Dat was nl waarom het Bindend referendum na de 2e ronde weggestemd werd .Zelfs door de indieners PVDA en GL . Enige die nog voor stemde in de senaat waren 50+ en PVV en meen PvDD

  2. BB

   @Rien Noppen

   Hieruit blijkt dat de EU niet kiest voor de vooruitgang, maar dat de grote landen (met name Frankrijk), waarvan de vissers niet willen investeren, het voor het zeggen hebben.

   De grote landen komen voor zichzelf en hun onderdanen op en kunnen deze vooruitgang verbieden. Innovatie wordt op deze manier de kop ingedrukt.

  3. B. Pascal

   Het mag een wonder zijn! de EU heeft zelf geld zitten in de pulsvisserij.
   De hoornen zijn tegen zichzelve gekeerd!

   We leven in een omgekeerde wereld!
   Men wil duurzaam, toch? Ach, een walgelijke vertoning!

 2. Meriadoc Brandebok

  Wat helpt het als men een jaar heeft gelobbyt en staat tegenover Frankrijk, Groot-Brittannië, en het EC, om de vuist op tafel te slaan? En welke boete moet er worden afgetrokken van de afdracht – als dat al kan?

  Bovendien slaat het nergens op het kabinet ervan te betichten de Nederlandse belangen niet te hebben vertegenwoordigt als de zaken snders lopen dan zij wil.

  Geschreeuw voor de bühne.

  1. bifbof

   Mee eens . Men is bijzonder robuust opgetreden . We zijn nog steeds een gidsland , niet voor maar OP de bühne.

 3. fockingworst

  Onze overheid zet zich vooral op de allerlaatste plaats in voor de gewone nederlandsche burger.
  De belastingdruk die nog steeds omhoog gaat en onder rutte met RUIM 8% IS gestegen is bijna de hoogste in de wereld.
  Nu is dat niet erg als het ook maar terugvloeit naar vooral de middenklasse en de mensen met wat lagere lonen. (niet te verwarren met ww en bijstand).
  Maar zoals je op dit onderwerp weer kan voorspellen, zullen de pulsvissers hoogstwaarschijnlijk hun investeringen van de boot af moeten slopen en op de kade moeten laten wegroesten.
  Want laten we nou eerlijk wezen, als je de Fransen zou zijn dan wals je toch 4kant over dit lieve beleefde schepseltje heen dat schouten heet?
  En rutte gaat gaat zijn handjes er ook niet aan branden dat zou hem toch credits gaan kosten in brussel.

 4. TD

  “Nederlandse belang in Brussel te vertegenwoordigen”
  Wie wordt Voorzitter van de Europese Commissie is nu de enige prioriteit in Brussel,Frans Timmermans of Mark Rutte!

 5. HendrikJan

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.
  Na Balkenende en nu Rutte, is Nederland op een kantelmoment aan gekomen.
  Met alleen een nieuwe trainer, redt men het niet meer, een geheel nieuw fris team is bittere noodzaak, maar ook dat is nog geen garantie.
  Soms is het verrottingsproces, niet meer te stoppen.
  Maar niet geschoten is altijd mis.
  RUTTUP en NEXIT.

 6. Gerlos

  Het gedrocht EU wi niet luisteren naar de voordelen van de PULSVISSERIJ, milieu vriendelijk, minder uitstoot CO2, maar ja die stomme Fransen willen niet luisteren naar de wetenschappers die alle voordelen hebben beschreven, en ze lopen achter met het moderniseren van hun vissers vloot ,

  1. Rien Noppen

   Ik noteer met vreugde dat Gerlos een verlaagde uitstoot van CO2 een belangrijk pluspunt van de pulsvisserij noemt.

   1. fockingworst

    @riennoppentrol wat een kansloos leven heb je toch..
    14 uurtjes ongeveer per dag 7dagen per week hier aanwezig..en dat al meer als 9 jaar.
    Geen enkel sociaal leven, zielig achter je scherm op jacht naar zelf voldoening om anderen reaguurders te trollen en af te zeiken.
    Welk moment van de dag je ook kijkt je huistrol met meerdere accounts is er ALTIJD op dds

 7. TD

  Rien Noppen: is PRO:
  Angela Merkel,Mark Rutte,roetveegpiet demonstranten,EU,Marrakesh,Klimaatakkoord ,Energietransitie,kinderpardon,ruimhartig illegalenbeleid,moslimvriendelijk,Groenlinks,Sea Watch 3!

  De paus in Rome is in vergelijk met jou een zondaar!

 8. IJsbrand Koudvuur

  Nexit vind ik niet persé een heel goed plan. Maar dat het huidige EU apparaat eens flink omgegooid zal moeten is duidelijk.

  1. HendrikJan

   Was het voor de EU dan zo slecht in Nederland.
   BeNeLux , EGKS.

  2. marco1

   Dan ben ik het totaal met u eens Ijsbrand , of andere sterke landen zouden ook uit de EU moeten stappen dan zou een Nexit meer mogelijkheden bieden.

   1. HendrikJan

    Het is een kooi marco1, een kooi van de slechtste materiaal soort, pisbakken staal.
    Een kooi uit de Bilderbergkoker, die nooit bedoelt is geweest, om een voordeel voor de burgers te worden, maar alleen een melkkoe voor de leden van de Bilderbergclub.
    De bevolking van Nederland, is zonder enige vorm van goedkeuring (stemming), in deze modderpoel terecht gekomen.
    De enige oplossing gierpomp aansluiten, modder er uit en kijken wat er nog te redden is.

    1. marco1

     Nou idd

 9. Gekko

  Minister Schouten sprak vorig jaar hele stoere woorden. Zij zou wel eventjes in Brussel gaan regelen dat de Nederlanders gewoon door zouden mogen gaan met pulsvissen. Resultaat: niks, noppes, nada. Het ChristenUnie-vrouwtje is door de mand gevallen. Haar partij gaat flink wat stemmers verliezen in Katwijk, Spakenburg en Urk.

 10. Piet Klein

  Het bijzondere aan dit dossier is dat de vissers duidelijk maken dat ze een innovatieve methode hebben ontwikkeld die veel minder brandstof nodig heeft, de bodem minder beschadigt en dat volslagen onduidelijk is waarom deze methode verboden zou moeten worden. Geen enkele argument waarom dit te verbieden wordt aangedragen noch door de politiek, noch door de journalistiek. Dit is het volgende dossier waarin de gevestigde partijen de nederlander pakken om als politicus Brussel te pleasen. Een EU die gespecialiseerd is in het bezorgen van nadelen. Het lijkt er op dat een betere methode van vissen Nederland niet gegund wordt misschien om dat de concurrenten het dan verliezen tegen een beter methode. Tel daar bij op dat de Fransen KLM lijken te willen uitkleden om hun eigen matige presenterende Air France te redden. De vissers krijgen compensatie. Misschien zullen de Britten daar heel blij mee zijn, want na de (harde) Brexit krijgen de Britten en vissers nieuwe kansen. Met dank aan onze falende politiek. Deze politici verdienen het om weggestemd te worden.

 11. Ome Wim

  Dat vaasje mag Rutte wat mij betreft in een donker plekje steken, mag ook best een groter vaasje zijn.

  1. Original NL

   Ome wim…mag het ook een kotter zijn!!?
   .

 12. santiago

  Het was weer een beschamende vertoning vanmiddag tijdens het vragenuurtje. Hoe meisje Schouten van de gristen unie in haar zelfbedachte baantje als minister van landbouw ( het is immers een boerendochter) weer stond te draaien en te liegen, terwijl de zonen van de stoere vissers op de tribune zaten.
  Dat gestuntel van dat meisje, met een nagemaakt hoofd waar de schijnheiligheid van af druipt, schaamteloos staat te liegen. Maar in dit geval mag dat, want Gert Jan Segers heeft gezegd dat ze dat moest zeggen en als keurig opgevoed gristelijk meisje doe je wat de baas zegt. Het kind zou niet mistaan in de jostiband, op de triangel of zo.
  Neeeeeeee, maar Carool ging er alles aan doen en stond met het hele kabinet pal voor de vissers. Meneer Rutte had het zelf gezegd. Godverdomme, jezus gristus van Nazareth, wat een misselijkmakend wijf is dat. Ik heb respect voor iedereen die er wat van probeert te maken, maar dit valse, domme kind. Weg wezen.

 13. J.Rademaker

  Scherpe veroordelingen van de groene partijen en milieu organisaties volgen onmiddellijk, greenpeace takelt de betonblokken uit de Noordzee en legt deze in Brussel.
  Nederland loopt voorop en vist milieu vriendelijker.
  Of niet, het zijn maar een paar failliete vissers.

 14. Blikopener

  Rutte heeft geaccepteerd dat Nederland te klein is om mee te tellen en houdt nederig zijn mond als de Europese Commissie onder druk en manipulatie van de Fransen de pulsvisserij de nek omdraait.

  Hoewel Hongarije economisch een stuk minder belangrijk is dan Nederland en ook qua inwonertal minder telt (nog geen 10 miljoen inwoners) gaat Orban op veel punten zijn eigen gang en regelrecht tegen de Brusselse mores in. Het kan dus wel.

  Het is Rutte en Schouten daarom zeer kwalijk te nemen dat Nederland in de hoek wordt gezet en er goddomme niet eens een keertje met de vuist op tafel wordt geslagen, Brussel voor het blok wordt gezet, dat er richting Frankrijk wordt gedreigd, er een grote mond wordt opgezet en Brusselse uitspraken gewoon terzijde worden geschoven. Wilders zou dat zeker wel doen.

  Dus: stem PVV op 20 maart.

  1. santiago

   Blikopener. Ik heb spijt van mijn opmerkingen over de Eifel. Was ook alleen maar om een beetje te stoken. Jaloers he.
   Maar met dit stukje maak je indruk op mij. Helemaal met je eens.+++++

   1. Gekko

    Als je zegt dat je PVV stemt dan vindt santiago je lief.

    Zeg je FvD dan maakt santiago je uit voor alles wat lelijk is.

    1. Blikopener

     Gekko, ik heb het FvD en Baudet een lang tijd aangekeken en had hoop dat het wat kon worden. Maar helaas, het is niks. Baudet heeft gewoon geen gewicht, geen politiek talent, geen debathendigheid en hij is narcistisch. Het zit er niet in en komt er dus ook niet uit. Ik ben het met Santiago eens.

     Het enige dat opvalt is dat de fanclub van Baudet hard groeit. Maar dat doet de bakvissenclub van Yasser Klaver ook. Dezelfde hang naar een idool als vroeger naar een filmster in de Ryam-agenda.

     Baudet is een kluns. En Wilders is een politiek dier.

     1. Gekko

      Hm, mij gaat het niet om Wilders of Baudet, mij gaat het in de eerste plaats om PVV of FvD.

      Wilders is een betere debatter dan Baudet, dat ben ik met je eens. Maar Wilders is ook de PVV, als enige lid. En dat vind ik toch een ongewenste situatie, dat 1man/vrouw alles voor het zeggen heeft in een politieke partij.

      FvD heeft gewoon veel betere perspectieven, het wordt een echte ledenpartij. En je zult zien dat uit die 30.000 leden straks vast een paar goede debaters opstaan.

     2. Blikopener

      Gekko, ik ben het met je eens wat de one-man-show van Wilders betreft: het is echt hoog tijd om van de PVV een ledenpartij te maken.

      En wat de grote ledenaanwas van het FvD betreft, ik hoop met jou dat daar veel talenten, debaters en toekomstige zwaargewichten in schuilen. Ik voel veel sympathie voor het FvD en ook Baudet is een aardige vent, maar alleen daarmee red je het niet.

    2. fockingworst

     @gekko trap er niet in Santiago is een van de nicks van de huistrol die doorgaat als @riennoppentrol in de hoofdrol met @spaansetrol Santiago en nog een paar van zijn sidekicks.
     Sinds kort heeft hij zijn strategie veranderd pvv goed en fvd absoluut slecht.
     Uiteraard is dit een hele rare stelling alle pvv ers kunnen door 1 deur met de fvd ers en andersom meestal iets minder vaak juist vanwege de partij structuur en de grote nadruk op de islam die de rest van hun punten wat doet vervagen.

   2. Blikopener

    No hard feelings Santiago. Ik meende in jou de ras-Amsterdammer te herkennen die ik zelf ook ben. En een beetje sarren en jennen hoort er bij.

    1. santiago

     Haha. Helemaal goed.

 15. EmC2

  Pulsvissen heeft WEL NADEEL op “kabeljauw” die zwemt rond kust Europa. Maar VEEL VOORDEEL voor bodem van zee en brandstofverbruik. Jammer dat elke discussie gaat naar voor en tegen/ja en nee. In plaats dat men meer vragen stelt. Visserij heeft invloed op Eco-systeem hoe gaan we daar mee om? Wat is invloed als iedereen gaat pulsvissen? Wat is het totale pakket aan maatregelen? Wat zijn de afspraken omtrent visserij in Engelse wateren met komende Brexit, gaan we dan in Franse wateren vissen?

 16. B. Pascal

  Wanneer je duurzaam innoveert dan zeurt Brussel.
  Wanneer je niet duurzaam innoveert zeurt Brussel.
  Wanneer je geslagen wordt door de decadentie, omdat je duurzaam innoveert, houdt onze Rutte zijn mond! Zie we leven in de dictatuur van de meerderheid!

  Niet duurzaam innoveren! Afwachten en anders stemmen!

 17. PMG

  En wederom, zoals ik al tijden roep: ze doen het allemaal zelf, ze komen 1 voor 1 door gebrek aan gewicht bovendrijven.

  Nederland, laat u stem horen, willen wij door met deze leugenaars en ruggengraatloze, hysterisch, lachende oplichters?

  Laat van u horen en stem FVD en eventueel PVV om te laten weten dat we het niet met de huidige gang van zaken eens zijn!!!

 18. Promeush

  Wat gebeurt er nou als we ons daar niet aan houden en gewoon doorgaan met de pulsvisserij? Daar komt maar geen antwoord op.
  Het is toch van de gekke. We gaan toch over onze eigen wetgeving. Dus gewoon doorgaan met die visserij.

  1. fockingworst

   @promeush precies het is dier en bodemvriendelijker ipv ouderwets met de kettingen de bodem om te ploegen en het scheelt ongeveer 1800 ton stookolie per week.
   Als brussel niet wil luisteren zou je net als Thierry al zegt leggen ze een boete op trek je die af van de net to betalingen aan brussel, piepen ze wel anders.
   Gewoon de vinger op steken.
   Maar nu met schaapje Carola schouten en opper schaap rutte word vandaag anders beslist of op zijn hoogst een tussenoplossing om marktje zijn politieke kop tijdelijk in nederland te redden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.