Ook met minderheid in de Eerste Kamer kan kabinet Rutte III gewoon verder

Mark Rutte en de EU-vlag. Bron: MinPres / Flickr.
Foto: Mark Rutte en de EU-vlag. Bron: MinPres / Flickr.

In maart vinden voor premier Mark Rutte (VVD) cruciale verkiezingen plaats en kan het zomaar eens gedaan zijn met zijn derde kabinet. Maar hoe waarschijnlijk is dat eigenlijk? De coalitie staat op dit moment in de peilingen op fors verlies en als Rutte de meerderheid in de Senaat verliest dan staat de slagkracht van het kabinet onder druk, immers moet het kabinet dan gaan marchanderen met andere partijen. Maar of dit ook het einde zal inluiden van Rutte III is nog maar de vraag.

Als zich verder geen grote verschuivingen voordoen en de peilingen van afgelopen week een voorproefje zijn voor de samenstelling van de Eerste Kamer in maart, dan verliest de coalitie maximaal 13 zetels (!) . Dit betekent dat Rutte in maart op zoek moet naar minimaal 4 en maximaal 10 zetels om wetsvoorstellen door de senaat te jassen. Een kabinet met een minderheid in de senaat staat er qua onderhandelingspositie zwak voor, maar kan door koehandel nog lang blijven zitten. De vraag is of de oppositie daar ook open voor staat.

Dat lijkt het geval! Zo heeft Lodewijk Asscher (PvdA) al toegezegd onder voorwaarden het kabinet te steunen. De PvdA van Asscher is bezig met een comeback en haalt waarschijnlijk zo’n 6 tot 8 zetels in de Senaat. Voldoende dus om Rutte te steunen en overeind te houden. Maar er zijn nog veel meer partijen die in de rij staan om iets gedaan te krijgen van het kabinet. Want het kabinet was de afgelopen jaren niet erg snel met het inwilligen van verzoeken en blokkeerde regelmatig debatten.

Hierdoor hebben oppositiepartijen nog steeds een lijstje met zaken die ze gedaan willen krijgen. En vanaf maart wordt het dan bieden op een samenwerking met Rutte. Als we het verleden als maatstaf nemen dan is er ook nog een kans dat het kabinet binnen één jaar valt. Dat gebeurt niet zo snel, maar in 1966 wel binnen één jaar na de Senaatsverkiezingen. Toen was het over en uit voor het kabinet-Cals, zo valt te lezen op Historiek. Maar de tijden veranderen en de oppositie lijkt welwillend te staan tegenover samenwerking, maar tegen voorwaarden.

Met het klimaatakkoord in het achterhoofd en de verregaande impact die het heeft op de economie is er voldoende ruilhandel mogelijk. En dus kan dat akkoord na wat koehandel zomaar eens de basis vormen voor nog eens twee jaar Mark Rutte.

Hoe kleiner het verlies voor de coalitie in maart, hoe meer kans hij maakt om de rit uit te zitten. Immers is de onderhandelingspositie dan sterker. Behalve de PvdA zijn ook GroenLinks en de SGP serieuze gegadigden voor het bieden van gedoogsteun aan het kabinet. De SGP doet dit wel vaker en is één van de invloedrijke partijen in de Tweede Kamer, ook al zie je het er niet vanaf.

En zelfs één van de grote criticasters van het huidige kabinet, Thierry Baudet (FvD), gaf aan het kabinet wel gedoogsteun te willen geven. Van Mark Rutte bent u dus niet zomaar af.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

30 reacties

 1.   

  Stemmen op de VVD , CDA , D’66 , CU , PvdA , GL , SP is een fiat geven aan het vervolg van Rutte 3, het leugen en bedrog kabinet.

  Kies met verstand, kies voor je eigen portemonnee en laat je niet bestelen vanuit Brussel.

  1.   

   Quote: Kies met verstand, kies voor je eigen portemonnee.
   .
   Goed advies.
   Kom ik gelukkig bij mijn eigen voorkeur uit.

   1.   

    Heb jij dan verstand?

 2.   

  Geert Wilders en Baudet moeten een tandje bijzetten.
  De woordvoerders van de coalitiepartijen zijn volleerde acteurs,praten heel zelfverzekerd over het klimaatakkoord en de transitie alsof het vanzelf gaat,alles erg meevalt,heel soepel gaat verlopen en beschuldigen de rechtse partijen enkel te willen paniekzaaien en dwarsliggen!
  De minder goede toehoorder is vlug op het verkeerde been gezet,dat is het gevaar voor Wilders en Baudet!

  1.   

   Baudet moet een breder programma gaan voeren. Veel te veel onduidelijkheid. Levensloopwoningen? Ik beslis zelf wel hoe ik m’n leven in richt. Baudet heeft nog een te beknopt programma en doet wat dat betreft te veel uitspraken die als populistisch kunnen worden uitgelegd. Heidi klumm, echt?

   Wilders neem ik niet serieus.

 3.   

  Baudet en Wilders moeten het kabinet aanvallen op de valse belofte dat iedereen er in 2019 in koopkracht op vooruit zou gaan, minimaal 1,5 %. Dat is een leugen gebleken. Veroorzaakt door het kabinet zelf, dat dr BTE verhoogde van 6 naar 9% en dat een extra energieheffing invoerde. In mijn omgeving is men daar laaiend over, zowel bij links als rechts.

 4.   

  Als ik dit artikel goed begrijp, zitten al die mensen die denken dit kabinet weg te kunnen stemmen bij de provinciale verkiezingen met een giga kater.

  1.   

   Nee hoor niet in het minst, laat het eerst maar gebeuren vind je niet?

  2.   

   Iedereen met een beetje inzicht had dat natuurlijk allang begrepen, Kok.

  3.   

   Dat het kabinet blijft zitten.

  4.   

   Ik ben niet zo goed in voorspellen als Rien maar in dit geval krijgt de coalitie een zware dobber.

   1.   

    Artikel nog maar eens lezen Vit.
    Er staan meerdere partijen klaar om tegen een ingewilligde gunst het kabinet aan een meerderheid te helpen.

   2.   

    Sinds het Kamerdebat van gisteren is mijn verwachting toegenomen dat het Kabinet de rit gaat uitzitten.
    Rutte stelde gisteren vast dat er brede steun in de Kamer is voor de doelen van het Klimaatbeleid en gaf een brede opening naar de uitvoeringsmodaliteiten, inclusief de door de oppositie gewenste CO2-heffing voor het bedrijfsleven. Daar gaan ze dus uitkomen.

    Nu nog even een pensioenakkoord aftikken in de polder.

 5.   

  Dit is goed nieuws.

  1.   

   Zeker.

 6.   

  Hopelijk blijft deze eminente bestuurder het dierbaar vaderland nog lang dienen.

  1.   

   Een woordje is genoeg, hahahahahaha

  2.   

   ‘Eminente’ is een typisch Noppen-woord. Zou het toch…? Bekend is dat psychopaten meerdere rollen tegelijk kunnen spelen.

   1.   

    Laat je Noppen fascinatie toch eens los Groentje.
    Het begint ernstige vormen aan te nemen.

   2.   

    . Hopelijk (?) blijft (werkwoord/persoonsvorm), deze (aanwijzend voornaamwoord), eminente (bijvoeglijk naamwoord), bestuurder (zelfstandig naamwoord), het (lidwoord), dierbaar (bijvoeglijk naamwoord), vaderland (zelfstandig naamwoord), nog (bijwoord), lang (bijwoord), dienen (werkwoord).

    Sorry, geen Noppenwoord.

 7.   

  De groep die leeft van een uitkering wordt steeds groter , zitten de godganse dag op hun pc ,van verveling reageren ze op elk nieuwtje en jammeren op mensen die er nog voor zorgen dat ze geld ontvangen,nou van mij mag links winnen,liever vandaag alles om zeep dan morgen .Zelf red ik me prima ,ben niet van steun afhankelijk ,daar heb ik wel voor gezorgd ,gewoon door hard te werken.
  De socialisten gaan straks nog een rare pijp roken als ze er achter komen dat er nergens meer iets te halen valt ,vele dromen nog dat het eindigd met een happy end zoals in een boek ,droom lekker door zou ik zeggen .

  1.   

   Dat komt door fiat geld. Rechtse uitvinding om meer winst te kunnen maken.

 8.   

  Ik zie dit kabinet de rit wel uitzitten. Met gedogen door veel partijtjes, die maatschappelijk amper waarde hebben. Die steunen Rutte nu ook al door dik en dun en bij elke nieuwe leugen van hem, die ontmaskerd wordt.

  So far, so good.

  Dan worden 2 momenten interessant.
  De e.k. 2e kamerverkiezingen. Want dit kabinet richt zich tegen de bevolking, in plaats dat ze de belangen van de bevolking dient.
  Als je de groei van PVV en FvD ziet, en de verdergaande versplintering van de rest van de politiek, kon de prijs voor kabinet en gedoogpartners bij die verkiezingen wel eens vrij hoog zijn.

  Houdt het politieke establishment het desondanks bij die verkiezingen nog droog, dan worden de 2e kamerverkiezingen daarna een compleet drama voor dat establishment.
  Voortzetting van de huidige koers drijft nog meer mensen in de armen van protestpartijen als SP, PVV en FvD.
  En tegen die tijd sterft het electoraat van de middenpartijen –letterlijk– uit. Voor zover ze niet dood zijn, zijn ze wel seniel.

  Bonus is dat een sterk gegroeid Denk bij een voortzetting van haar huidige gedrag ook veel autochtone Nederlanders in de armen van de PVV drijft.

  1.   

   “(…) bij een voortzetting van haar huidige gedrag ook veel autochtone Nederlanders in de armen van de PVV drijft.”

   Nee hoor, de huidige coalitie en de zittende partijen gaan volledig mank, ze doen niet wat ze beloven, ze doen niet wat het volk wil en hebben een eigen agenda. In 2017 verloor de VVD maar liefst 9(!) zetels en deed alsof dat niets betekende. De stemmers van toen zullen massaal overstappen op FVD, dat kun je goed zien aan het forse aantal leden dat ze er in no time bij hebben gekregen, FVD heeft zelfs meer leden dan VVD.

   Het zetelverlies is een trend en deze trend zal zich doorzetten! Vergeet daarbij niet dat PVV de tweede partij van Nederland was en volledig werd genegeerd, dat doet iets met mensen en dat doet iets met kiezers.

   Ik heb mijn ondersteuningsverklaring voor de PS-verkiezingen alvast opgestuurd naar mijn partij, wij en talloze FVD-sympaysanten, zijn er klaar voor. Rutte III moet naar huis en ze mogen CDA, D’66 & CU meenemen!

   #stemzeweg

 9.   

  Links,rechts, leuke bezigheid leid wel een beetje af van een kennelijk ouderwets begrip : landsbelang.

 10.   

  Verlos ons van het politieke schorem dat ons land en ons volk uitlevert aan de waan van de klimaathysterie en het eenheidsdenken, aan mondiale krachten en aan Brussel. Verlos ons van de verraders die niet doen wat ze beloven.

  #stemzeweg

  1.   

   Op 20 maart beslist de kiezer of dit kabinet door mag gaan met het huidige beleid van absurde klimaatgekte, open grenzen, massale immigratie en lastenverzwaring. Steun de FVD-campagne om echte verandering af te dwingen! FVD is er klaar voor!

   #stemzeweg

 11.   

  Natuurlijk gaan ze gewoon verder met dit kabinet die eerste kamer daar heeft Rutte ook weer dmv achterkamertjes gewoon genoeg steun.De verkiezingen van maart veranderen geen reet en de volgende ook weer niet Dat hele circus is toch nep uiteindelijk steunen al die salonsocialisten elkaar weer en blijven ze lekker zitten. De mensen machteloze werkslaven maken is het doel vd politiek.

 12.   

  Ik heb zo het vermoeden dat idd de coalitie een hoop stemmen gaat verliezen . Niet dankzij de media die tegenwoordig de taak van de pastoor heeft over genomen . Wie kent het spreekwoord niet hou jij ze dom houd ik ze arm . Waar vroeger de pastoor vanaf de kansel riep stemt KVP . En geen SDAP wat das de partij van den duivel . Was het later stem geen CD want das een nazi partij . Nu de verzuiling weg is . Neemt de media de taak van de pastoor/dominee enz over . Hoeveel journalisten hoor je over dat heel dat plan om in 2030 50% reductie te halen niet kan . Geen . Dat het idd honderden miljarden gaat kosten en de burger het ophoesten moet . Want laat je het de industie (die voor ong 80% verantwoordelijk is) doen zit heel NL zonder werk . Hoeveel journalisten leggen de burger eens uit dat het zonder kernenergie niet kan en voor dat zon centrale energie opbrengt je zomaar 10 a 15 jaar verder bent . Dat heel het electrische net moet worden aangepast .Van bij je thuis tot aan buurt trafohuisje tot aan de stads centrale tussen centrale en de hoofdcentrale . Hoeveel kranten en journalisten vertellen nu Wat wilders en Baudet er over te zeggen hebben . Weinig tot geen .Veel Interssanter is het dat een Ex PVVer moslim is geworden .

  Zolang wij zon media hebben die totaal geen terechte kritiek levert tov van het kabinet en politiek . zie ik het als dat men bang is de PVV en FvD aan de macht te krijgen . Liever helpt men zon idioten als Klaver , Ascher , jetten enz aan de macht .

 13.   

  FVD doet voor de Provinciale Staten inmiddels mee in álle provincies, een prestatie van formaat.

  Een ondersteuningsverklaring moet je zelf uitprinten en je met persoonlijk aan de balie verschijnen van de gemeente waar je woont, daarna moet je jezelf legitimeren waarna de ambtenaar de verklaring afstempelt en je de verklaring moet tekenen. Daarna moet de verklaring opgestuurd worden naar het partijbureau. Dit is dus iets heel anders dan simpelweg stemmen op een stembureau. De respons op onze oproep om een ondersteuningsverklaring voor FVD te regelen was overweldigend. FVD ontving binnen enkele dagen meer dan 2.000 ondersteuningsverklaringen van hun leden en behaalden in alle kieskringen binnen een mum van tijd een enorme hoeveelheid ondersteuningsverklaringen.

  Deze week zijn in alle provincies de lijsten ingeleverd en FVD doet op 20 maart in alle 12 provincies mee aan de Provinciale Statenverkiezingen. De Provinciale Staten kiezen dan op hun beurt de nieuwe Eerste Kamer.

  Uiteraard veel dank aan de FVD-leden die zo snel in actie kwamen om een ondersteuningsverklaring te regelen en dit mogelijk hebben gemaakt. FVD gaat nu alles op alles zetten om op 20 maart zo veel mogelijk zetels in de Provinciale Staten te halen, zodat FVD straks veel Eerste Kamerzetels haalt om politieke verandering in Den Haag te realiseren.

  Samen kunnen we op 20 maart politieke verandering afdwingen.

  #stemzeweg

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!