Analyse: VVD en CDA behoorlijk nerveus door slechts licht beschadigde FVD

In de Volkskrant (ja, I know) staat een analyse van politiek rechts die toch meer hout snijdt dan je in eerste instantie zou verwachten. VVD en CDA zijn volgens de krant, ondanks het gerommel onder de FVD-motorkap, behoorlijk nerveus. Gezien de recente ontwikkelingen haal ik het artikel er daarom toch maar even bij!

Onder het mom van ‘nooit je vijand afleiden als hij een fout begaat’ stonden het CDA en de VVD de afgelopen dagen stilletjes buiten de schijnwerpers te gniffelen om de perikelen bij de FVD. Voor hen was het natuurlijk the gift that keeps on giving toen iedere reactie vanuit FVD’ers alleen maar olie op het vuur leek te zijn. Leek te zijn, want zoals inmiddels bekend is de schade behóórlijk beperkt gebleven! Het gegniffel krijgt daarmee meer het karakter van een korte adempauze dan die van de verlossing, dat begint ze bij die partijen ook pijnlijk duidelijk te worden.

De VVD zit namelijk flink in de penarie door de steeds groter wordende afkeer tegen het klimaatbeleid en de grapjes over de ‘overstapservice’ bliezen al vrij snel op in hun eigen gezicht toen Duthler de fractie uit werd geknikkerd (en gewoon blijft zitten als senator).

Het CDA ziet partij-leider Sybrand Buma in volle glorie de stempel van ‘partijkartel’ en ‘baantjescarrousel’ op z’n voorhoofd dragen. En ook de holle verkiezingsretoriek heeft niet meer hetzelfde effect als dat het ooit had. Wopke Hoekstra lijkt in ieder geval de gedoodverfde opvolger van Buma te worden en is misschien inderdaad wel de beste optie. Het CDA dreigt echter ook dat flink in de kont gebeten te worden door het klimaatbeleid en zegt zelfs te vrezen voor ‘een klimaatrevolte’.

De enige hoop die zij zelf dus momenteel hebben is dat FVD uiteenspat. Is dat niet het geval (en daar durf ik wel geld op in te zetten), dan zullen zij toch eens flink na moeten gaan denken over samenwerking met FVD. De linkerflank van de Nederlandse politiek benaderen zal ze namelijk absoluut niet in dank worden afgenomen en het lijkt mij ook iets te kort dag om zelf nog snel met een authentiek en inhoudelijke boodschap op de proppen te kunnen komen voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. J.C.

  “dan zullen zij toch eens flink na moeten gaan denken over samenwerking met FVD”.

  In 2010 mocht de PVV “gedogen” van de arrogante partijkartelleden CDA en VVD. In 2011 bllek dat het CDA zich niet aan de afspraken hield, die in het gedoogakkoord waren vastgelegd. In 2012 zei de PVV: jullie houden je niet aan de afspraken, wij stoppen er mee.

  De leugenaars Buma en M. Rutte deden alsof de PVV de wegloper was. Als ik FvD was zou ik, gelet op vorenstaande ervaring van de PVV, maar goed oppassen met samenwerken met het partijkartel of leden daarvan. Afspraken met het partijkartel zijn, hoe hard ook gemaakt, boterzacht, zo is in het verleden gebleken.

  Stem op 23 mei gewoon PVV of FvD.

 2. Rien Noppen

  Ik denk dat de nervositeit bij CDA en VVD snel afneemt als Baudet zich nog een week achter de verzonnen buikgriep blijft verschuilen.

  Deze crisis in het FvD wordt zo deerniswekkend amateuristisch aangepakt dat de politieke concurrenten ontspannen achterover kunnen leunen.

  1. poldi

   @Rien Noppen wat maak jij jezelf toch ontzettend belachelijk.

  2. Tguard

   @rientje, Inderdaad ongelooflijk slecht gedaan door Baudet. Ik ben zo blij met iemand zoals jij, die weet hoe het eraan toegaat in de echte politiek. Je hebt echt overal verstand van. Zelfs als mensen je mening niet willen horen weet jij altijd iedereen te overtuigen met je inhoudelijke argumenten. Een geweldig intellectueel persoon met de inhoud waar menig politicus jaloers op is. Rientje forever!

  3. ZiggyStardust

   Rien Noppen weet dat de buikgriep van Baudet verzonnen is, want Rien Noppen is namelijk de huisarts van Baudet. Het beste wat de VVD en CDA nu kunnen doen is idd lekker achteroverleunen en vooral geen moeite doen om iets aan de grote verliezen van kiezers te doen. Dat zal em leren, die Baudet!

   1. Rien Noppen

    Baudet is gisteren vrolijk en vitaal op straat in Amsterdam aangetroffen. Daaruit mag worden geconcludeerd dat de buikklachten hem niet hoeven te beletten het woord te voeren.

    1. ZiggyStardust

     Wow! Wat had je hem voorgeschreven Rien, dat ie zo snel weer op de been is?

    2. ZiggyStardust

     Overigens ook wel vreemd dat hij in zijn eigen woonplaats is aangetroffen, het moet niet gekker worden!

  4. Vliegenvanger

   Van die Noppen krijg je toch ook acuut de schijt.

 3. poldi

  Er is maar één vermaak en dat is in de politiek vooral leedvermaak.

 4. santiago

  Verstandige en fatsoenlijke mensen stemmen PVV.

  1. Janus Kop

   Die zijn er zeker. Alleen ze stemmen dan verkeerd, of onjuist.

 5. Toon Boekman

  Baudet wordt een groot staatsman.

  1. Rien Noppen

   🙂

  2. ZiggyStardust

   Het is vrijwel zeker dat Baudet de volgende MP wordt idd. Daar kan inmiddels niemand meer omheen. Het zal echt een verademing worden na zoveel jaren wanbeleid.

 6. Janus Kop

  Uiteenspatten hoeft nu ook weer niet. Langzaam leeglopen kan ook, als een zandloper.

 7. Eric 1

  Nou nou er loopt 1 mannetje weg bij FVD. Bij de VVD zijn het er de afgelopen tijd wel 5 geweest denk aan Ivo Opstelten en Fred Teeven en nu deze kut weer en dis andere 2 kan ik ff niet op de naam komen

  1. Piet51

   Bij het FvD zijn er inmiddels ook al heel wat prominente leden, fractieleden hebben ze nog niet zoveel, weggelopen of weggestuurd. Wat dat betreft doen ze al echt mee met de grote jongens.

 8. Michael M

  Mensen zullen meer voor de portemonnee moeten kiezen dan het te laten leegplunderen door de geldverslindende monsters CDA, GL, (D)66, VVD en PVDA. Het kartelgroepje is doodsbenauwd dat de FVD de portemonnee van de burger en de bedrijven beschermd !!!

  1. Janus Kop

   Beschermen van de portemonnee van de burger doet alleen 50+ . Denkt u dat de PvD een standalone clubje blijft ?

   1. Janus Kop

    PvD moet zijn FvD uiteraard.

 9. NoDoubt

  Rutte, de man die Turkye bij de EU wil.
  Marakesh ondertekend.
  2,4 miljoen vluchtelingen inmiddels een creditcard van de EU
  gratis zorg en voorrang woning. geen kwaad woord over asielzoekers of moslims.
  afschaffen referendum
  verlies van democratie
  verloochenen klimaat
  bashen van de inhoud, eerst roepen fascist of nazi, racist, en dan hoef je vervolgens niet meer over de inhoud te hebben.
  Kosten asielzoekers doorberekend aan de burger 500 miljard en met de marakeshdeal
  meer dan 1000 miljard.

  En dat moeten we toch voornamelijk onze media aanrekenen. Er worden per jaar 150.000 christenen vermoord door islam. Het Midden-Oosten is al Judenrein en is hard op weg om ook compleet van christenen gezuiverd te worden. En de daders zijn moslims. Uit Irak is sinds de Amerikaanse inval 80% van de christenen verdwenen. Vermoord, verjaagd of gevlucht, en niet alleen voor en door ISIS. Bij onze bondgenoot Turkije bestond de bevolking 100 jaar geleden nog voor 20% uit christenen, nu nog voor minder dan 1%.

  1. Caesar Lion Cachet

   LS…

   Onder leiding van Netanyahu / Clinton en Consorten !

 10. Catalaanse kok

  Ook schandalen stappen over van VVD naar Forum

  26 april 2019 door Jop Eikelboom
  De VVD raakt steeds verder uitgekleed. Na de kiezers stappen nu ook de schandalen over van de liberalen naar Forum voor Democratie. Van de VVD lijkt zo niets over te blijven.
  “Jarenlang was de VVD dé partij als het aankwam op relletjes en schandalen”, zegt politiek-analist Arjan Noorlander. “Maar die rol lijkt nu volledig te zijn overgenomen door Forum. De VVD moet zich gaan herbronnen en gaan bedenken hoe ze de schandalen weer richting hun partij kunnen duwen.”

  Klaas Dijkhoff heeft alvast een aanzet gedaan in het AD. In een open brief maakt hij bekend honderdduizend euro uit de partijkas te hebben gehaald om daar een Range Rover van te kopen. Bij de overheid heeft hij opgegeven dat het om een Tesla gaat, waardoor hij onrechtmatig subsidie ontvangt voor zijn benzineslurper. Van de week is hij, naar eigen zeggen, met 230 kilometer per uur over de snelweg geraasd.
  Of het genoeg is om de aandacht te trekken? Vooralsnog zijn de de meeste journalisten alleen geïnteresseerd in Thierry Baudet en Henk Otten.

 11. Duckday

  Stem in Mei FvD of PVV dan zijn er een hoop mensen blij

 12. J.Rademaker

  Als je in een glazen huis woont moet je niet met stenen gaan gooien.

 13. 298SQ

  Thierry heeft het conflict met Dhr. H. Otten op een professionele manier opgelost. Als partijleider beoog je juist de eenheid te bewaren en moet je jezelf niet met dit soort conflicten laten associëren. Wat je wel doet is een secondant dit aan laten pakken.
  Dhr. Hiddema heeft dit met verve gedaan bij WNL op zondag.
  Leve de FVD. En trouwens, het partijbestuur van de eerste kamer heeft zondag 28 april vergaderd en heeft een snelle oplossing voor dit futiele probleem gevonden door de nr 2 op de lijst aan te wijzen als ad-interim woordvoerder.
  De FVD is de partij van de daadkracht. Daarom ben ik actief lid. Niet lullen, maar daadkrachtig acteren. Iets waar CDA en VVD van kunnen leren.

 14. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Het hele partij gereutel is dagbesteding voor idioten die niet in de gaten hebben dat het allemaal afleidings-manoeuvres zijn van de Deepstate Khazarian Mafia…

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.