Beelden! Thierry Baudet over kiezersverraad VVD en CDA: "Dit is het kartelgedraai waar we steeds op wijzen"

Geen categorieapr 02 2019, 20:05
Onze verslaggever sprak vandaag met Thierry Baudet (FVD) over de weigering van VVD en CDA om samen met FVD een college te vormen in de Provinciale Staten van Noord-Holland. Blijkbaar zijn de partijen gecommitteerd aan de klimaatpolitiek en willen ze liever met GroenLinks in zee: "Kartelgedraai!" aldus Baudet.
Update 21.12 uur: de VVD-fractie in Noord-Holland zou nu tóch openstaan voor samenwerking met FVD.
Volgens Baudet is de weigering van het CDA en VVD een typisch voorbeeld van 'kartelgedraai', iets waar zijn partij 'al jaren op wijst'. Baudet stelt dat de kartelpartijen liever de baantjes samen verdelen dan samenwerken met de nieuwe grootste partij van Nederland. Dat laatste is oprecht een aanfluiting voor de democratie als VVD en CDA dit doorzetten.
En voor de rechtse partijen is het helemaal niet verstandig om FVD uit te sluiten in Noord-Holland. Niet alleen versterkt het de positie van Baudet dat er inderdaad sprake is van een partijkartel in de politiek, maar signaleren VVD en CDA ook dat 'een stem op VVD en CDA een stem op GroenLinks is'.
En dat laatste is gezien de kanteling van het publieke debat niet handig terwijl de klimaatcoalitie mogelijk uiteenvalt. Daarmee riskeren de VVD- en CDA-politici in Noord-Holland dat zij komende verkiezingen hard worden afgestraft, immers hangt het zwaard van Damocles ook op provinciaal niveau boven hun hoofden.
Ondanks de op handen zijnde uitsluiting is Baudet niet pessimistisch. Volgens de FVD-voorman is er 'nog steeds ruimte voor een doorstart', maar is het allerminst 'fraai' dat er nu al sprake is van een 'cordon sanitaire' tegen FVD. En met de verkiezingsuitslag in het achterhoofd is het een teken van minachting richting meer dan 10% van de kiezers!
Maar dit is wel hoe de partijen nu gebruik (of misbruik) maken van de vrijheid van de formatie. De vraag is hoe lang de Nederlandse kiezer het nog pikt dat grote groepen kiezers worden uitgesloten? Zelfs VVD- en CDA-kiezers spreken er regelmatig schande van.
Maar de lokale politici in Noord-Holland zien het overduidelijk anders. Vooralsnog!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten