Filmpje! Update van Mark Rutte: “ik weet niet meer dan ik in het Algemeen Dagblad lees”

Het was een bevlogen week voor premier Mark Rutte, alweer in zijn derde termijn. Niet alleen wist hij met de VVD de Europese Parlementsverkiezingen te overleven, maar zag hij ook één van zijn liberale bondgenoten het kabinet vroegtijdig verlaten vanwege geklungel met cijfers over criminele asielzoekers. Maar de premier lijkt niet echt boven de stof te staan getuige zijn antwoorden op vragen van journalisten. 

Op de beelden is te zien hoe Rutte niet veel meer kan zeggen over Harbersgate dan ‘het was zijn eigen beslissing’ en ‘politiek kan soms hard zijn’. Dat is ondertussen voldoende duidelijk en Rutte’s bondgenoot werd afgelopen week hard afgestraft om het geklungel met cijfers. De bewindspersoon van het ministerie van Justitie en Veiligheid bleek de Tweede Kamer foutief te hebben geïnformeerd en diverse Kamerleden spraken er schande van.

Op de vraag hoe het nu precies zit met de cijfers zegt Rutte vervolgens: “ik weet niet meer dan het Algemeen Dagblad schrijft.” Nou lekker dan. Een premier wiens informatievoorziening over één van zijn ministeries via het Algemeen Dagblad loopt? Dat lijkt mij in deze niet handig. Het lijkt erop alsof Rutte zich zoveel mogelijk probeert te distantiëren van wat er gebeurde. En eigenlijk gewoon duikt. Zijn ‘ik weet het ook niet precies’-attitude komt niet zo sterk over in deze.

Behalve Harbersgate en de verkiezingen van afgelopen week is ook de Brexit wederom relevant aan het worden. Het was even rustig toen bleek dat de zoveelste deal het Lagerhuis niet overleefde, maar de deadline van oktober 2019 staat nog steeds. De premier sprak lovende woorden over de bestuur van het Verenigd Koninkrijk, al staat May op een historisch verlies en won Nigel Farage Brexitparty waarschijnlijk de verkiezingen.

Rutte noemde May ‘moedig’ en stelt dat ze heeft gewerkt onder moeilijke omstandigheden:

Ik heb de grootste bewondering voor haar eerlijkheid”

Het interessante is dat er in het gesprek dat volgde niet langer werd gesproken over het Verenigd Koninkrijk, maar over ‘Engeland’. Vroeger was Engeland een koninkrijk en een soevereine staat, maar ondertussen is het slechts één van de constituenten die het Verenigd Koninkrijk uitmaken, bestaande uit Wales, Schotland en Noord-Ierland. Engeland is natuurlijk wel het machtigst en historisch van belang, maar kan haar wil niet opleggen.

Schotland staat heel anders tegenover de Europese Unie en het Britse eiland dreigt verder te versplinteren vanwege de discussie van Europese integratie (!). Zo veel eenheid creëert de EU blijkbaar. Dat het landen kan verscheuren. Ondertussen wacht Rutte af wat de Engelsen van plan zijn. Het lijkt er nu op dat Boris Johnson premier May kan gaan opvolgen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Joop Klepzeikert

  Als MinPres je informatie uit het Allochtonen Deugblad halen getuigt al van een grove domheid en naïviteit, maar dan ook nog “de grootste bewondering voor haar (May) eerlijkheid” hebben slaat werkelijk alles.
  May heeft de boel vanaf dag 1 belazerd. Die taart wilde geen Brexit en heeft daar ook naar gehandeld. Haar zogenaamde ‘deal’ zat zo smerig in elkaar dat het VK daar alleen maar nadelen van zou ondervinden en de EU alle voordelen; VK geen zeggenschap meer, maar wel alle verplichtingen en narigheid van de EU.

 2. TheovdWal

  Deze man houdt niet op met liegen, dat zegt hij notabene zelf door zijn bewondering uit te spreken over de eerlijkheid van May!!! Bewondering voor eerlijkheid?

  Nou, da’s voor mij gewoon de basis, de norm voor werkelijk alles in het dagelijkse leven, die eerlijkheid en daar heb ik totaal geen bewondering voor!

  Voor Rutte is het bijzonder en dat hij dus zelf er maar op los liegt door te stellen dat hij zijn nieuws uit het AD haalt, nou mensen van de VVD, coalitie partners, Nederland: ik stel voor dat ik het stokje overneem, als dit de competentie is dan ik ik het vele malen beter.

 3. TheovdWal

  Deze man houdt niet op met liegen, dat zegt hij notabene zelf door zijn bewondering uit te spreken over de eerlijkheid van May!!! Bewondering voor eerlijkheid?

  Nou, da’s voor mij gewoon de basis, de norm voor werkelijk alles in het dagelijkse leven, die eerlijkheid en daar heb ik totaal geen bewondering voor!

  Voor Rutte is het bijzonder en dat hij dus zelf er maar op los liegt door te stellen dat hij zijn nieuws uit het AD haalt, nou mensen van de VVD, coalitie partners, Nederland: ik stel voor dat ik het stokje overneem, als dit de competentie is dan kan ik het vele malen beter!!!

 4. Cootje

  Het is de grootste draaier en kontlikker die er bestaat. Maar gelukkig komt er een harde brexit en dan gaat het bouwwerk Europa om. Nederlands bedrijfsleven gaat niet in de maat lopen om de Engelse te kunnen leveren . Daar zit het geld en niet in de Oekraïne of Roemenië Bulgarije , met een eigen agenda van polen en Hongarije de zeer slechte begrotingen Frankrijk en Italië Spanje . De directe belangen daar van in de zuiderlijke banken en de financiële markten die de stekker er uit halen en de ECB met waardeloze obligaties laat zitten en het gaat gebeuren want die Engelse gaan niet om . Wordt een hete zomer in Frankrijk en de polder Nederlanders gaan het gelach betalen jammer voor u kinderen maar u stemt met het volle verstand voor de Brussel gate

 5. Niet L niet R

  Hij is al langer de weg kwijt!
  Maar een ieder herkent dat, als mensen dat zijn, dringt dat alleen veel later tot hen door!

 6. F.C. Labrouste

  Interessanter is mogelijk wát er in het AD stond over de zogenaamd verzwegen feiten over wetsovertredingen van asielzoekers. Het blijkt dat er weinig aan de hand was en de gehele affaire weinig meer dan een storm in een glas water.

 7. Regina

  POEP POEP POEPOEPOEPOEPOEP POEP POEP POEP POEP POEPPOEP POEP

 8. DeBruijn

  @ Teunis

  Engeland kan haar wil niet opleggen? Hoe denk je dat Noord-Ierland en Wales bij het VK zijn gekomen? Doordat Engeland haar wil oplegde aan die volken.

  Schotland is een ander verhaal, hoewel meerdere keren geannexeerd door Engeland, was de laatste keer het feit dat Schotland failliet was en met hangende pootjes zich in de Unie voegde.

  1. Regina

   Poepbruin. Te dom om te schijten 🙂

   1. DeBruijn

    Niet zo hard voor jezelf Satty.

 9. Regina

  Poepoepoepoepoepoepoepoepoepoepoepoepoepoepoepoepoepoepoepoepoepoep

  1. toetssteen

   @Satya
   Wow, zit het toilet verstopt?

   1. koeiepoep

    Je mist haar heel erg hè…

 10. DennisEijs

  Hij is dus incompetent voor de baan. Maar dat wisten we al. Jammer alleen dat hij het zelf niet inziet, en blijft denken dat hij het goed doet.

 11. Vliegenvanger

  Lees war Trutte zegt, Ik heb de grootste bewondering voor haar eerlijkheid”
  Nou daar kan hij nog wat van leren, hij is een grote leugenaar en bedrieger. Of zou dit gezegde van hem ook al weer een leugen zijn?

  1. Vliegenvanger

   War = wat

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.