Filmpje! Update van Mark Rutte: "ik weet niet meer dan ik in het Algemeen Dagblad lees"

Geen categoriemei 25 2019, 15:00
Het was een bevlogen week voor premier Mark Rutte, alweer in zijn derde termijn. Niet alleen wist hij met de VVD de Europese Parlementsverkiezingen te overleven, maar zag hij ook één van zijn liberale bondgenoten het kabinet vroegtijdig verlaten vanwege geklungel met cijfers over criminele asielzoekers. Maar de premier lijkt niet echt boven de stof te staan getuige zijn antwoorden op vragen van journalisten.
Op de beelden is te zien hoe Rutte niet veel meer kan zeggen over Harbersgate dan 'het was zijn eigen beslissing' en 'politiek kan soms hard zijn'. Dat is ondertussen voldoende duidelijk en Rutte's bondgenoot werd afgelopen week hard afgestraft om het geklungel met cijfers. De bewindspersoon van het ministerie van Justitie en Veiligheid bleek de Tweede Kamer foutief te hebben geïnformeerd en diverse Kamerleden spraken er schande van.
Op de vraag hoe het nu precies zit met de cijfers zegt Rutte vervolgens: "ik weet niet meer dan het Algemeen Dagblad schrijft." Nou lekker dan. Een premier wiens informatievoorziening over één van zijn ministeries via het Algemeen Dagblad loopt? Dat lijkt mij in deze niet handig. Het lijkt erop alsof Rutte zich zoveel mogelijk probeert te distantiëren van wat er gebeurde. En eigenlijk gewoon duikt. Zijn 'ik weet het ook niet precies'-attitude komt niet zo sterk over in deze.
Behalve Harbersgate en de verkiezingen van afgelopen week is ook de Brexit wederom relevant aan het worden. Het was even rustig toen bleek dat de zoveelste deal het Lagerhuis niet overleefde, maar de deadline van oktober 2019 staat nog steeds. De premier sprak lovende woorden over de bestuur van het Verenigd Koninkrijk, al staat May op een historisch verlies en won Nigel Farage Brexitparty waarschijnlijk de verkiezingen.
Rutte noemde May 'moedig' en stelt dat ze heeft gewerkt onder moeilijke omstandigheden:

Ik heb de grootste bewondering voor haar eerlijkheid"

Het interessante is dat er in het gesprek dat volgde niet langer werd gesproken over het Verenigd Koninkrijk, maar over 'Engeland'. Vroeger was Engeland een koninkrijk en een soevereine staat, maar ondertussen is het slechts één van de constituenten die het Verenigd Koninkrijk uitmaken, bestaande uit Wales, Schotland en Noord-Ierland. Engeland is natuurlijk wel het machtigst en historisch van belang, maar kan haar wil niet opleggen.
Schotland staat heel anders tegenover de Europese Unie en het Britse eiland dreigt verder te versplinteren vanwege de discussie van Europese integratie (!). Zo veel eenheid creëert de EU blijkbaar. Dat het landen kan verscheuren. Ondertussen wacht Rutte af wat de Engelsen van plan zijn. Het lijkt er nu op dat Boris Johnson premier May kan gaan opvolgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten