Politieke analyse – Angst zat er goed in! Baudet dreef Rutte en zijn VVD een tijdje behoorlijk in het nauw

In de politieke analyse van Tom-Jan Meeus in de NRC staan een paar interessante feitjes over de paniek die Thierry Baudet veroorzaakte bij de VVD. Ook Rutte zelf voelde zich voor een tijdje als een kat in het nauw.

Aanleiding voor de paniek was natuurlijk de verkiezingswinst van Forum voor Democratie bij de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart en de Europese Parlementsverkiezingen van 23 mei. FvD kwam toen echt op én werd ineens een belangrijke factor in de politieke arena.

Hoewel FvD na de Provinciale Statenverkiezingen zelf ook niet zó’n grote overwinning had verwacht, was de klap voor Rutte kennelijk enorm. Meeus vertelt dat Rutte na dit moment voor het eerst echt overwoog om ‘buiten de lijntjes te kleuren’ wat zijn politieke strategie betreft. Rutte is namelijk niet zo van het neersabelen van politiek tegenstanders en erg ‘volgens het boekje’.

Dat hij vanwege Thierry Baudet niet alleen serieus begon te overwegen om ‘negative campaigning’ in te gaan zetten maar ook daadwerkelijk de confrontatie aan wilde gaan, lijkt pure paniek te zijn geweest. Er moest op stel en sprong een campagnestrategie worden uitgewerkt, die uiteindelijk neerkwam ‘op impuls en intuïtie’. Één van de campagnemanagers, Bas Erlings, zei zelfs:

“Na de campagne moeten we met zijn allen naar het UWV.”

De VVD zou volgens Meeus af zijn gegaan op onderzoek van Maurice de Hond, die aantoonde dat FvD aan zijn electorale limiet zat. Ze zouden niet nog meer zetels af kunnen snoepen van andere partijen, behalve de PVV. Dit zou aanleiding zijn geweest voor de VVD om in de aanval te gaan richting FvD.

Vanaf dat moment lijkt Meeus uit de bocht te vliegen met zijn analyse. Persoonlijk lijkt mij die overweging van VVD namelijk nogal stug. Één grote FvD lijkt mij gevaarlijker voor de VVD dan een FvD-PVV samenwerkingsverband, die makkelijker tegen elkaar uit te spelen zijn.

Ook de missers van Baudet tijdens het Pauw-debat worden door Meeus zwaarder meegewogen dan ik dat zou doen. Ze brachten een deukje met zich mee maar leveren geen blijvende schade. Meeus lijkt ervan overtuigd dat Baudet struikelend en strompelend op z’n eigen zwaard dreigt te vallen, vanwege ‘zijn eigen onzinmachine’ (hiervoor haalt Meeus De Correspondent aan). En laten we eerlijk wezen, Baudet heeft echt nog wel het één en ander bij te schaven.

Er vallen daarom twee conclusies te trekken uit Meeus’ analyse. Meeus kiest voor de eerste: Dat Rutte een behoorlijke prestatie heeft geleverd door in een compleet veranderde politieke arena, op intuïtie, tóch successen heeft weten te boeken.

Zelf belicht ik liever de tweede: namelijk dat Baudet, ondanks al het gestuntel en met weinig politieke ervaring, een zéér ervaren premier geforceerd heeft z’n hele strategie aan te laten passen. Iets wat haast geen enkele andere Nederlandse politicus voor elkaar heeft gekregen.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Kretoloog

  Bij gebrek aan echt nieuws gaat DDS oude koeien uit de sloot halen.

  Boeiend. NOT!

 2. Lao Tse

  Paniek of niet, Rutte heeft Baudet bekwaam aangepakt en onschadelijk gemaakt. De rest van het sloopwerk doet Baudet zelf wel.

  1. Peter Oudshoorn

   “…Rutte heeft Baudet bekwaam aangepakt en onschadelijk gemaakt”

   De flagrante onzinmachine van Lao Tse ligt al weer onder stoom.

   1. Lao Tse

    De feiten zijn, Oudshoorn, dat de VVD hoog staan in de peilingen en het FvD kwakkelt.
    Rutte doet het heel goed en Baudet heel matig.
    De oorzaak is Baudet zelf.

    Mooier kan ik het niet maken.

    1. santiago

     Lao tse. Als het moet staan links of rechtsom de VVD altijd hoog in de peilingen. De VVD zal met het CDA in het kielzog altijd Nederland blijven regeren.
     Bedrijfsleven, de toppen van de ministeries worden reeds decennia beheerst door de VVD.
     Van een democratie is dus reeds lang al geen sprake meer en dat vindt de VVD gesteund door de bea, minerva elite club wel fijn.
     Verstandige en fatsoenlijke mensen stemmen PVV.

     1. Lao Tse

      Kennelijk zijn er nogal wat verstandige en fatsoenlijke mensen die in de gaten hebben gekregen dat je aan de PVV niet veel hebt. Politieke partijen die wel schreeuwen maar niets doen houden het op de langere termijn niet vol.

     2. Korporaal Monty

      @santiago
      “De VVD zal met het CDA in het kielzog altijd Nederland blijven regeren”

      Niet te pessimistisch. Als Wilders zijn verhaal overtuigender weet te brengen aan het Nederlandse volk zal het hem zeker lukken om ons land te gaan regeren.

      Maar dan moet hij dus wel een groot deel weten te overtuigen.
      Met tweetjes en tekenwedstrijden ga je het natuurlijk niet redden.

      Nederland heeft heel veel fatsoenlijke mensen maar hij moet ze wel zien te overtuigen.

    2. logisch denken

     rutte doet het slecht. rutte heeft wel 20 leugens verteld. Gelukkig zijn peilingen peilingen en hoop ik dat de Nederlander tot bezinnen komt.

     Stop de import van leegzuigers en daarmee de islamisering van Nederland.
     Stop de milieukul en de achterlijke kostenposten.

     Mooier kan ik het niet maken. Dit land kan zoveel beter.

    3. Kretoloog

     De feiten:

     # Feit is dat de PvdA de laatste verkiezing heeft gewonnen.
     # Feit is dat de VVD in de peilingen op verlies staat tov aantal Kamerzetels.
     # Feit is dat FvD in peilingen dik op winst staat tov aantal Kamerzetels.
     # Feit is dat Lao Quispel maar wat uit zijn nek lult. Zoals altijd.

     1. Lao Tse

      Ten opzichte van de Kamerverkiezingen heeft het FvD flink gewonnen maar ten opzichte van de PS-verkiezingen hebben ze verloren. De partij zit in een dalende trend.
      De VVD is verreweg de grootste partij gebleven (ondanks jarenlang regeren) en met Rutte als lijsttrekker maken ze grote kans dat te blijven.
      De PVV zakt in elkaar en het FvD weet er niet van te profiteren.

      Het gaat niet goed met het rechtspopulisme en gelukkig ook niet goed met het linkspopulisme. Dat is een verheugende zaak.

   2. dario

    Jaja het kakelkipje is er al vroeg bij he haha ik ga naar het strand groeten

    1. Lao Tse

     Jammer, dario, je bijdragen met speklap en pisvlek zijn altijd van een hoog niveau.

     🙂

     1. logisch denken

      De waarheid is soms hard links selectief verontwaardigde huilenbalk

   3. Beukman

    @Altshorn
    Over het debat:

    Je zag twee doorslaggevende momenten. Baudet die geen interesse voor het antwoord meer toonde nadat hij Rutte vroeg wanneer de premier voor het laatst huilde. En Baudet die de Belgische christendemocraat Van Rompuy, oud-EU-bestuurder, op één lijn schaarde met Napoleon en Hitler.
    Zo onthulde de FVD-voorman zich voor een miljoenenpubliek als de onzinmachine die hij op sociale media al veel langer was – maar daar vooral voor zijn eigen aanhang.

    Ik kan er geen speld tussen krijgen. Jij?

 3. EU kok

  Krijg sterk de indruk dat het dragen van een FvD bril, vrijwillig of verplicht, een voorwaarde is om op DDS te mogen publiceren.
  Dat Wout denkt een betere analyse te kunnen maken dan Meeus zegt uitsluitend iets over Wout.

 4. Meriadoc Brandebok

  de functie langzamerhand erg lang. Maar je hoeft echt geen Rutte-groupie te zijn om te constateren dat zijn tactische tegenspel tegen Baudet na maart van een wonderlijk grote effectiviteit was.”

  Na kort te zijn overdonderd is Rutte er weer mee bezig Baudet “eronder te stampen”, zoals Elsevier laatst samenvatte. Dat bleek nog eens uit de uitslag van de laatste Europese parlementsverkiezingen.

  Tja, zoveel van hetgeen Baudet zegt is onzin, zoals het NRC onderstreept. De laatste leugen die Baudet maanden heeft rondgepompt – het zou Ruttes ambitie zijn om naar Brussel te vertrekken – is daar een schrijnend voorbeeld van.

  Maar Baudet is ook een hype. Voorlopig vertrouwen zijn kiezers er blind op dat hij de waarheid spreekt, zelfs als hij flagrante nonsens uit.

 5. james

  Idd als ik alle stupide leugens tegen over elkaar zet.Is er een grote overwinaar. RUTTE.

 6. Lao Tse

  Leuke zin in het besproken artikel: “Maar het valt wel op dat Baudet er sinds het vertrek van Henk Otten uit de partijleiding niets meer aan doet om zijn eigen onzinmachine te demonteren.”

  Inderdaad.

  1. Frets

   Aldus, sprak de glibber, genaamd dopper/flopper of lul, die zelf weinig tot niets heeft bijgedragen aan de samenleving. Zit al jaren in het uitkeringscircuit en heeft een ieder, op dit forum, van zich vervreemd, door zijn pedante en vervelende wijze van reageren. Zit de laatste dagen van zijn leven geïsoleerd (wonend drie hoog achter) van de echte wereld. Een van huis uit, fout en antisemitisch stuk nageboorte, die ook niet schroomt, om het met onfrisse clubjes eens te zijn. Zijn familie heeft jaren geleden, de handdoek al gegooid, om zich nog enigszins om hem te bekommeren. Mijn reactie zal dan ook zijn ‘’blablabla blaaskaak’’. En vooral tiktaktiktaktiktak.
   Geef die aarsmade toch geen repliek! Behalve, Blablabla Blaaskaak. Je hebt hem financieel al 24/7 op je rug zitten.

 7. victus

  Nu is het weer tijd om bombarie te maken over komkommers die naar de verkeerde kant toe buigen tijdens het groeien. En campers die 55 op de linkerbeen pruttelen!
  Prettige vakantie en geniet van al die CO2 in de lucht!

 8. santiago

  Ook Meeus doet keurig mee aan het hele circus FvD.
  Leuk gespeeld hoor al die serieuze angst dat tjerrie Nederland zou gaan overnemen.
  Dat buiten journalisten als Duk en Wynia ook Meeus in het complot zit zegt mij voldoende.
  Maar goed, het kunstje is gelukt dus de Bea club kan tevreden zijn. De PVV is ruim gehalveerd dus onze verrotte , graaiende elite kan voorlopig tot de volgende 2e kamer verkiezingen weer rustig achterover gaan zitten.
  Ben eens benieuwd waar ze straks weer mee komen.

  1. Top

   Ach ja, zo doorzichtig allemaal. kijk maar naar de demonisering van de SGP.

 9. Beukman

  Ik heb het wel te doen met Thierry: in de politiek overtroefd door Rutte, in bed door Lubach.
  Check op youtube: “LU BACH – Beter In Bed”.

  1. logisch denken

   beukman beter in achterklap dan de prive

  2. Lao Tse

   Het is opvallend dat DDS, meestal toch wel tuk op berichten waarin ze een demonisering van dan wel een oproep tot moord op Baudet zien, over deze grap zwijgt.

   1. Frets

    niemand moet jou, niemand wil jou, niemand luistert naar jou. aarsmade, pisvlek en ongewenste, de grote ongewenste. flikker toch op en accepteer je eeuwige ban

   2. Beukman

    @Lao
    Terwijl ie hilarisch is:

    Ik ben de nieuwe Messias dus je wacht tot ik kom.

    Ook de narcistische zelfpersoonsverheerlijking (vanaf 4.28) is fraai getroffen.

    Het doet me goed dat mijn trouwe vriend @Frets hier wel waardering voor kan opbrengen.

   3. Niemandalletje

    Wordt u even op uw wenken bediend. 😉

 10. C.A.Barstow

  Het is helaas niet voldoende geweest.
  Een volgende maal moet dat echt beter Baudet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.