Peilingen: GroenLinks, Partij voor de Dieren en SP verliezers van het jaar, PvdA groeit flink

Geen categorienov 03 2019, 9:45
Het afgelopen jaar zijn drie linkse partijen gigantisch veel zetels verloren in de peiling, zo suggereert de nieuwste peiling van Maurice de Hond (Peil.nl). Met name het verlies van GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren valt op. Diverse andere partijen profiteren van de leegloop op 'alternatief links' en de sociaal-democraten van de PvdA pakten de meeste winst.

De peilingen van 3 november 2019

[caption id="attachment_238456" align="aligncenter" width="600"]Bron: <a href=Maurice de Hond / Peil.nl" width="600" height="413" /> Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Als we kijken naar de bovenstaande tabel dan zien we dat de PvdA het afgelopen jaar de grootste stappen heeft gezet qua zetelverdeling. Zo stond de partij van Asscher vorig jaar nog op 15 zetels, maar is dit nu al gestegen naar 20 en is daarmee de tweede partij van het land. Althans in de peilingen van Maurice de Hond.
Maar behalve de uitmuntende scores in de peilingen scoorde de PvdA hoge ogen met Frans Timmermans tijdens de Europese Parlementsverkiezingen. Zogezegd heeft de partij van Asscher haar 'pole position' verzilverd en is de eerste winst dus al binnen. Tegenover de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 pakt de PvdA zelfs 11 zetels winst! Enkel de jonge partij Forum voor Democratie (+12) kan zo'n grote sprong voorwaarts evenaren, maar is de partij van Baudet sinds het vertrek van senator Henk Otten weggezakt.
Verder zien we dat de coalitiepartijen VVD, CDA, ChristenUnie en D66 nog steeds op fors verlies staan en gezamenlijk slechts 61 zetels halen als er nu verkiezingen worden georganiseerd. Dit betekent dat de partijen in zo'n geval op zoek moeten naar een extra partij om mee te regeren die ten minste 15 zetels heeft en zie daar: de PvdA staat met 20 zetels op de tweede plek en is dus bijzonder kansrijk om zich bij volgende verkiezingen regeringsposities te verwerven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten