Minimale steun voor CETA-verdrag: Tweede Kamer trapt in gezwets van minister Kaag

Waar de Tweede Kamer een uur geleden nog blijk gaf van de capaciteit voor gezond verstand, weten ze dat ook direct weer te verpesten! D66-minister Kaag, die eigenlijk geen één degelijk argument kon noemen, wist een krappe meerderheid tóch te overtuigen om het CETA-verdrag te steunen.

Kaag was druk aan het lobbyen om het CETA-verdrag erdoorheen te krijgen. Hier een lading drogredenen. Hier nog een paar (Radar = nepnieuws). Deze hebben ook vast effect gehad. Thierry Baudet gaf een paar keer tegenargumenten (hier en hier), maar waarom luisteren? Samengevat was het niveau van Kaag en Rob Jettens’ argumentatie ongeveer dit: ‘Je wilt toch niet zo’n enge nationalist zijn die zich achter de dijken verschuilt, terwijl Canada juist onze betrouwbare bondgenoot is? Als je tegenstemt leg je de welvaart van Nederland in de waagschaal!’

De kans is dik aanwezig dat het verdrag voornamelijk goed blijkt te zijn voor multinationals (mede vanwege het door de PvdA gevreesde arbitragehof) en dat kleinere Nederlandse bedrijven te maken krijgen met extra concurrentie, waarvan nog maar zal moeten blijken of dat een eerlijke strijd gaat worden. En ik pretendeer heus niet dat ik zo’n CETA-verdrag volledig begrijp. Maar als er alleen maar drogredenen worden gespuwd en men voornamelijk vraagt om steun op basis van goed vertrouwen, dan ruik ik onraad. En dat is wel wat hier gebeurt.

In de Eerste Kamer komt het CETA-verdrag in ieder geval zes zetels tekort voor steun van de meerderheid, dus de kans is groot dat het verdrag alsnog zal worden afgeschoten. Maar nu dit in de Tweede Kamer wordt gesteund, heb ik daar ook niet meer zoveel vertrouwen in.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Fiori

  De mega Farizeeër Gert Jan Segers van de CU is natuurlijk overstag gegaan, dit was te verwachten, nu de Eerste Kamer nog, ik hoop dat zij daar hun poot stijf houden.

  1. ome

   “… ik hoop dat zij daar hun poot stijf houden.”

   Zeker, FVD gaat z’n poot daar stijf houden.

 2. Piet51

  CETA helemaal volgens verwachting door de Tweede Kamer geleid. En die minimale meerderheid was ook verwacht. Je moet die meerderheid ook niet groter maken dan nodig. Nu begint het spel opnieuw en zullen nieuwe onderhandelingen met de oppositie volgen. Rutte is een slimme en gewiekste onderhandelaar die wel vaker partijen toch over de streep trok. CETA is niet net als het klimaat en de EU een gelopen race, maar de snelheid zit er wel goed in. Kaag heeft weer de tijd om haar standpunten en de voordelen van CETA nog eens goed uit te leggen.

  1. Blitzkrieg

   Piet51 :
   Quote : “Je moet die meerderheid ook niet groter maken dan nodig.”
   Nee joh tuurlijk niet, stel je voor dat er ergens draagvlak voor is. Je moet het woord elite wel hoog houden natuurlijk, uiteindelijk is het allemaal dictatoriale euro shit.

   #NEXIT

  2. Blitzkrieg

   Piet51 :
   Quote : “Kaag heeft weer de tijd om haar standpunten en de voordelen van CETA nog eens goed uit te leggen.”
   Geen enkel voordeel, alleen maar nadelen!

   1. Piet51

    @Blitzkrieg
    Je bent weer in een sombere bui vandaag. Jammer voor je. Je zult er toch aan moeten wennen, dat Nederland niet zo maar een andere koers inslaat. Dat kan wel, maar daar is ook altijd veel tijd voor nodig.

    Die opmerking over draagvlak heb je helemaal mis. Als je alle speelruimte in één keer weggeeft, hou je niets over om later ook nog eens weg te geven. En dan ga je draagvlak missen. De kans is groot, dat Rutte nog wat over heeft om in de Tweede Kamer partijen over de streep te trekken. Het gaat er tenslotte iedere partij om te scoren voor de achterban. Rutte kan gunnen. Dit zijn basisonderhandelingstactieken en Rutte beheerst die. Wat overigens geen garantie is voor succes, maar de kans erop wel groter maakt.

    1. Blitzkrieg

     Piet51 :
     Quote : “Rutte kan gunnen.”
     Misschien… voor hoe lang nog?

    2. Fonz

     leugenclown Rutte moet oprotten

   2. Blitzkrieg

    Piet51 : Je kent me werkelijk niet, ik ben een geboren optimist en altijd vrolijk. Neemt niet weg dat CETA alleen maar nadelen heeft. Dat is gewoon het vaststellen van een feit, niks meer en niks minder.

 3. RvdBe

  Prima toch?
  Eerst leg je je vast aan allerlei mensenrechten instanties, VN etc vervolgens geef je je land weg aan de eu, en straks bepalen de multinationals middels ceta of er bv een boortoren in jou achtertuin komt te staan.
  Gaaf land hebben we toch.

 4. crimson1960

  Waarom steunen ze die Kaag? Heeft ze een gouwe kut. Goudkutje.

  1. Hendrie1963

   Omdat het allemaal hielenlikkers zijn en die hebben geen mening. Ze doen maar wat.

  2. Bbroer

   Neen, ik denk iets van capaciteiten. Zelfs neig ik naar ‘bekwaam’.

   1. Blitzkrieg

    Bbroer : Capaciteit? Capaciteit is toch onbenut potentieel? Onbenut, nutteloos, overbodig… dekt de lading wel ongeveer.

   2. RvdBe

    Ja, idd ze droeg sterke argumenten aan: Canada is een bevriend land en iedereen doet mee, zeer bekwaam.

  3. Fonz

   Dat komt omdat Kaag is getrouwd met een terrorist en een deugvrouw die helemaal niet aan de burger denkt maar aan haar atheïstische portomonaaie

  4. Marija

   ORDINAIR ZEG.

   1. Ron

    Beneden jouw stand?
    Trek de deur achter je dicht als je gaat.

 5. Bullshit16

  Diep triest geven ze weer een stukje Nederland weg die landverraders net zo als het transport dank zei de eu .zijn we in worden ze nog kapot geconcurreerd door die goedkopere oostblokkers dat zelfde gebeurd nu met de boeren in de andere kleine bedrijven maar goed we wisten het al dat dit door gaat
  Stem fvd of PVV uit de eu

  1. JeMoerigeHoeder

   Rot op man fascist.

   1. Bullshit16

    Jemoer
    Had je het tégen mij zo ja waarom ben ik een fascist

    1. Hendrie1963

     Waarschijnlijk heeft ie niet meer woorden kennis

   2. Bullshit16

    Jemoer
    Als je iemand voor fascist uitmaakt kom dan met feiten klootzak ik heb het gevraagd maar kreeg geen antwoord dus linkse rat kom met feiten of anders hou je linkse rot kop dicht in donder op welterusten idioot
    Stem fvd of PVV uit de eu

   3. werikke

    u is een eikel. mag ik dat zeggen ja dat mag ik zeggen .

   4. werikke

    trouwens ik stem pvv dan ben ik in uw ogen zeker een fascist. en ik ben er nog trots op ook dat ik pvv stem . maar mischien even opzoeken wat een fascist is dan met argumenten komen anders komt u zeer dom over

 6. Dropje

  “ Diep triest geven ze weer een stukje Nederland weg die landverraders net zo als het transport dank zei de eu .zijn we in worden ze nog kapot geconcurreerd door die goedkopere oostblokkers ”

  Een diep triest stukje Nederlandse spelling
  Je lijkt zelf wel een oostblokker

  1. Bullshit16

   Drop lul
   Heb je niks inhoudelijks drop lul

  2. Bullshit16

   Hee drop lul nu weet je niks meer he idioot

  3. Fonz

   Het probleem van taalnazi’s is niet zozeer het walgelijke moralistische toontje dat ze uitslaan, maar dat ze door hun gezever de aandacht verschuiven van de inhoud naar de vorm, waardoor de discussie stopt. Dé tactiek om hun gebrek aan argumenten te verhullen.

   1. Ron

    Kort gezegd totaal niet in staat om een fatsoenlijk gesprek mee aan te knopen.

  4. evil knievel

   Maar Nederlandscher dan u ooit zult worden ouwe Dropvretert!;)

 7. Paardenmiddel

  Gauw vervangen, die handel.

 8. CLoVis

  Ik vraag me af wie er binnenkort een penthouse ‘van een Canadese diplomaat’ krijgt.
  Wordt het Kaag of Segers?

 9. goedisfout

  Eigenlijk zouden er louter volksvertegenwoordigers in de 2e kamer mogen zitten. Het is geen kleuterklas.

 10. Blitzkrieg

  Nu gaande! Het grote EU debat! Baudet vs Asscher!
  h**ps://youtu.be/6fNuzITDcAM

 11. Fonz

  Het ceta verdrag is geen geen verdrag maar een gedrocht…

 12. harte385

  En weer wordt het volk verraden.

 13. evil knievel

  N hier heeft de burger dus ook nix meer bij in te brengen!?
  Weg met deze uitverkoop kliek,Nederland weer voor de NEDERLANDERS!!
  Stem aub PVV/FVD!

 14. Joost mag het weten

  De enige “toegevoegde waarde” van het CETA verdrag is ISDS en extra (oneerlijke) concurrentie voor de landbouwsector. Omdat Canada ook vrijhandelsverdragen heeft met de VS en Mexico kunnen ook hun landbouwproducten nu tegen nultarief worden ingevoerd. Voor alle andere sectoren gold al een nul tarief. Met dit verdrag wordt de stikstofcrisis via een omweggetje opgelost door onze landbouwsector om zeep te helpen.

 15. macsjang

  Drogredenen van links en gristelijke Gert slikt ’t allemaal voor zoete koek, de zielige plucheplakker.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.