shutterstock 1809867715

Media in paniek: 'De koning balanceert op een heel dun koord, de monarchie verliest steun'

Binnenlandokt 11 2022, 9:26
Volgens steeds meer experts gaat het niet goed met het koningshuis. Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima en hun kinderen worden namelijk steeds minder populair. "Deze koning balanceert op een heel dun koord," wordt er bijvoorbeeld gezegd.
Staatsrechtdeskundige Peter Rehwinkel gaat tegenover het AD zelfs zo ver om te stellen dat Alex maar een gesprekje moet voeren met de Zweedse koning, die hij momenteel bezoekt. Die kan hem namelijk vast wat tips geven. "Koning Willem-Alexander zou er goed aan doen om met de Zweedse koning te bespreken hoe diens ceremoniële koningschap hem geholpen heeft in de populariteit," aldus Rehwinkel.
De reden dat zo'n gesprekje nodig is, is dat het koningshuis steeds meer aan populariteit inboet. In 2020 was 75 procent van de Nederlanders nog een voorstander van de achterlijke monarchie. Een half jaar geleden was dat 58%. En nu? 51%. Ja, dat lees je goed: er is nog maar een miniscule meerderheid over die denkt: 'Weet je wat, het hebben van een koning als Willempie eigenlijk best prima.'
"De steun voor de monarchie in Nederland was altijd behoorlijk stabiel, tot de laatste jaren. De schommeling is echt wel bijzonder. Hij moet er goed oog voor hebben. En wat dat betreft kan een gesprek met de Zweedse koning over diens koningschap tijdens het staatsbezoek verhelderend zijn," aldus Rehwinkel.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Laten we eerlijk zijn, de Oranjes kosten Nederland een hoop geld, maar leveren ons niets op. Er zijn mensen die zijn voorstander van een 'monarchie als staatsvorm' (zelfs libertarische denkers als Hoppe), maar dan wel met een koning die echt iets in te brengen heeft, en niet eentje die netjes bij het lijntje moet tekenen als het kabinet iets zonder hem daarover te raadplegen beslist.
En dan zijn er nog de mensen die het hele concept van een monarchie achterhaald vinden, zeker omdat Willempie en z'n gezin ons bakken met belastinggeld kosten en er bar weinig voor terug doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten