ceremonija na oficijalno zapocnuvanje na zaednickata operacija na fronteks vo republika severna makedonija 20042023 52832026065

Europees Hof oordeelt in voordeel van Frontex: Geen schadevergoeding voor Syrische asielzoekers

Buitenlandsep 06 2023, 15:00
Het Europees Hof van Justitie heeft onlangs een cruciale uitspraak gedaan met betrekking tot Frontex, de Europese grenswacht. In een tijd waarin Europa wordt overspoeld door een ongekende migratiestroom, is deze uitspraak van groot belang. Het hof heeft geoordeeld dat Frontex niet aansprakelijk is voor schadevergoeding aan Syrische asielzoekers die beweerden slachtoffer te zijn van pushback-operaties.
De zaak draaide om een Syrisch gezin dat in 2016 in Griekenland arriveerde om asiel aan te vragen. Ze beweerden dat Europese en Griekse grenswachters hen hadden misleid en vervolgens gedwongen hadden terug te keren naar Turkije. Het gezin eiste een schadevergoeding van bijna 140.000 euro van Frontex, zowel als smartengeld als vergoeding voor de kosten die ze hadden gemaakt om een nieuw leven in Noord-Irak op te bouwen.
Het Europees Hof van Justitie heeft nu duidelijk gesteld dat de verantwoordelijkheid voor het beoordelen van asielverzoeken bij de individuele EU-lidstaten ligt. Frontex assisteert enkel bij de uitvoering van het beleid van deze lidstaten. Als Frontex niet had ingegrepen, had Griekenland hoogstwaarschijnlijk het Syrische gezin teruggestuurd zonder hun betrokkenheid, zoals het Europees Hof van Justitie nu heeft bevestigd.
Dit oordeel is een belangrijk signaal dat Frontex gewoon zijn werk doet binnen de grenzen van zijn bevoegdheden. Het is een welkome erkenning dat Frontex niet aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade die asielzoekers ondervinden van een pushback. Een idioot hoge schadevergoeding is daarom gelukkig niet aan de orde.
Europa staat voor immense uitdagingen op het gebied van migratie, en het wordt hoog tijd dat we deze kwestie serieus aanpakken. De migratiestroom blijft groeien en het is van cruciaal belang dat de Europese grenswacht zijn werk kan doen om de situatie onder controle te houden. Frontex speelt een vitale rol in het handhaven van de Europese grenzen en het verminderen van de migratiedruk.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten