vlcsnap 2021 02 02 15h23m05s979

LOL! Europarlementariërs moeten verplicht op #MeToo-cursus, anders volgen sancties

Buitenlanddec 17 2021, 20:00
Het Europees Parlement stemde gisteren in met een resolutie die het Europarlementariërs verplicht om een bewustwordingstraining te volgen, een #MeToo-cursus. Volgens de initiatiefnemers komt seksueel grensoverschrijdend gedrag nog steeds te veel voor in Brussel en Straatsburg. En wie de training niet volgt, kan rekenen op sancties!
Europarlementariërs krijgen te maken met een #MeToo-cursus omdat nog steeds veel (voornamelijk) vrouwelijke assistenten slachtoffer worden van machtsgeile parlementariërs die misbruik van ze proberen te maken. En nu is er een resolutie aangenomen die ze een lesje moet gaan leren over hoe machtsrelaties werken en wat gepast gedrag is.
Het klinkt allemaal leuk, maar het is natuurlijk ontzettend naïef. De mensen die misbruik maken van hun assistenten weten heel goed dat het verkeerd is wat ze doen. Ze weten ook heel goed dat de kans enorm groot is dat ze ermee wegkomen, want wie uit de school klapt wordt er op één of andere manier toch wel uitgewerkt.
Het enige wat deze resolutie gaat bereiken is dat het de tijd verdoet van veel parlementariërs die allang weten wat gepast en ongepast is. Voor de gewone burger geeft dit een signaal dat #MeToo serieus wordt genomen in het Europees Parlement, maar in de praktijk zal er weinig veranderen. En wat ook niet helpt is dat parlementariërs worden beschermd door diplomatieke onschendbaarheid. Men kan dan hoog en laag springen, maar aanpakken kunnen ze de viespeuk in kwestie toch niet.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Europarlementariër Samira Rafaela (D66) is ervan overtuigd dat de #MeToo-cursus meer effect heeft als de mensen die de bewustwordingstraining niet volgen, publiekelijk aan de schandpaal worden genageld. "Dan mag je aan je kiezers gaan uitleggen waarom je dat niet doet", zegt ze volgens de NOS. Het is echter nog maar de vraag of het Europese burgers echt genoeg zal boeien. De meeste mensen hebben al moeite met het herkennen van de eigen nationale parlementsleden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten