Lachwekkend! Macron wil Europa redden, moet eerst zichzelf redden met 'nationaal debat'!

Geen categoriemrt 05 2019, 15:00
De Franse president Emmanuel Macron heeft de lachers ongetwijfeld op zijn hand. De Franse president, die in de afgelopen weken nog op zwaar verzet vanuit zijn eigen bevolking kon rekenen, werpt zich nu middels een open brief op als de 'redder van Europa'. Ondertussen is Macron druk aan de weg aan het timmeren door zichzelf in Frankrijk weer populair te maken met de organisatie van een 'nationaal debat'.
Dat de Franse president invloedrijk is blijkt wel uit de welwillendheid van de Europese media om zijn open brief te publiceren. Deze werd gepubliceerd in de opiniehoek in diverse kranten in álle 28 EU-lidstaten. Zou u als burger dit willen proberen dan is de kans klein dat dit lukt, maar voor Macron gelden natuurlijk andere overwegingen. Als hij een open brief of een opiniestuk instuurt dan wordt het ineens door geheel Europa gepubliceerd!
Dan moet de blunderende Franse president, die onlangs nog ophitsende militaristische taal bezigde en de VS een gebrek aan loyaliteit verweet, echter wel iets nuttigs te melden hebben. Nou dat valt dan weer tegen. Ja, er staan in zijn open brief zeer mooie woorden. Maar wanneer we de geschiedenis van de impopulaire president meewegen in de duiding van de brief dan is het niet al te positief. Het is vooral retoriek. En soms ook nog eens retoriek zonder feitelijke onderbouwing, zo valt te lezen:

Hoe zouden we de crises van het financiële kapitalisme kunnen weerstaan zonder de euro, die de gehele Unie sterk maakt?

Haha! Wat een grap. De crises van het kapitalisme weerstaan? Welke crisis bedoelt hij precies? Het debacle van de Grieken, die teveel geld uitgaven in samenwerking met risico-zoekende banken die de Grieken van leningen voorzagen? Of de potverterende Italianen? De Euromunt werd onlangs nog door The Economist onder vuur genomen, maar blijkbaar is dat Macron even ontgaan. Of spreekt hij over de disbalans die de Euromunt veroorzaakt in landen als Spanje, Italië en Griekenland waardoor de werkloosheid daar zo hoog is?
Nee, hij denkt dat het zonder de Euromunt allemaal veel erger was geweest. Verder neemt hij ook de nationalisten op de hak:

De nationalisten vergissen zich als ze pretenderen onze identiteit te verdedigen door zich terug te trekken uit Europa; want het is de Europese beschaving die ons verbindt, ons bevrijdt en ons beschermt.

Echter is het zo dat veel nationalisten welwillend staan tegenover de Europese Unie, maar dan wel een Unie waarin de identiteit van de verschillende Europese volkeren wordt gekoesterd en niet 'homeopatisch verdund', zoals Thierry Baudet (FvD) het omschreef. Maar voor Macron doet het er natuurlijk niet toe. Hij werpt zichzelf gewoon even op als de 'redder van Europa'. Maar de vraag of hij ondertussen al uit het wak is gekropen waarin hij sinds december rondzwemt wacht nog op beantwoording.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten