frits bosch column

-Frits Bosch- Berdowski

Opiniejan 05 2023, 20:30
Zit Ingrid Thijssen, voorvrouw van VNO NCW, te slapen? Zit Mark Rutte te slapen? Uit het interview van Boskalis topman Peter Berdowski in Het FD, 3-1-23, “Aanzien van Nederland op wereldtoneel bladdert af”, lijkt dit het geval. Berdowski klopt al jaren aan in politiek Den Haag “maar daar gaan de luiken dicht”. VNO NCW behartigt de belangen van ons grootbedrijf maar VNO NCW kan blijkbaar geen potten breken daar, want Berdowski overweegt noodgedwongen uit Nederland te vertrekken. Thijssen, D66, is in diepe slaap.
Wat is er aan de hand? Boskalis is mondiaal de grootste baggeraar. Het bedrijf heeft nieuwe schepen nodig die allemaal op fossiel varen. Zonder fossiel zijn geen nieuwe boten verkrijgbaar. Nieuwe boten moeten dertig meegaan, dus dertig jaar op fossiel. Het is een mega grote investering. De bestaande honderden boten varen allemaal op fossiel. Nu komt er een wetsvoorstel dat het voorbij datum x afgelopen moet zijn met fossiel. Verder opereren wordt dan onmogelijk gemaakt. Of het komt dan voor de rechter die verder moet bepalen wat het beleid dient te zijn. We leven in een dikastocratie. Je verstand staat er bij stil. Welke juridische en politieke randdebiel bedenkt dit zonder enige kennis en begrip voor de bedrijfspraktijk.
Ingrid Thijssen staat erbij en kijkt ernaar. Zij is van D66 en dan weten we het wel. Het grootbedrijf heeft niets aan deze woke dame. De nieuwe voorzitter van VNO NCW moest zo nodig een vrouw worden. Thijssen lacht vrolijk maar is volstrekt ongeschikt voor deze job. Berdowski beklaagt zich over het “activistische deel van de maatschappij die een bovenmatige invloed heeft gekregen op beleid omdat het organisaties zijn die de publieke opinie in belangrijke mate voeden.”
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Navrant dat hij dit tegen Het FD zegt, een krant die door en door het kapitalisme dienstig is, maar met radicaal linkse redacteuren en een linkse hoofdredacteur Feenstra. Geen wonder is dit, want allen zijn opgeleid op linkse scholen voor journalistiek. Berdowski: “Non-gouvernementele organisaties stappen steeds vaker naar de rechter, waardoor een deel van de besluitvorming van de politiek naar de rechter verschuift.” Treffend.
Dit is een onthutsend relaas van Berdowski. Alweer een grootbedrijf exit? Ik hoop dat niet te moeten meemaken als ex-adviseur van dit magnifieke bedrijf. Berdowski: “Het aanzien van Nederland op het wereldtoneel bladdert af…. Niemand luistert meer.” Berdowski weet de vinger op de zere plek te leggen. Waar zijn ze in Den Haag in hemelsnaam mee bezig? Bij elkaar vliegen af te vangen. Excuses maken namens burgers voor iets waar ze part noch deel aan hebben. Zaken op z’n beloop laten. Geen verantwoordelijkheid nemen. Een woke agenda nastreven. Ik krijg een steeds grotere minachting voor hen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten