Het risicovrije leven is het leven van een slaaf

Steeds meer mensen willen alle risico's voorkomen. Uitbannen. Vernietigen. Ons leven moet vooral zo gemakkelijk mogelijk zijn, zonder tegenslagen. Maar dat is levensgevaarlijk. Letterlijk. Want een risicovrij leven betekent slavernij.

De nieuwe aflevering van Forum Inside is bijzonder interessant. Tijdens de uitzending citeert presentator Thierry Baudet namelijk uit Over de democratie in Amerika van De Tocqueville. Dit omdat de grote Franse 19e eeuwse denker eigenlijk gewoon de situatie waarin wij ons nu bevinden voorspelde. Of, beter gezegd: waarschuwde dat het deze kant zou opgaan met de democratie als we niet voorzichtig waren.

'Deze kant'? Welke kant is dat, hoor ik u vragen? Nou, eigenlijk is dat best simpel uit te leggen: de kant van een overheid die compleet uit de klauwen groeit, die ons in alles managet, die individuele vrijheid en verantwoordelijkheid afschaft... omdat iedereen - van burgers tot politici - wars is geworden van risico's. \

Volg mij op Twitter.

Alles moet 'goed' gaan. Dat je ziek kunt worden accepteren we gewoon niet meer. Dat je financieel ten onder kunt gaan ook niet meer. Dat je product kan falen? Onmogelijk! Dat je je soms helaas beledigd voelt? Ook dat kan en mag écht niet. Want iedereen moet zich voortdurend fijn en happy voelen. En vooral nooit met échte tegenslagen te maken krijgen.

Een zwaar ongeluk krijgen? Ja maar dát kan niet. Hop, iedereen verplicht een riem om. Helm op! Niet voor een ander, maar voor 'jezelf.' Ja, de overheid managet zelfs jouw persoonlijke veiligheid en gezondheid... Wat jij jezelf aandoet, dus.

Dit klinkt misschien heel leuk in theorie - voor een bepaald deel van de bevolking zéker, zoals Baudet ook opmerkte in de uitzending. Maar voor een andere (helaas tegenwoordig: kleinere) groep is dit een echte nachtmerrie. Die groep wil namelijk maar wat graag risico's nemen. Want deze groep begrijpt dat je alleen zo echt in vrijheid kunt leven - en dus ook de kans krijgt boven jezelf (en de maatschappij over het algemeen) uit te stijgen.

Zonder risico's geen beloningen. Geen beloningen die een mens met een ziel, met hart, met passie kan waarderen, tenminste.

Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

De samenleving waar De Tocqueville voor waarschuwde, en waar wij in leven, wordt door hem gezien als 'mild despotisme.' Ja, het is mild. Maar desalniettemin heb je te maken met een despotische overheid. De mildheid bestaat eruit dat het despotisme niet met hard geweld wordt afgedwongen én omdat het hoegenaamd 'voor je eigen bestwil' is. "Maar in haar ijver om voor haar burgers te zorgen, maakt de overheid die wel volstrekt tam en weerloos."

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties