Screen Shot 2022 10 18 at 201618

Peiling! 'Wie komt het meeste op voor de gewone Nederlander?' Het antwoord zal je verbazen!

Politiekdec 07 2022, 20:00
Een nieuwe peiling van Maurice de Hond voorspelt veel goeds voor de PVV. Niet omdat hij, zoals hij normaal doet, virtuele zetels heeft gepeild. Nee. Hij heeft kiezers slechts de vraag gesteld: "Welke partij komt voor uw gevoel het meeste op voor de gewone Nederlander?" En ja, dan ligt de PVV buitengewoon goed. BBB trouwens ook!
Geert Wilders is vandaag ontzettend trots. Maurice de Hond heeft in opdracht van de PVV namelijk een heel specifieke peiling gedaan, met een vraag die hij normaal eigenlijk niet stelt. Overigens is het helemaal geen gékke vraag - een vraag die hij eigenlijk wél vaker zou moeten stellen. Maar dat geheel terzijde.
"Welke partij komt voor uw gevoel het meeste op voor de gewone Nederlander?" vroeg De Hond aan zijn peil-jongetjes en -meisjes.
In 17% van de gevallen antwoordden die daarop met "de PVV." Dat zorgt ervoor dat die partij fier bovenaan staat. Het verschil met de nummer twee, de BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas is wel slechts één procentpunt. BBB werd dus in 16% van de gevallen genoemd, wat natuurlijk verklaart waarom die partij ook behoorlijk groot is in de peilingen.
Natuurlijk geeft zo'n peiling Wilders goede moed voor de Provinciale Statenverkiezingen van vorig jaar. En dat is logisch ook. Het verschil met het partijkartel is namelijk énorm. Zo wordt de VVD in 5% van de gevallen genoemd. Vijf procent. Dit terwijl dezelfde De Hond stelt dat het een tweestrijd zou zijn tussen de PVV en VVD als er nu verkiezingen gehouden werden. Apart. 
De VVD staat dus niet eens in de top 3 van déze specifieke peiling. Wie dan wel? De SP. Dat is de eerste echte linkse partij... en meteen ook de enige linkse volkspartij die nog over is. De PvdA wordt in 7% genoemd, wat 4 procentpunt minder is dan de SP. Ja21 rond de top 5 af met 6%. De VVD staat zesde met 5%... en die partij wordt gevolgd door FVD. Forum wordt door 4% genoemd. Daarna komt D66 met 3% (!!!!!), GroenLinks ook met 3%, CDA met 2% (!!!!!), en ga zo maar door. 
Als je zo naar dat lijstje kijkt is het dus ook heel frappant dat een partij als FVD 'slechts' op vijf zetels staat in de normale wekelijkse peiling van De Hond. Want in de peiling van vandaag over wie het meest opkomt voor de belangen van de gewone Nederlander staat FVD voor op ChristenUnie, CDA, D66... de VVD is de enige coalitiepartij die het beter doet, en dan hebben we het ook nog eens over een luttel verschil van één procentpuntje. Me dunkt dat FVD weleens veel groter kon worden volgend jaar dan peilers nu denken.
Hoe dan ook, de PVV wordt momenteel dus gezien als volkspartij nummer 1, gevolgd door BBB. Fascinerend - en vooral ook mogelijk erg significant voor volgend jaar.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Oh, en dan nog een puntje: er zijn dus echt nog maar heel weinig Nederlanders die denken dat de coalitie opkomt "voor de gewone Nederlander." Dan heb je het over in totaal 12 procent. 1 op de 8 kiezers denken dus dat de coalitie opkomt voor de gewone Nederlander. 7 op de 8 Nederlanders weten dat dit flauwekul is.
Hoe kan het in vredesnaam dat die partijen dan wel nog steeds op zo'n 43 zetels staan in de peilingen? Ja, dat is veel te weinig voor een (nieuwe) meerderheid, maar toch. Het is wel bijna 30% van de zetels. Je hebt blijkbaar dus hele horden Nederlanders die vinden dat de coalitiepartijen niet voor hun belangen opkomen... maar die vervolgens aangeven er toch maar op te gaan stemmen.
Knots!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten