Sigrid Kaag Minister van Financiën 9O1A6748

Peiling Maurice de Hond: meerderheid coalitiekartel + PvdA en GroenLinks staat ter discussie

Politieknov 20 2022, 9:54
De verkiezingen voor de Provinciale Staten en dus voor de Eerste Kamer worden erg spannend. Dat zegt Maurice de Hond. Uit vergelijkingen van peilingen die nu gehouden worden met die van vier jaar geleden blijkt namelijk duidelijk dat de coalitie + GroenLinks en PvdA het heel lastig gaan krijgen om samen op een meerderheid uit te komen. En dat zou natuurlijk een flinke spaan in het wiel zijn van het kartel.
Hoewel GroenLinks en de PvdA officieel geen deel uitmaken van de coalitie doen ze dat in de praktijk natuurlijk wel. Deze linkse socialistische clubs doen systematisch wat de coalitie wil. En dat is niet zo gek. Want samen met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vormen ze natuurlijk het hart van het partijkartel.
Hoe dan ook, met de Provinciale Statenverkiezingen in aantocht is er goed nieuws. Volgens Maurice de Hond blijkt namelijk dat, als je de peilingen van nu vergelijkt met die in aanloop naar de Eerste Kamerverkiezingen van vier jaar terug, dat het kartel het dan weleens lastig kon krijgen om op een meerderheid in de Senaat uit te komen. En dat is van levensbelang. De Senaat moet de wetten van de Eerste Kamer immers goedkeuren.
Daarnaast blijkt uit de vergelijking dat 'rechts van de VVD' nu veel meer zetels vertegenwoordigt dan vier jaar geleden. Toen waren dat 32 zetels ter rechterzijde van de VVD. Nu zijn dat er maar liefst 55. Dit terwijl de VVD maar 4 virtuele zetels verloren heeft ten opzichte van de peilingen in november 2018. Die rechter stemmen zijn dus uitgekomen bij héél andere partijen.
Op dit moment heeft de coalitie 32 zetels in de Eerste Kamer. Daar zijn 75 zetels in totaal. Een meerderheid is dus 38 zetels. Dit betekent dat de coalitie steeds weer afhankelijk is van een zogenaamde 'coalitiepartij.'
Nou, gelukkig voor VVD, CDA, D66 en CU lukt dat steevast. Want GroenLinks en PvdA gedogen de coalitie natuurlijk gewoon. Zij hebben samen 14 zetels in de Senaat. Samen met de coalitie is dat dus ruim voldoende. Sterker nog, de coalitie heeft maar 1 van de 2 nodig steeds weer. En ja, dat lukt systematisch.
Maar als je dan kijkt naar de peilingen van nu dan zie je dat zowel de coalitie als de gedoogcoalitie virtueel op verlies staan. De coalitie zelf staat op 7 zetels minder voor de Tweede Kamerverkiezingen. In de Senaat zouden dat er dus 3,5 dus zeg maar 4 zijn. 32 - 4 = 28. Uh, oh.
GroenLinks en PvdA staan samen op 22 zetels voor de Tweede Kamer. Voor de Eerste Kamer zouden dat er dan 11 zijn. 28+11=39.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Kijk eens even. 39. Voor een meerderheid zijn er 38 nodig. Dit betekent dus dat als de peilingen correct zijn, dat het dan werkelijk kielekiele wordt voor de gedoodcoalitie. De coalitie zelf is bij voorbaat al ten dode opgeschreven.
Dit kon weleens heel leuk gaan worden. Want er is eigenlijk geen andere partij in de Eerste (of Tweede) Kamer die de coalitie zo klakkeloos wil steunen als GroenLinks en de PvdA. Als de coalitie + de twee gedogers geen meerderheid halen krijg je simpelweg te maken met een héél wankele coalitie. Volt kan ze misschien helpen... Maar die partij wil zich opzichtig neerzetten als een 'niet door Rutte besmette D66.' Als zij het kabinet opzichtig gaan gedogen dan is dat enorm slecht voor hun eigen marktwaarde.
Nee, dit wordt genieten. Pak de popcorn er maar vast bij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten