screen shot 2023 09 14 at 151231

ChristenUnie pleit voor economische zelfmoord: minimumloon naar 18 euro

Politieksep 14 2023, 14:14
In een recent radio-interview op Radio 1 heeft ChristenUnie-leider Mirjam Bikker een schokkend voorstel gedaan: een verhoging van het minimumloon naar maar liefst 18 euro per uur. Een voorstel dat niet alleen getuigt van een gebrek aan economisch inzicht, maar ook een directe bedreiging vormt voor de Nederlandse economie.

Economische ramp volgens de Oostenrijkse school

Volgens de principes van de Oostenrijkse economische school, een stroming die pleit voor een vrije markt en minimale overheidsinterventie, zou een dergelijke drastische verhoging van het minimumloon catastrofale gevolgen hebben. Het zou leiden tot een significante verhoging van de productiekosten voor bedrijven, wat onvermijdelijk zou resulteren in hogere prijzen voor consumenten.
Bovendien zou het een golf van werkloosheid kunnen veroorzaken, aangezien bedrijven gedwongen zouden worden om minder personeel in dienst te nemen of zelfs bestaande werknemers te ontslaan om de verhoogde loonkosten te compenseren. Het zou met name de kleine en middelgrote ondernemingen hard treffen, die niet de financiële middelen hebben om dergelijke hoge lonen te betalen.

Een naïeve benadering

Het voorstel van Bikker getuigt van een naïeve en idealistische benadering van economie, waarbij wordt genegeerd dat bedrijven winst moeten maken om te kunnen overleven. Het is een benadering die voorbijgaat aan de fundamentele economische principes van vraag en aanbod, en die de deur openzet voor economische stagnatie en recessie.

Conclusie

Het is te hopen dat dit voorstel van de ChristenUnie niet meer is dan een luchtballon, en dat de partij bij zinnen komt voordat ze daadwerkelijk probeert dit beleid door te voeren. Het Nederlandse volk verdient een regering die begrijpt hoe economie werkt, en die beleid maakt dat gericht is op groei en welvaart, in plaats van naïeve idealen die alleen maar zullen leiden tot economische achteruitgang.
Aan de andere kant, natuurlijk is dat wél helaas wat de ChristenUnie de afgelopen jaren gedaan heeft. De economie ligt op haar gat, Nederlanders verliezen razendsnel koopkracht, en meer dan een miljoen mensen zitten of onder de armoedegrens. Met dank aan Bikker en haar matties.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten