D66 COMPLEET uitgesloten van deelname in álle provincies: BBB doet wel zaken met VVD en PvdA

D66 COMPLEET uitgesloten van deelname in álle provincies: BBB doet wel zaken met VVD en PvdA

Politiekapr 23, 13:00
Deze week hebben de verkenners hun werk afgerond en daarmee is in alle provincies duidelijk welke kant de formatie van Gedeputeerde Staten opgaat. BBB, de grote winnaar zit als grootste partij overal stevig aan de onderhandelingstafel. De Boer Burger Beweging (BBB), als grootste partij en winnaar van de verkiezingen, heeft zich nadrukkelijk gepresenteerd als een middenpartij en kan daardoor zowel 'over rechts' als 'over links' zaken doen. Dit blijkt ook wel uit het feit dat zowel VVD als PvdA in negen provincies meedoen aan de formatiegesprekken, soms zelfs samen.
Opvallend genoeg is het CDA, dat vooraf gezien werd als de meest logische partner van BBB, maar in zes provincies uitgenodigd. GroenLinks, wiens landelijke stikstofstandpunten onverenigbaar lijken met die van BBB, mag echter ook in zes provincies meedoen aan de formatiegesprekken. Dit lijkt te komen doordat provinciale lijsttrekkers van beide partijen elkaar niet uitsluiten en in ieder geval het gesprek aangaan.
Het goede nieuws is dat D66 nergens aan tafel zit en dus in geen enkele provincie mee gaat besturen. Het is nog niet duidelijk waarom dit zo is. Het kan zijn dat de partij simpelweg niet genoeg stemmen heeft gekregen om mee te mogen doen, of dat er andere factoren meespelen. Wat wel duidelijk is, is dat BBB een belangrijke rol speelt in de huidige formatieonderhandelingen. Dat de 2 partijen elkaar niet liggen is de laatste maanden wel duidelijk geworden en wat dat betreft is het ook niet vreemd dat BBB er voor kiest om D66 buiten de boot te houden.
De komende tijd zal moeten blijken welke partijen uiteindelijk samen een coalitie gaan vormen in de verschillende provincies. Maar één ding is duidelijk: BBB heeft zichzelf op de kaart gezet als een partij die zowel 'over rechts' als 'over links' kan samenwerken en heeft zichzelf daardoor stevig in het zadel weten te hijsen. BBB staat in de meest recente peilingen van Maurice de Hond ook nog eens op enorme winst. Wanneer er vandaag verkiezingen zouden zijn zou BBB veruit de grootste worden.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten