binnenhof gb0ddac29e 1920

FVD blijft stabiel in recente peilingen Maurice de Hond: BBB nadert coalitiepartijen tot op 2 zetels

Politiekapr 02 2023, 11:00
Recente peilingen van Maurice de Hond laten zien dat er grote verschuivingen zijn in de electorale voorkeuren van de kiezers. De regeringspartijen verliezen zetels en de partij van Caroline van der Plas (BBB) staat op dit moment op slechts 2 zetels achter de vier regeringspartijen samen.
De peiling van vandaag toont aan dat BBB opnieuw is gegroeid in populariteit en nu 36 zetels heeft behaald. Dit is een groei van 3 zetels ten opzichte van de vorige week. De regeringspartijen hebben daarentegen samen 2 zetels verloren, waardoor hun totale aantal zetels nu op 38 staat. Dit betekent dat ze slechts 2 zetels meer hebben dan de BBB.
Forum voor Democratie blijft stabiel staan op 5 zetels en kan vanuit die positie weer verder gaan bouwen aan hun beweging. Als grootste ledenpartij is FVD een stabiele factor geworden in Den Haag en kan de partij van Thierry Baudet, nu alle rotte appels vertrokken zijn in alle rust vooruit kijken naar een mooie toekomst. Zo zien we ook dat JA21, “het alternatief op rechts”, niet kan doorstoten naar meer zetels. Waarschijnlijk zijn de interne strubbelingen reden genoeg voor kiezers om toch nog eens goed na te denken of JA21 wel degelijk het alternatief is.
Toch kunnen we uit de peilingen opmaken dat er grote verschuivingen plaatsvinden in het Nederlandse politieke landschap. BBB laat een sterke groei zien en lijkt vooral stemmen weg te snoepen bij de regeringspartijen. In het verleden hebben we gezien dat een (vrijwel) nieuwkomer met hoge scores, zoals BBB nu laat zien, een sterke invloed kan hebben op de electorale dynamiek.
De verkiezingsuitslag vertoont enkele opvallende overeenkomsten met die van 2002. Destijds werd het verlies bij meerdere partijen terecht verdeeld, terwijl nu vooral BBB en GroenLinks+PvdA profiteren van de 40 zetels verlies van de regeringscoalitie. Opvallend is dat juist een nieuwkomer zoals BBB nu een hoge score haalt, wat de electorale dynamiek van deze verkiezingen interessant maakt. Hierdoor lijkt de huidige situatie sterk op die van 2002.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten