Mark Rutte Minister President 9O1A6826

Het gaat los! Vandaag stikstofdebat in de Tweede Kamer: komt er een kabinetscrisis?

Politiekaug 23 2022, 9:48
Vandaag is hét grootste debat van de afgelopen maanden. Het stikstofdebat. Over de uitspraken van Wopke Hoekstra. Ook over koopkracht. En ja, het ziet ernaar uit dat het weleens spannend kon worden. Want Hoekstra weigert vooralsnog een stap terug te doen, terwijl Sigrid Kaag ten koste van alles wenst vast te houden aan het regeerakkoord. Valt het kabinet vandaag of doen ze toch weer snel een stap terug?
Spannende dagen in de politiek! Vandaag gaan we namelijk zien of het CDA en dan met name Wopke Hoekstra hun keutel over stikstof en koopkracht toch snel weer intrekken, of dat ze voor de verandering de rug eens recht houden. D66 gaat eisen dat Hoekstra het regeerakkoord blijft steunen. 50 procent stikstofreductie in 2030. Doet hij dat niet, dan gaan de linksextremisten onder leiding van Kaag en Jan Paternotte ongetwijfeld helemaal los.
De VVD zal ook eenheid willen zien van de kabinetspartijen, maar bij de nepliberalen zien ze onderhand ook dat de eigen achterban - en zelfs lokale afdelingen - klaar zijn met het linkse D66-beleid van het kabinet. Zelfs VVD-coryfee Hans Wiegel heeft al publiekelijk gezegd dat de stekker uit de coalitie getrokken moet worden. En wel meteen.
Ongelooflijk genoeg pleiten ze bij de NPO ondertussen voor behoud van het kabinet. Want jongens, er zijn zoveel problemen die opgelost moeten worden! Dan is het toch niet verantwoord dat een ondeugelijk, inefficiënt, radicaal-links kabinet dat het onderlinge vertrouwen niet meer heeft opstapt? Een normaal mens vindt natuurlijk dat dit juist wél einde oefening moet betekenen, maar ja, helaas zijn ze alles behálve normaal in Hilversum.
(Artikel gaat door onder de oproep ons te steunen)
We gaan zien wat er vandaag gebeurt. Normaal gesproken moet er een crisis komen. Niet alleen omdat het CDA publiekelijk tegen het regeerakkoord is, maar ook omdat Sigrid Kaag in de ministerraad gezegd zou hebben dat "het vertrouwen" weg is. Dat kan maar één ding betekenen: game over.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Wat dat betreft zou de timing ook goed zijn voor de overige partijen. Nederland is overduidelijk uitgekeken op Mark Rutte. Als zij daar een ander tegenover zetten - een ander met wat appeal - dan kunnen ze gewoon de premier leveren, ook al omdat de VVD geen opvolger klaar heeft staan voor Rutte.
Tegelijkertijd geldt natuurlijk wel dat álle coalitiepartijen er in de peilingen op achteruit gaan - behalve de CU, maar die was al klein. Misschien dat dit feit toch nog een crisis voorkomt
Dat zou kunnen, maar ik denk dat als D66 het wil, dan moeten ze nu toeslaan. Ze krijgen tijdens een campagne immers ongetwijfeld de wind mee, dus die mensen zullen daar denken dat ze kans maken. Ondertussen geldt dat natuurlijk ook voor BBB én de PVV, om nog maar te zwijgen over een mogelijke Lijst Omtzigt.
Die laatste: als het partijkartel het lastig wil maken voor Omtzigt moeten ze nu verkiezingen uitschrijven. Die heeft immers nog geen partij opgezet en zal dan of razendsnel in actie moeten komen... of de handdoek in de ring moeten gooien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten