shutterstock 1787273909

Hoera! Nederlandse kinderen presteren ondergemiddeld in lezen - en ze vinden het geweldig!

Politiekmei 16 2023, 12:00
Het is officieel! Nederlandse kinderen zijn officiële kampioenen geworden in... nou ja, niet-lezen. Volgens het meest recente onderzoek is hun leesniveau lager dan dat van hun leeftijdsgenoten in het Westen. Maar wacht, er is meer. Niet alleen hebben ze er moeite mee om woorden van een pagina te halen, ze vinden het ook helemaal niet leuk. Wat een prestatie, zeg!
Sinds 2001, het jaar waarin men begon met het bijhouden van deze ontnuchterende statistieken, is het leesniveau in Nederland blijven dalen. Sterker nog, we zijn nu zelfs onder het niveau van 2018 beland. En weet je wat het mooie is? In 2011 waren er maar twee landen waar het leesniveau hoger was dan in Nederland. Maar nu, in het glorieuze jaar 2023, zijn we al ingehaald door vijftien andere landen. En weet je welke landen dat zijn? Engeland, Zweden, Finland... maar ook Italië en Bulgarije. Ja, je leest het goed, Bulgarije. En dat terwijl we allemaal dachten dat Nederland het land van de "lezen, schrijven en rekenen" was!
Nu, in het glorieuze tijdperk van Mark Rutte, is ons land getransformeerd tot een waar paradijs van ongeletterdheid. Een plek waar vijftien procent van de MBO-2-afgestudeerden, ondanks hun diploma, effectief ongeletterd is. Dat betekent dat ze, wanneer ze een brief van de overheid ontvangen, ze geen flauw idee hebben wat er staat. Maar wacht, er is meer! Een vijfde van de havo- en vwo-leerlingen begint hun hoger onderwijs met een onvoldoende voor Nederlands. Wie heeft er immers goed taalonderwijs nodig als je kunt genieten van de zoete onwetendheid?
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Dus laten we een toast uitbrengen op onze glorieuze ondergang op het gebied van lezen. Het kan ons niet schelen wat er in de boeken staat, toch? Al die onnodige kennis en inzichten, pff. Wie heeft dat nodig? En laten we eerlijk zijn, wat is er nu leuker dan niet begrijpen wat er in een brief van de overheid staat?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten