WhatsApp Image 2022 07 04 at 12421 PM 3

Ministers Adema en Van der Wal botsen over miljarden voor stikstofaanpak

Politiekfeb 24 2023, 11:00
Er woedt een machtsstrijd op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de verdeling van de stikstofmiljarden. Volgens bronnen van De Telegraaf wil minister Piet Adema (Landbouw) zo’n 10 tot 12 miljard euro uit het stikstoffonds van 24 miljard claimen als smeermiddel voor het landbouwakkoord dat hij met de sector wil sluiten. Maar zijn collega-minister Christianne van der Wal (Stikstof) blokkeert deze poging.
Adema moet na het rapport van stikstofbemiddelaar Remkes een akkoord sluiten met de landbouwsector over het terugdringen van de stikstofuitstoot. De CU-minister wil daar flink de knip voor trekken, maar minister Van der Wal staat tot zijn ongenoegen stevig op de rem. Financiën heeft bovendien geen interesse om een ‘blanco cheque’ te tekenen.
Deze machtsstrijd is niet de eerste onrust op het ministerie van Landbouw. Na het vertrek van Henk Staghouwer eerder dit jaar als landbouwminister, zit zijn opvolger Adema nu ook in de knel. Een akkoord sluiten met de landbouwsector over het terugdringen van de stikstofuitstoot is van groot belang voor de Nederlandse natuur, maar ook voor de landbouwsector zelf. Een te grote uitstoot van stikstof kan namelijk schadelijk zijn voor de natuurlijke leefomgeving vindt de coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Het is nu afwachten hoe deze machtsstrijd zal aflopen en welke gevolgen dit zal hebben voor de stikstofaanpak en de landbouwsector. Het zal ons niet verbazen dat Adema de rit niet gaat uitzitten. Het is natuurlijk een hondenbaan om telkens de brenger van slecht nieuws te zijn aan de boeren. En hij trekt telkens aan het kortste eind in het stikstofdossier. Echt een hell of a job!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten