Screen Shot 2022 09 21 at 125146

Peiling! Tijd voor paniek bij coalitie: VVD, CDA, CU en D66 verliezen FORS, zelfs met GroenLinks/PvdA GEEN MEERDERHEID

Politiekmrt 14 2023, 17:15
Er is ontzettend slecht nieuws voor Mark Rutte, Sigrid Kaag, Mirjam Bikker en Wopke Hoekstra: als de peiling van EenVandaag van vandaag klopt gaat de coalitie namelijk fors verliezen in de Eerste Kamer. Sterker, het verlies van die partijen samen is zo groot dat zelfs met behulp van het linkse tandem GroenLinks-PvdA er geen meerderheid zal zijn.
Volgens de nieuwe peiling van EenVandaag behoudt de VVD de 12 zetels van vier jaar geleden bij de Provinciale Statenverkiezingen. Maar voor de rest is het alleen maar kommer en kwel bij be coalitiegenoten. Het CDA stort in elkaar van 9 zetels in 2019 naar 5 virtuele zetels nu. De ChristenUnie gaat van 4 naar 2. En D66 had er in 2019 7, daar blijven er nu volgens EenVandaag 4 van over. 
Het gevolg? De coalitie komt samen uit op een magere 23 zetels. Dat is niet eens bijna een meerderheid (daar zijn 38 voor nodig). En het betekent ook dat de coalitie haar democratische mandaat - voor zover dat bestond - totaal kwijt is. Veel minder dat dit - 23 zetels! - wordt het niet voor een regeringscoalitie.
Natuurlijk, de coalitie hoopt gewoon dat GroenLinks en de PvdA samen een goede score neerzetten zodat die officieuze gedogers het kabinet alsnog overeind houden. Maar wacht! De 14 zetels voor dat verbond - hetzelfde als ze in 2019 binnensleepten - zorgen ervoor dat de coalitie op 37 zetels uitkomt. Dat is er nog steeds één te weinig voor een meerderheid in de Senaat.
In een land dat geen bananenmonarchie is betekent dit natuurlijk dat de leiders van de betrokken partijen hun conclusies trekken. Maar dat zal in Nederland niet gebeuren, want wij zijn wél een bananenmonarchie.
Op de avond voor de verkiezingen daadwerkelijk plaatsvinden is deze peiling reden voor paniek bij de regeringspartijen. Je zou zeggen: ze moeten nu echt alles op alles zetten. Maar daar hebben ze nog maar heel even de tijd voor. Vanavond is om 20:30 uur het laatste verkiezingsdebat... en dat is het dan. Dan is het woord aan de kiezer.
Het goede nieuws voor de coalitie is dat EenVandaag wel een slag om de arm houdt. Meer dan 40 procent van de kiezers is nog zwevend. "Deze slotpeiling is dan ook geen voorspelling van de uitslag, maar geeft een beeld van dit moment. Door factoren als het slotdebat, laatste wendingen in de campagne en de opkomst op de dag zelf - vooral welke kiezers wel en niet komen opdagen - is de kans groot dat de uitslag anders wordt dan deze slotpeiling," aldus EenVandaag.
Dat is best vermakelijk omdat het meteen doet vermoeden dat zij weten dat ze sommige partijen echt te laag inschatten. FVD staat bij EenVandaag bijvoorbeeld op 2 Senaatszetels. Bij Maurice de Hond zijn dat er drie. In het verleden hebben we gezien dat EenVandaag FVD steevast met 100% onderschat, en De Hond met 60%. Dat zou inhouden dat FVD uit gaat komen op vier zetels. Dat is het equivalent van 8 zetels in de Tweede Kamer, precies de score die FVD twee jaar geleden neerzette.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
De kans lijkt dan ook groot dat EenVandaag groepen die niet goed te peilen zijn - aanhangers van FVD, PVV en ook van BVNL - onderschat... en de aanhang van de oude kartelpartijen, die graag meedoen aan dit soort peilingen en die ook bekend zijn bij de peilingbureau's, juist overschat.
Gaat het kabinet vallen als het morgen niet op z'n minst samen met GroenLinks en PvdA een meerderheid haalt? Rutte zal het ten koste van alles willen voorkomen. Maar je moet het toch wel degelijk mogelijk achten. Want D66, CDA én ChristenUnie ervaren nu wat álle andere partijen ondervonden hebben na een samenwerking met Rutte: de VVD blijft stabiel, maar zij storten totaal in elkaar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten