Rutte durft niet te garanderen dat 'perspectiefbrief' voor boeren eind september klaar is: 'Gesprek Remkes afwachten'

Rutte durft niet te garanderen dat 'perspectiefbrief' voor boeren eind september klaar is: 'Gesprek Remkes afwachten'

Nu Landbouwminister Henk Staghouwer (CU) vertrokken is, moet iemand anders het stokje overnemen. Staghouwer zou een 'perspectiefbrief' maken voor de boeren, maar die is er nog niet. Premier Rutte durft niet te beloven dat die brief eind september klaar is. Sterker nog, hij wil de gesprekken met Johan Remkes afwachten.

Zowel Rutte als Stikstofminister Van der Wal hebben het steeds over het bieden van perspectief voor de boeren. Tegelijkertijd zeggen ze niet te willen afwijken van de stikstofdoelen. En als het ze te heet onder de voeten wordt dan wachten ze de uitkomsten van de gesprekken met Johan Remkes af. Ze zijn de boel dus gewoon aan het traineren.

Het heeft er alle schijn van dat het eerstvolgende gesprek tussen Remkes en de boeren wéér een losse flodder wordt. De boeren herhalen nog eens dat ze willen dat er anders gerekend gaat worden met de stikstofneerslag, en Johan Remkes vertaalt dat vervolgens naar 'diepe reflecties'. Natuurlijk verandert er weer niets en zit er geen enkele schot in de zaak.

Als die gesprekken geweest zijn, dán pas komt het kabinet waarschijnlijk met de 'perspectiefbrief', meldt de NOS. Dat kan alleen maar neerkomen op het aansporen van boeren om gigantisch te investeren in verduurzaming. Effectief betekent dat waarschijnlijk de strop voor nóg meer boeren, met name als de stikstofdoelen nóg strenger zullen worden. Iets wat goed mogelijk is door dat VN-rapport dat laatst werd gepubliceerd.

(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

En laten we wel wezen, als het kabinet de boeren daadwerkelijk perspectief wilde bieden, dan was Staghouwer waarschijnlijk wel aangebleven als minister. Dan had die man de boeren namelijk eindelijk een keer écht goed nieuws kunnen brengen. Maar nee, er is geen goed nieuws en Staghouwer had gewoon geen zin om wéér de slechterik te moeten spelen en weer bakken vol kritiek te moeten incasseren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer