shutterstock 1986081587

Schokkend (not)! 70% heeft geen of weinig vertrouwen in de politiek: 'Was laatste jaren nooit zo laag als nu!'

Politieksep 20 2022, 10:38
Nederlanders hebben nul vertrouwen in de politiek. Dat blijkt uit een peiling van Ipsos, uitgevoerd in opdracht van de NOS. Dit omdat het vandaag Prinsjesdag is en de staatsomroep even duidelijk wilde maken dat we het allemaal met elkaar eens zijn dat de politiek ranzig is.
"Als we kijken naar de laatste 5 jaar zien we dat het vertrouwen eigenlijk steeds verder aan het dalen is," aldus Ipsos-mannetje Sander Nieuwkerk vandaag bij het Radio 1 Journaal. "7 op de 10 Nederlanders geven aan geen vertrouwen in het huidige kabinet."
Slechts enkele jaren geleden was dat nog anders. In 2020 hadden 4 op de 10 Nederlanders geen vertrouwen. Nu is dat 7 op de 10. En dan moet je voor ogen houden dat een kwart van de Nederlanders "maar een beetje vertrouwen" heeft.
"Momenteel oordelen ze het kabinet met een 4.2, het is dit jaar niet goed geweest," gaat Nieuwkerk verder. "Als we gaan kijken waar dat aan ligt, is er niet echt een punt wat we aan kunnen wijzen. Het lijkt een combinatie van factoren. Er zijn heel veel crisisdossiers. We zien dat Nederlanders weinig vertrouwen hebben in het kabinet vanwege het huidige beleid omtrent energie, woningmarkt, immigratie, inflatie en natuurlijk ook het stikstofdossier.”
Met andere woorden, Nederlanders vinden dat het kabinet er op elk dossier dat er toedoet een enorme puinhoop van maakt. Dit kabinet kon het niet slechter doen. Dat is zo ongeveer de mening van de overgrote meerderheid van het electoraat. Slecht, slechter, Rutte IV. Een andere conclusie is er niet meer voor de gewone burger.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Uit een eerder onderzoek bleek dat burgers het kabinet nog maar een 3,3 geven. Een 4,2 is dan natuurlijk wat beter, maar dat is weinig verrassend. Dit onderzoek is namelijk gedaan door Ipsos, bij uitstek een kartelbureau.
Maar nu komt het: zelfs dat bureau zegt dus dat het vertrouwen in het kabinet weg is, en dat het 't democratische mandaat feitelijk dus kwijt is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten