Yesim Candan geschokt dat D66 haar op de brandstapel heeft gegooid: "Eigenlijk ben ik de heks in dit verhaal!"

Yesim Candan geschokt dat D66 haar op de brandstapel heeft gegooid: "Eigenlijk ben ik de heks in dit verhaal!"

Politiekokt 02, 17:00
Yesim Candan is columnist. Maar onlangs maakte ze bijna carriere in de politiek. Ze stond immers op de lijst voor D66. Helaas voor haar duurde dat niet lang. Critici vonden een oude column van haar waarin ze, zei men, Sigrid Kaag een heks noemde, vervolgens zei iemand dat ze bij FVD had gesolliciteerd en... dat was het dan. Mevrouw werd geofferd op het D66-altaar.
In een interview met HP de Tijd laat Candan nu weten dat ze de manier waarop dit gegaan is ronduit belachelijk vindt. Na wat haar overkomen is kijkt ze dan ook heel anders "naar de politiek. Ik heb aan den lijve ondervonden dat het niet om de inhoud gaat, maar om de man, of in mijn geval: vrouw."
Geen enkele andere vrouw (of man) is daardoor verbaasd, maar dame blijkbaar wel. Daarbij vindt ze het vooral vervelend dat er helemaal niet gekeken is naar "de context" van de column waarover geklaagd werd. Want, zegt ze, in dat stuk noemt ze Kaag helemaal geen heks. Ze verdedigt alleen het recht van cartoonist Ruben Oppenheimer om Kaag als zodanig af te beelden. Dat is wat ze deed.
"Dat mensen mij veroordelen op basis van die column, dat vind ik nou hypocriet," zegt Candan dan ook. "Ik ben zelf op de brandstapel van de publieke opinie gegooid, dus eigenlijk ben ík de heks in dit verhaal."
Logischerwijze is Candan ook boos op Vandaag Inside. Daar fakkelde Johan Derksen haar keihard af door te stellen dat ze niets kan. Dat is onzin - Candan heeft twee studies gedaan, werkt in het onderwijs, organiseert lezingen en andere evenementen, schrijft al jaren columns, etc. - maar het bleef wel hangen bij bepaalde mensen. Sterker nog, ze werd zelfs bedreigd.
Candan zegt dan ook dat ze op een "vuile manier" besproken werd bij VI... "Pure karaktermoord," noemt ze het zelfs.

Rob Jetten

Maar daar eindigt het niet. Candan kreeg namelijk al vroeg in de rel "een bericht van Rob." Dat is dus Rob Jetten. "In die apps tond dat we zo even moesten bellen over mijn column," zegt Candan. "En doen ik dat las dacht ik: 'Shit, er is blijkbaar toch ook onrust binnen D66 over mijn column ontstaan'."
Vervolgens spraken de twee elkaar rond een uur of acht in de ochtend. Jetten legde toen uit dat Kaag die cartoon heel erg vond omdat ze daarna zogenaamd ernstig bedreigd was. "Rob zei dat 'ie fan was van mijn columns, maar dat er wel een publieke verklaring uit moest gaan naar aanleiding van alle aandacht die ervoor was."
Met andere woorden, of Candan even door de knieën wilde. En snel een beetje.
"Moet ik me nu verantwoorden voor alles wat ik de afgelopen jaren heb geschreven?" vroeg Candan zich daarop af. "Dat voelde heel onveilig."
Toch ging ze er wel in mee. Ze had er "buikpijn" van maar stelde een verklaring op waarin ze uitlegde wat ze duidelijk had willen maken in die twee jaar oude column. Vervolgens kreeg ze wéér een telefoontje: NRC beweerde dat ze een paar jaar geleden gesolliciteerd had bij FVD. Klopte dat?
Volgens Candan was dat niet zo. Ze had gesproken met FVD, zegt ze, maar ze wilde het zélf niet. "Waarom zou ik niet in gesprek mogen gaan met mensen die anders denken?" vraagt ze zich nu vertwijfeld af.
Hilarisch genoeg stelt ze aan het einde van het interview dat ze haar politieke dromen toch niet wil opgeven. "Ik ben een vechter, let maar op," zegt ze. We gaan dus nog van haar horen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS doen we NOOIT mee met Gedeug. Daarom lees jij ons natuurlijk zo graag! Maar onze eerlijkheid en openheid betekent helaas ook dat we afhankelijk zijn van donaties van onze lezers; het partijkartel en het mediakartel doen er namelijk alles aan om ons te beschadigen, ook financieel. Doneer daarom aan DDS. Steun ons! En houd de enige échte niet-politiekcorrecte rechtse website in de lucht!
Prima allemaal hoor. Maar het is wel erg merkwaardig dat zo'n vrouw schrikt dat het bij D66 intolerante ("Hoe durf je koffie te drinken met FVD'ers!) feeksen zijn. Natuurlijk zijn die gestoorde nepliberale dictators intolerant! Dat is hun handelsmerk! Het zijn extreme, radicale engnekken. Wat verwacht je anders van ze?
Natuurlijk is de grote fout van dit soort types dat ze elke keer weer heel gemakkelijk een stap terugdoen. Weiger gewoon weg te gaan. Blijf gewoon zitten. Laat ze maar tieren, boos worden, gillen en schreeuwen. Als je dát doet is het na een paar dagen over en uit met de negatieve pers en kun je je doelen alsnog bereiken.
En als het niet kalmeert? Dan maar niet. Partijen én individuen moeten ophouden angst te hebben voor 'de mening' van 'de mensen.' Er zit een hele industrie achter die dit soort controverses creëert, aanwakkert en vervolgens in stand wil houden. Daar ga je toch niet aan toegeven?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten