Succes VVD bewijst: de Nederlandse kiezer is helemaal niet boos

Geen categoriemrt 29 2015, 19:00
Jammer, maar helaas.
Het succes van de VVD bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de meest recente peilingen bewijst dat een groot deel van de Nederlandse kiezers het beleid van Rutte II eigenlijk wel prima vindt. Natuurlijk, niemand staat echt te juichen dat de belastingen verhoogd zijn en dat het economisch herstel trager gaat dan mogelijk, maar blijkbaar vindt 'de Nederlander' dat geen reden om zich tegen de partij van de premier te keren.
Tim berichtte eerder vandaag dat de VVD het bijzonder goed doet in de meest recente peiling van Maurice de Hond, terwijl D66 en de PVV juist flinke klappen te verduren krijgen. Dit terwijl met name de PVV dé oppositiepartij bij uitstek is. Als de Nederlandse kiezer het echt helemaal gehad zou hebben met Rutte en co. zou Wilders' club nu met gemak de grootste zijn in de peilingen. Dat is dus niet het geval. Sterker nog, de VVD groeit lekker door.
De Provinciale Statenverkiezingen leken iets aan te tonen waar ik al een tijdje voor vreesde: de terugkeer van de VVD van ‘s lands meest gehate partij tot wederom ‘s lands grootste en populairste partij. In een week waarin de liberalen de media bestookten met niet één, maar maar liefst twee plannetjes die uiterst goed scoorden bij de rechtse kiezer – Europese buitengrenzen dicht en samenwerken met dictators – blijkt de VVD in staat diens positie als grootste partij van het land uit te bouwen: van 24 naar 26 zetels. En belangrijk voor de VVD: die zetels komen bovendien vandaan bij de directe electorale concurrenten van de partij ter linker- en rechterzijde, want zowel D66 als de PVV moeten er eentje inleveren.
Het meest opmerkelijke hieraan is dat de rechtse kiezer onmogelijk blij kan zijn met het kabinetsbeleid - dat gewoon links te noemen is. De enige verklaring voor de wederopstanding van de VVD is dan ook dat die partij zich snel weer als 'rechts' presenteert... en dat de kiezer daar intrapt. Voor mij is dat nauwelijks te bevatten - Rutte heeft bewezen dat je hem niet kunt vertrouwen en dat hij met alle winden meewaait - maar blijkbaar is dat de gemiddelde rechtse kiezer ontgaan.
Of er is iets anders aan de hand: wat als een significant deel van het conservatieve en liberale electoraat totaal geen fiducie heeft in de PVV als potentiële regeringspartij... en het CDA te 'verdeeld' vindt, wat niet zo gek is aangezien die partij natuurlijk nog altijd een rechter- en linkervleugel heeft die elkaar gepassioneerd de oorlog verklaren als er daadwerkelijk geregeerd wordt. De rechtse kiezer zal denken: bij de VVD is het intern in ieder geval rustig, alle neuzen wijzen dezelfde kant op. 'Wat als Rutte en co. de grootste partij worden en zaken kunnen doen met het CDA, D66, ChristenUnie en SGP in plaats van met, zeg, de PvdA?'
Laten we in vredesnaam hopen dat er een andere rechtse partij opstaat in de komende maanden en jaren. De heren van VNL zijn wat dat betreft heel aardig bezig, maar het is nog niet duidelijk of zij écht impact kunnen hebben. Zo niet, dan vrees ik dat de VVD het de komende jaren gewoon voor het zeggen heeft in ons land.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten