EU-lobby verspreidt desinformatie voor verkiezingen: '€100 miljoen voor Amphia Ziekenhuis'!

Geen categoriefeb 26 2019, 20:15
Bij Omroep Brabant meldt een EU-subsidiejager vol trots dat er 'veel projecten worden gefinancierd met geld uit Brussel'. Komt dat even goed uit, deze berichtgeving, zo vlak voor de Europese Parlementsverkiezingen! Echter worden er in de video onwaarheden verteld. Zo claimt Omroep Brabant dat het Amphia Ziekenhuis ruim 100 miljoen euro subsidie ontving vanuit Brussel, maar die kreeg het ziekenhuis helemaal niet!
De subsidiemolen van Brussel blijft draaien en de provincies doen hun stinkende best om zoveel mogelijk geld uit Brussel te bemachtigen. Tja, je moet toch wat als je volledig wordt uitgekleed. De EU gebruikt de programma's om innovatie aan te jagen. Tegelijkertijd is het een methode om het imago van de EU op te vijzelen. Op de beelden is te zien hoe lobbyist Jop van Unnink benadrukt hoe belangrijk de Europese Unie is voor een provincie als Brabant, zo zegt hij:

'Eigenlijk in elke gemeente in Brabant zijn projecten met Europees geld'.

Waarom het relevant is om juist op dit moment, zo vlak voor de Europese Parlementsverkiezingen een video als deze te publiceren is onduidelijk. Behalve dan met de Europese Parlementsverkiezingen in het achterhoofd, dan valt ineens het kwartje: het is pure propaganda. Het erge is dat de beweringen, die in de video worden gedaan, onjuist zijn! Zo wordt kijkers voorgehouden dat het Amphia Ziekenhuis ruim €100 miljoen subsidie ontving vanuit Brussel.
Maar dat is desinformatie. Niet waar. Onjuist. En wel hierom:
Het Amphia Ziekenhuis te Breda heeft geen subsidies ontvangen voor de verbouwing, maar een lening! Een zoektocht in de Europese Tender Electronic Database (TED) bevestigt het beeld. Op die website vindt u een overzicht van elke euro subsidie die de Europese Commissie besteedt. Het ziekenhuis in Breda heeft dus helemaal geen subsidie ontvangen, maar dit is wel wat Omroep Brabant haar nietsvermoedende kijkers voorhoudt!
De lening aan het Amphia Ziekenhuis is afkomstig van de Europese Investeringsbank (EIB) zo valt te lezen op Skipr. En een lening is heel iets anders dan een subsidie. Een subsidie hoef je in essentie niet terug te betalen. Een lening wel. Zou Omroep Brabant de fout bewust hebben gemaakt? Of toch niet?
We weten het niet. Wat we wel weten is dat het bijzonder ironisch is dat zo vlak voor de Europese Parlementsverkiezingen desinformatie wordt verspreid, terwijl de Europese Unie desinformatie aan banden wil leggen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten