2020, waar ging het allemaal mis? De grootste regeringsblunders tijdens de coronacrisis

2020 was natuurlijk een verschrikkelijk jaar en zelfs de kerstdagen kunnen we niet echt vieren zoals we allemaal graag hadden gewild. Om dit jaar nog een beetje leuk af te kunnen sluiten is er misschien wel behoefte aan een beetje galgenhumor. Met die insteek hebben we de grootste regeringsblunders van de coronacrisis voor jullie op een rij gezet.

Wie in de toekomst “2020” hoort zal direct de link naar het coronavirus leggen. Het jaar was nog maar net begonnen of de overheid begon al met een reeks van enorme blunders.

Rond de start van 2020 doken er op internet al (vaak wat dubieuze) videobeelden op van de virusuitbraak in de Chinese stad Wuhan. De werkelijke ernst van de situatie was toen nog onduidelijk, maar er was wel degelijk wat aan de hand. De Chinese overheid leek in de weken die volgden namelijk wel héél hard in te grijpen om iets wat toen nog werd ingeschat als ‘weer een SARS-situatie’.

Blunder #1: ‘Niks aan de hand!’
Terwijl het nieuws naar buiten kwam dat de Chinezen een hele stad in quarantaine hadden geplaatst en op internet was te zien hoe ze zelfs de deuren barricadeerden met stalen balken, nam onze eigen overheid de situatie totaal niet serieus. Toenmalig minister van Volksgezondheid, Bruno Bruins, zei zelfs dat er slechts een kleine kans was dat het virus Europa zou bereiken. Een paar uur later werden de eerste besmettingen in Frankrijk geconstateerd. Oeps!

Blunder #2: ‘Carnaval vier je in een kleine groep’
In februari begon het idee toch een beetje te knagen dat het virus ook Nederland snel zou gaan bereiken. Carnaval was net voorbij en dat zou wel eens een grote aanjager kunnen zijn voor besmettingen in Nederland, toch? Hooguit alleen met net iets minder mensen carnaval vieren. Verder? Nee joh, niks aan de hand! Bij het RIVM maakte men zich in ieder geval geen enkele zorgen:

Blunder #3: Vertrouwen in het RIVM
Ik kan hier wel een heel verhaal op gaan hangen, maar eigenlijk zeggen deze tweets van het RIVM wel genoeg:

Blunder #4: Het nemen van ‘proportionele’ maatregelen
Ik blijf nog even bij het RIVM, want vanaf maart werd het één grote opeenstapeling van fouten, gebaseerd op een mix van naïviteit en een papieren werkelijkheid. (Bonusblunder: kent u het begrip ‘groepsimmuniteit‘ nog?) Nederland bleek namelijk helemaal niet goed te zijn voorbereid. Testcapaciteit was er nauwelijks, waardoor mensen letterlijk moesten smeken om een test! De wereld ging langzaam in lockdown, maar in Nederland verliep alles nog steeds ‘volgens plan’.

Smekende vrouw. Foto via Shutterstock.com, door Krakenimages.com

Het kabinet was een krappe twee maanden later toch niet helemaal tevreden met hoe dit ‘plan’ verliep en zag in dat er meer moest gebeuren. Het testen leek nog steeds nergens op, maar dat was voor het kabinet juist reden om de papieren werkelijkheid nog wat weerbarstiger te maken. Er moest een dashboard komen!

In de tussentijd kreeg men natuurlijk wel steeds meer signalen door dat het echt helemaal de verkeerde kant op ging, maar niemand wist precies waar dat nou door kwam. Het bleek te liggen aan het volgen van de RIVM-richtlijnen! Verpleeg- en thuiszorgpersoneel kon namelijk prima blijven werken zonder beschermingsmiddelen, óók wanneer ze symptomen begonnen te vertonen!

Blunder #5: Economie en ideologie boven alles
Het RIVM was wel vaak de aanjager van overheidsgestuntel, maar de regering kon er zelf ook wat van, hoor! Mondkapjes en andere beschermingsmiddelen verpatsten we aan het begin van de pandemie voor een habbekrats aan China. Oeps! En die moesten we natuurlijk weer terugkopen. Dubbel oeps!

Dokter maakt stomme fout. Via Shutterstock.com, door Ezume Images.

Schiphol moest natuurlijk ten koste van álles open blijven, want de pandemie mocht de vakanties natuurlijk niet verpesten. En vliegtuigen waren ineens hartstikke veilig, terwijl men in bussen mondkapjes moest gaan dragen (ook al hebben die volgens Jaap van Dissel nog steeds niet echt nut).

Maar ook in de lagere lagen van de overheid werd er flink gestunteld met beleid. De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, vroeg aan het begin van de zomer het coronavirus heel beleefd of het even wilde wachten met verder verspreiden, want er moest perse tegen racisme worden gedemonstreerd. Niet veel later kwam de tweede golf aanzetten. Top gedaan, Femke!

Blunder #6: Hugo de Jonge
Deze man verdient echt z’n eigen plek in deze lijst. Meneer verscheen ineens op het podium als officiële minister van coronazaken nadat Bruno Bruins in elkaar zakte. De CDA’er zou de boel wel even gaan redden.

Er moest een corona-app komen die het makkelijker zou maken om de crisis te bezweren. Fatsoenlijke testcapaciteit was er nog steeds niet, maar dat boeide ook niet zoveel. En we hoefden ook vooral niet te kijken naar de apps van andere landen. Nee, dit moest Nederland echt zélf kunnen doen! Uiteindelijk heeft de app totaal geen zoden aan de dijk gezet, maar binnenkort werkt ‘ie tenminste wel ook op oudere smartphones!

De GGD’s en het zorgpersoneel zullen maar wat blij zijn als de belscripts eindelijk af zijn en er gevaccineerd kan worden. Maar we zullen het effect van deze blunder pas gaan zien in 2021, dus die tel ik slechts voor de helft mee.

Blunderend het nieuwe jaar in?
Al dit wanbeleid en naïef optimisme heeft een verschrikkelijke situatie in ieder geval flink verergerd. En dan laat ik de blunders op talloze andere terreinen (zoals de toeslagenaffaire) nog buiten beschouwing. Helaas is daar niets meer aan te doen. Waar we nog wél wat aan kunnen doen is proberen te voorkomen dat 2021 óók zo’n jaar vol blunders gaat worden. Dat is tenminste één lichtpuntje in een lange periode van duisternis en onkunde. Het is nog even doorbijten, maar we gaan weer betere tijden tegemoet. In ieder geval alvast een fijne jaarwisseling gewenst!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

117 reacties

 1. stem weg

  corona is een hoax !

  We hebben sinterklaas gevierd en hebben kerst inmiddels ook gevierd. kim jung rutte kan de boom in . Je mag niet naar opa en oma met het gezin van vier maar opa en oma mogen wel naar het gezin van vier. Wie legt het even uit !

  We zijn knettergek dat we de idioterie van kim jung rutte slikken. Achter mijn voordeur ben ik de baas alleen jammer dat dichte gordijnen het zicht op de lampjes blokkeren.

 2. Jack Flash

  2021 wordt nog misselijkmakender.
  Alleen als iedereen de dictatuur negeert, is het morgen voorbij.
  Dan wordt het puinruimen, en wordt pijnlijk zichtbaar wat rutje heeft aangericht.

  1. Lefty

   Dat is te simpel gedacht.

 3. maraton

  En dit alles was te voorkomen geweest met een foutloos en feilloos kabinet Wilders/Baudet.
  Baudet had met een vleugelslag van zijn Minerva uil het virus het land uit gejaagd.
  Wilders had met een royaal gebaar een leger verzorgenden uit de hoge hoed getoverd.Uiteraard wel zonder hoofddoekje.
  Langs de zijlijn schreeuwen zonder verantwoording is het wapen van populisten.

  1. stem weg

   We kunnen dus optekenen dat u populist in hart en nieren bent !

   1. Dolph Thans

    “We” tekenen helemaal niets op. Ik ben het eens met de conclusie dat alleen Baudet, Hiddema en Boy Wonder Wilders het beter zouden hebben gedaan indien zij zich niet “gedrukt” hadden.

    1. stem weg

     een strónt vlé®k maakt niet uit of WE wat optekenen mafklapper. Pas op voor het afstapje bij het naar buiten gaan

  2. Telex

   Dan moet je ze niet uitsluiten

 4. DubbelZout

  “We zijn knettergek”

  In meervoud aangesproken worden is voorbehouden aan koninklijke hoogheden
  Maar verder ben ik het met u eens dat je knettergek bent

  1. stem weg

   mag jij vinden helaas heb je de vraag onbeantwoord gelaten zoals linkse adepten altijd doen

   je reactie is dus weer zoutloos sukkel

 5. Dolph Thans

  De inzet van Defensie in de verpleging zegt genoeg…De nood is hoog.

  1. stem weg

   2100 patienten , 300 ziekenhuizen, 7 patienten per ziekenhuis

   de nood in je onderbroek is hoog strónt vlé®k

   1. Piet151

    @stem weg
    Er ontbreekt één grootheid aan je lijstje, namelijk de groei in aanwezige patiënten (plm. 300 per week) en de groei in IC-patiënten (plm. 100 per week). Je hoeft maar iets vooruit te kijken om te zien wat de ziekenhuizen op korte termijn te wachten staat.

    1. Edjan

     Een groei van 100 per week verdeeld over 300 ziekenhuizen betekent, dat er (gemiddeld) elk 3 weken éen patiënt bij komt in elk ziekenhuis.

     1. ZWEEDSE K0K

      300 ziekenhuizen ?

      In 2019 telt Nederland 69 ziekenhuisorganisaties inclusief 8 universitaire medische centra (UMC’s). Deze organisaties bestaan in totaal uit 116 ziekenhuislocaties en 129 buitenpoliklinieken.

     2. stem weg

      aangezien dat de gemiddelde verblijftijd is terug gebracht naar 5 dagen moet je elke 5 dagen 300 man van de instroom aftrekken.

      Het gegoochel met cijfers is een schande en de narcist malle pietje probeert op de meest domme manier een steentje bij te dragen !

      Er is geen druk op de zorg. Er is druk op de zorgmedewerker die door de vele ontslagen te veel overuren maakt.

      rutte is een moordenaar ,
      p.s de strónt vlé®k zal zo wel weer langs komen om over een perfecte bezuiniging te preken omdat die I.C bedden voor corona toch leeg stonden. Dat zijn de bedden die de uitgeklede zorg in Nederland nu in Duitsland claimt waar de bedden wel beschikbaar zijn !

      corona is een hoax !

     3. stem weg

      Wil ons domme micro zwets cockje nu beweren dat we slechts 116 ziekenhuizen hebben in Nederland.

      Stel je zweedse verrekijker even bij dom adept

     4. Edjan

      Zw K. volgens mij heb je hierin gelijk. 116 ziekenhuislocaties en 129 buitenpoliklinieken. De laatste zeer waarschijnlijk zonder IC bedden.
      Ik neem aan dat alle ziekenhuislocaties IC bedden hebben.

      Dan is het bij 2100 patiënten 18 patiënten per ziekenhuis en een groei van 300 patiënten per week betekent dan per ziekenhuis een groei van 2,6 patiënten per week.

     5. stem weg

      edjan , hij heeft geen gelijk , de sufferd heeft het eerste google resultaat als quote geplaatst. Er zijn 301 ECHTE ziekenhuizen in Nederland waar je mensen kan verzorgen. Dat 1 organisatie meerdere ziekenhuizen bezit ontgaat de micro zwetscock even ! De prive klinieken laten we nog even buitenbeschouwing

      De lijst is heel makkelijk te vinden maar voor een zwetscock is het verstopt

      Aantal bedden in ziekenhuizen daalt
      Het aantal ziekenhuisbedden in algemene en academische ziekenhuizen is in de periode 2009-2017 afgenomen van ruim 44.800 naar ongeveer 37.700 bedden. Dat is een afname van ruim 15%. De afname was het grootst in de algemene ziekenhuizen. Het aantal intensive care (IC) bedden is in de periode 2015-2017 met ongeveer 7% afgenomen. Door een trendbreuk is een vergelijking van het huidige totaal aantal IC-bedden met dat van voorgaande jaren niet mogelijk (DHD, 2013; DHD, 2015; DHD & Panteia, 2016; DHD, 2017(link is external)). De afname van de beddencapaciteit heeft mede te maken met een sneller ontslag uit het ziekenhuis en patiënten worden steeds vaker in dagbehandeling behandeld, dus zonder overnachting in het ziekenhuis.

      Het probleem is niet corona maar de afgeschaalde – lees bezuinigingen – op de zorg en de halvering van de I.C capaciteit !

     6. Edjan

      301 ziekenhuizen in Nederland
      h**ps://www.zorgkaartnederland.nl/ziekenhuis

    2. Gerda2

     Piet:
     Kijk eens naar de grafiek op het dashboard corona over de laatste 5 weken,
     er is echt geen toename van 100 mensen per week op de ic.
     Je gaat ervan uit dat de curve gelijkmatig stijgt, maar ook jij kan niet in de toekomst kijken.
     De curve is de laatste paar dagen zelfs voorzichtig dalende.

     Het aantal IC-bedden dat is bezet door patiënten met COVID-19:
     4 december 473,
     11 december 472,
     18 december 549,
     25 december 600
     Dus in 4 weken tijd een toename van 127 mensen, dat is nog lang geen 100 per week.

     1. Edjan

      G2 +++++++++

     2. Piet151

      Kijk op stichting-nice.nl/ om te zien dat dit tussen 12 en 19 december met 100 steeg. Zij hebben de werkelijke cijfers, bevestigt ook het RIVM.

     3. Gerda2

      Het aantal IC-bedden dat is bezet door patiënten met COVID-19 =
      het aantal IC-bedden opnames!

      De bezetting (opnames – ontslag) laatste 5 weken navenant.

     4. Gerda2

      Piet:
      Dashboard corona geeft als bron: Stichting NICE & LCPS.
      Wil jij zeggen dat de getallen die ik noemde niet kloppen?

     5. Piet151

      @Gerda2
      Ik zeg helemaal niets over die cijfers. Ik citeer alleen de cijfers waarnaar het RIVM verwijst. Maar die wijken wer af van andere cijfers. Ik geef het op en blijf ongerust.

  2. JochemX

   De nood is zeker hoog, vanwege jaren wanbeleid.

 6. gargamel

  Fouten zijn onvermijdelijk aangezien NL geen soevereine staat is. Alle beslissingen worden genomen, of het nu in Brussel, Washington of Tel Aviv is, niet in Den Haag. Het is moeilijk aan te nemen dat iemand hier verandering in kan brengen.

  1. gargamel

   ” fouten”

 7. NO8DO

  Wout Willemsen (1991) , wiens grootste prestatie is om op 29 jarige leeftijd na een gedegen studie de topfunctie van redacteur/opinie-blogger te bereiken, weet moeiteloos te vertellen dat minister en gelauwerde wetenschappers beter Wout zijn adviezen hadden kunnen luisteren.

  1. stem weg

   Als de gelauwerde wetenschappers hun boeren verstand hadden gebruikt in plaats van de arrogante populistische ik weet het beter mentaliteit hadden we zeker veel doden kunnen voorkomen !

   De gelauwerde wetenschappers en politici gingen liever discussiëren of aeroselen wel of niet van betekenis waren. Waardeloos volk die elkaar de loftrompet toespelen

   1. DubbelZout

    “hadden we zeker veel doden kunnen”

    Veel doden, het is toch een hoax ?
    Niets aan de hand, gewoon doorlopen was het toch

  2. usb3.0

   nanko staat pal achter de fascistische regelgeving van dit kabinet

  3. Nico Sibelijn

   Wout is een stuurman aan wal zonder enige bestuurlijke ervaring of expertise.

   Best wel gênant, dit gebral.

   Gelukkig trekt Rutte c.s. er zich niets van aan.

   1. usb3.0

    nico is een stuurman aan wal zonder enige bestuurlijke ervaring of expertise die anderen de maat neemt, over gênant gesproken naast het gebral en verheerlijking van een pathologische leugenaar..

   2. werikke

    je bent en blijft een poep vlek . ook jij bralt en hebt geen bestuurlijke ervaring en dat Rutte er niets van aantrekt is geen pre maar een egoistisch trekje. ga je onderbroek maar verschonen ijkel.

 8. LifeBuddy

  Zie hier, De grootste regeringsblunders van joe [george]biden tijdens de coronacrisis in Amerika.
  ”Christmas Is NOT CANCELED, It’s Vital This Year | Rudy Giuliani ”

 9. Linksbuster

  # RIVM
  We zijn zeer goed voorbereid mocht het virus hier opduiken. Er treden dan allerlei maatregelen in werking die voorkomen dat het virus zich verder kan verspreiden…….end.
  Oja..welke dan?
  ARROGANTE BLUF!!

 10. DubbelZout

  Tip voor de redactie:
  2020, waar ging het allemaal mis? De grootste blunders van Thierry “bijna iedereen die ik ken is antisemiet” Baudet

  Wie o wie ?

  1. stem weg

   💩

 11. gustav

  In de UK gaat het in elk geval wel de goede kant op!
  De Britten zijn verlost van de EU verdeelsleutel om verplicht ‘vluchtelingen’ toe te laten!
  Vrijheid, blijheid en enorme besparingen, consistente Corona maatregelen, daarbij een eigen ontwikkeld Corona-vaccin.
  Boris, a hell of a guy!

  1. Nico Sibelijn

   Natuurlijk, de Britten gaan de komende jaren enorm profiteren van de economische voorspoed die de Brexit gaat veroorzaken.

   🙂

   1. usb3.0

    “de Britten gaan de komende jaren enorm profiteren van de economische voorspoed die de Brexit gaat veroorzaken.”

    Het is niet “gaat veroorzaken” maar brengen, de brexit is het beste voor GB natuurlijk, we zullen het met z’n alle zien wat voor enorme voordelen het heeft, eigen baas, eigen grenzen, eigen handelsbeleid, geen trainering meer door een fascistisch en dictatoriaal EU, een zeer goede opmaat naar de nexit…

    1. Pauline Kummer

     GB is niet los. GB wil de toegang tot de Europese markt houden en kan ook niet met een afzondelijk land uit de Unie een handelsovereenkomst sluiten. Het eiland blijft met met Europa verbonden 1. door de tunnel, 2. door meer dan de helft van de bevolking die de Brexit niet willen. De toekomstige besprekingen zullen dat pijnlijk aan het licht brengen.

     1. stem weg

      Ik za je een geheimpje verklappen komkommer – hopelijk ben je recht genoeg anders kom je de EU niet in- , handel is van alle tijd. Nog nooit hebben verboden tot het drijven van handel voorkomen dat er handel gedreven wordt. Verboden en/of beperkingen leveren wel een veelvoud aan zwarte handel op.

      Welke toekomstige besprekingen doelt het adept op ?

      De UK houdt 20 miljard eurotjes in de zak voor de eigen bevolking. Meneer Johnson krijgt straks een standbeeld van de burgers als hij de zorg, scholing en verzorging weer op een acceptabel niveau brengt in plaats van het geld doneren aan de 750 miljard die rutte weggeven heeft. De Nederlander zit inmiddels voor 250 miljard in de schuldsanering druiloor

   2. stem weg

    Uiteraard domme narcistische strónt vlé®k , de UK houdt zo rond de 20.000.000.000 euris in de portemonnee en kan deze centen investeren in de eigen begroting strónt vlé®k.

    Je moet wel een randdebiel zijn als je dit megavoordeel wil omtoveren tot een nadeel.

    Het regenteske brussel heeft voor de gewone Brit geen enkel voordeel strónt vlé®k

    Net zo min dat de gewone Nederlander beter wordt van het vierde rijk van frau merkel. Wij kunnen 7.000.000.000 euris op ons bank saldo bijschrijven door het regenten kwartier brussel te verlaten en de parlementaire EU uit te zwaaien strónt vlé®k.

    De angst praat dat het onmogelijk is kunnen we verwijzen naar de kelder !

    stem sociaal, stem PVV , stem voor een NEXIT

    1. usb3.0

     Ja en sterker nog, ze houden die € 20.000.000.000 in hun zak en kunnen daarnaast handeldrijven met wie zij maar willen dus een win-win-win

     1. Piet151

      @usb3.0
      De Britten kunnen alleen handel drijven met landen die dat op dezelfde manier met hen willen. Met de EU viel dat in ieder geval al niet mee. En die 20 miljard mogen ze inderdaad in de zak houden, maar de EU houdt de subsidies in de zak en hun economie daalt met ongeveer 4%, mits er verder geen nieuwe problemen komen. Ze zijn in ieder geval al vast begonnen met de nieuwe corona-variant.

     2. Gerda2

      Interessant artikel Elsevier Magazine 25 december:

      Fragment uit :
      Brexit-overeenkomst: overwinning voor soeverein Verenigd Koninkrijk én Europa, niet EU.

      Ook kan het Verenigd Koninkrijk moreel veel sneller schakelen door de communistische dictatuur China buiten te sluiten. Dat heeft het al gedaan met telecomreus Huawei. Ook dat lukt de EU met haar 27 lidstaten maar niet. En het kan bijvoorbeeld vrijhandelsakkoorden sluiten met Afrikaanse landen voor de productie van goedkoper voedsel. Gesubsidieerd EU-voedsel kan zo worden vervangen, terwijl Afrikaanse landen een economische injectie krijgen.

      Het hele artikel lezen, zie adres hieronder.

      ewmagazine.nl/opinie/opinie/2020/12/brexit-overeenkomst-overwinning-voor-soeverein-verenigd-koninkrijk-en-europa-niet-eu-796120/?&utm_source=ew&utm_medium=nieuwsbrief&utm_campaign=EWD%20-%202020%20december&utm_term=EWD%20-%2020201226&utm_content=EW%20Nieuwsbrief%20Header

    2. Pauline Kummer

     Wie van de PVV zou met uw gedachten kunnen omgaan? Als ze dit niet begrijpen heeft stemmen op de PVV niet veel zin. Die Nexit is een Fata Morgana.

     1. stem weg

      quote Die Nexit is een Fata Morgana. end 🤮🤮🤮🤮🤮

      Dat werd van de BREXIT ook beweerd door de vaste kliek hufters en tróllen 😂🤣🤣😂🤣😂🤣😂🤣

      Je inhoudsloze gebral is kenmerkend voor linkse struisvogels. Wat zal Johnson gaan doen met 20 miljard die hij nu binnen harkt hork ?

     2. Brenda Welsh

      @stem weg,..Een echte Brexit is , los, weg. Eigen boontjes doppen. Zelf de was doen en boodschappen halen. Maar dat zien de Britten bij nader inzien toch niet zitten. Dat blijkt uit alles. Het gaat veel veel moeite kosten nieuwe afnemers buiten de EU te vinden. Voornamelijk zitten deze al bij de EU. En dan is de vraag of dat ook voordeliger is.

     3. stem weg

      20.000.000.000 euris op de nationale begroting terug is zeker voordeliger komkommer !

      De rest van je bull shit is een herhaling van zetten en voorspelbaar van een adept dat altijd geroeptoeterd heeft dat een BREXIT niet gaat gebeuren.

      Neem je verlies tról en laat je glazen bol repareren.

     4. Nico Sibelijn

      Waar baseert Poepmans die 20 miljard op?

     5. stem weg

      ga je huiswerk doen strónt vlé®k, hufter

     6. Nico Sibelijn

      Zoals verwacht, Poepmans heeft geen bron en zoog het uit zijn duim.

      😂

     7. stem weg

      Zoals gezegd strónt vlé®k , ga je huiswerk doen hufter !

     8. Nico Sibelijn

      Volgens Poepmans heeft GB 20 miljard verdiend met de Brexit.

      😂

     9. stem weg

      ga je huiswerk doen strónt vlé®k in plaats van dom raden hufter.

      Je bent niet zo slim als je pretendeert te zijn strónt vlé®k waarvan akte !

   3. stem weg

    Te beginnen met 20 miljard investeringen in de nationale begroting strónt vlé®k
    Te beginnen dat men niets met 750 miljard te maken heeft voor de knoflook landen
    Te beginnen dat men volledig vrij is om te handelen met iedereen

    De BREXIT heeft voor de britten enkel voordelen strónt vlé®k !

    Doordat kim jung rutte wederom getekend heeft bij het kruisje van het inlegvelletje zit de Nederlander voor 250 miljard bij de schuld sanering

    stem sociaal, stem PVV , stem voor een NEXIT

    1. Brenda Welsh

     Een enkele Engelse aardbeien teler heeft met de EU als afzetmarkt meer baat dan met een een locale vorst op een Zuidzee eiland die bereid is 3 doosjes af te nemen. Denkt u ook niet?

  2. Cor Grijpstra

   @g
   De deal staat beschreven in 2000 pagina’s.
   Boris moet eerst maar eens kijken of hij het er doorheen krijgt.
   De details kunnen nog weleens het struikelblok vormen.

   Hetzelfde geldt voor de EU.

   1. Brenda Welsh

    Die moeten ook nog in het Hongaars vertaald worden. Dus voor de zaak rond is gaat er nog veel tijd overheen en zwemt de makreel nog nietsvermoedend rond. Onwetend door wie ze gevangen mogen worden. Geinig toch?

    1. stem weg

     yeppo 27 landen gaan er nu even over struikelen

     Wat een drama toch die EU. Blij dat je tot inkeer komt.
     Beter ten halve gekeerd dan volledig gedwaald.

     De EU , vergaderen over kromme komkommers en te rechte bananen. Triest overbetaald regenten bolwerk.

     stem sociaal, stem PVV , stem voor een NEXIT

     1. Queen

      Komt er een referendum over een nexit aan dan?

     2. Brenda Welsh

      Er zal terdege over nagedacht gaan worden. Reken daar maar vast op. Genoeg in NL aan bekwame specialisten die zich hierin vastbijten. GB zit vast in de bench.
      EU is aan zet met nog meer expertise. En als het ok is mag GB eruit en het veld verkennen.

     3. stem weg

      De EU expertise toekennen zegt iets over je verwachtingen komkommer ! Kennelijk onder een steen geleefd de laatste decennia.

      Ben je recht genoeg om toegang te krijgen tot de EU komkommer ?

 12. de ziender

  De grootste blunder is het oplsuiten van een slordige 17-miljoen gezonde burgers en sluiten van gezonde bedrijven geweest waardoor deze regering zich heeft verlaagd tot hetniveau van een fascisitisch-communistisch tiraniek terreurregtime.

  Totaal nutteloze, maar verwoestende regelgeving die voor geen anderhalve meter werkt.

 13. ZWEEDSE K0K

  2020, waar ging het allemaal mis?

  Geen hoofdredacteur.
  Geen werkrooster.
  Een gefrustreerde, ongeïnteresseerde eigenaar.
  2 Hopeloze werkstudenten met een pretstudie.
  Een afgekeurde Hongarije promotor.
  Een aantal betalende predikanten voor eigen parochie.

  Zie hier de teloorgang van DDS.

  1. stem weg

   micro zwetscockje hoeft hier niet te zijn. Oprotten zou voor alle partijen een genot zijn

   1. ZWEEDSE K0K

    Heeft u uw stem al weer gevonden ?

    1. stem weg

     voor jou niet , jij moet even in Siberie beginnen te zoeken micro zwetscockje

     1. ZWEEDSE K0K

      Kijkend naar het aantal reakties van u op eerste Kerstdag is bij u:
      Stem weg.
      Gezin weg.
      Familie weg.
      Vrienden weg.
      Kennissen weg.
      Verstand weg.

     2. stem weg

      Kijkend naar je micro brein denk je vast dat iedereen vrij is met eerste kerstdag domme micro zwetscock

     3. usb3.0

      zweetkokje weet niet wat werken is

     4. stem weg

      zwetscockje weet heel veel niet , micro zwetscockje weet eigenlijk meer niet dan wel

      De simpele ziel plakt dan rucksichtloos de eerste de beste link uit google in een antwoord. Zwetscockje wedijvert met de strónt vlé®k om de trofee van stupiditeit

  2. Lefty

   “Zie hier de teloorgang van DDS”

   Lig je er wakker van? Zoveel ongenuanceerde domheid kom je op het internet zelden tegen. Opgeruimd staat netjes.

   1. stem weg

    uiterst merkwaardig dat jij verbondenheid wil hebben ongenuanceerde domheid. Rot lekker op naar joop of nujij links adept

  3. ManX

   Kokkie: “Geen hoofdredacteur.”

   Dat Tim Engelbart de laan uitgestuurd is, dan wel zich -als politiek correcte broodschrijver- niet meer kan verenigen met de rechtse koers van eigenaar Van der Galien, lijkt me een zegen voor DDS.

   De stukjes van Engelbart werden steeds hysterischer, de frustratie droop er van af en met zijn BAM- en PATS-uitroepen in elke kopregel begon DDS steeds meer op een stripverhaal te lijken.

   Maar misschien is Timmetje gewoon een weekje op vakantie en is hij volgende week weer de wachtcommandant die iedereen die hem niet zint een ban geeft.

   1. ZWEEDSE K0K

    Verongelijkte MarX mompelt:
    De stukjes van Engelbart werden steeds hysterischer, de frustratie droop er van af en met zijn BAM- en PATS-uitroepen in elke kopregel begon DDS steeds meer op een stripverhaal te lijken.
    de wachtcommandant die iedereen die hem niet zint een ban geeft.

    De verzuring is reeds duidelijk waarneembaar.
    Gelukkig zorgen tal van redacteuren, de onvermoeibare eigenaar voorop, aan een stroom van nieuwe artikelen vandaag.

    1. stem weg

     vandaag is niet meer micro zwetscockje

    2. Nico Sibelijn

     “De verzuring is reeds duidelijk waarneembaar.“

     Hoe zou jij je voelen, Zweedse Kok, als je jezelf hebt begraven in een dorp in de Eifel? Daar wordt elk normaal mens toch depressief van?

     1. ZWEEDSE K0K

      Dhr Marx heeft reeds te horen gekregen dat zowel begraven als cremeren voor hem niet tot de mogelijkheden behoren.
      In beide gevallen worden door de vrijkomende zuren alle milieu richtlijnen overschreden.

     2. stem weg

      een gehucht in Zweden is de oplossing voor de strónt vlé®k

   2. Meriadoc Brandebok

    ManX laat zijn rancune weer de vrije loop. Ik zie het anders: Tim wilde DDS niet belachelijk maken door als propagandabuis van Baudet te fungeren, terwijl Baudet FvD aan puin sloeg. Michael was een FvD-groupie, die daar geen probleem mee had. Maar Engelbart is zeker niet politiek-correct.

    1. ManX

     Dat bewijst juist dat Engelbart WEL politiek correct is, Meriadoc. Het complete kartel trok een fles bubbels open toen Baudet gevloerd leek, Timmetje voorop. Hij behoort immers bij diezelfde policor hap als Nanninga, kleurloze Eerdmans en die 7 schertssenatoren.

     Toen het FvD weer opkrabbelde en zelfs de Hiddemeister weer terug kwam, begreep hij dat hij op het verkeerde paard had gewed. Wegens onverenigbaarheid van karakters en van politieke kleur, kwam een eind aan het huwelijk.

     Ik vind het een genot dat hij opgeflikkerd is hoewel de toekomst van DDS nu wel aan een zijden draadje hangt, heb ik het idee.

     1. Meriadoc Brandebok

      Nu noemt ManX Nanninga (“dobberneger”, “lachen om die gaskamers”) ook nog eens politiek-correct. Laten we het er maar op houden dat hij een foutje maakte. Als er iemand in Nederland lak heeft aan politiek-correctisme, dan is het wel Nanninga. Jij bent waarschijnlijk nog politiek-correcter dan zij.

      Nee, Nanninga, Eerdmans en Engelbart waren de gezonde rechtse geluiden tussen het wappie-gajes. Nu de FvD-groupies weer aan de kop gaan in DDS zal er weinig lol meer aan zijn.

      Overigens vind je het een genot dat Engelbart is opgedonderd omdat hij je bande, niet?

     2. ZWEEDSE K0K

      Toen het FvD weer opkrabbelde en zelfs de Hiddemeister weer terug kwam, begreep hij dat hij op het verkeerde paard had gewed.

      Laatste artikel Tim 18 december
      Hiddema 24 december

      MarX raaskalt er op los.

     3. ManX

      Nee Brandebok, dat zie je fout: ik vond Engelbart een over-the-top auteur die te obvious alleen voor de clicks werkte. Een hoog van de toren blazende, verlate puber die zich duidelijk niet senang voelde bij DDS. Neemt niet weg dat hij wel degelijk kon schrijven – misschien is hij wel een hele goede commerciele copywriter.

      Mijn rancune voor die ban gold alleen op dezelfde dag: met VPN rijg je gewoon je ene ban achter de andere, zoals Sibelijn en anderen het doen.

      Nanninga is wel degelijk politiek correct – ik ken haar goed uit haar GeernStijl tijd en hoewel ze controversiele onderwerpen niet schuwde, ging ze toch nooit over het randje en bleef ze binnen de lijntjes kleuren. Ze schat haar eigen mening qua belangrijkheid iets te hoog in en denkt dat ze wat aan de wereld mee te delen heeft – dat is niet zo, ze is van hetzelfde onbestemde grauw als brillemans Eerdmans die al 20 jaar zijn politieke pluche veiligstelt door niemand tegen de haren in te strijken. Mijn soort is het niet.

     4. Meriadoc Brandebok

      Je kletst uit je nek, ManX. Annebel Nanninga is niet politiek-correct en dat geldt ook voor Joost Eerdmans. Het is eenvoudigweg nuchter rechts geluid, net als dat van Engelbart. Van der Galien is vooral bezig met zich in te slijmen bij FvD.

      Hier wat citaten voor je.

      “De eerste (uit november 2009) luidt: ‘Gas geven als je een Jood ziet, old habits die hard. #Demjanjuk’. Dit refereert aan een bericht dat kampbewaker John Demjanjuk in 1947 met zijn auto bewust een Jood zou hebben aangereden. Of de grap over ‘gas geven’, die al decennia in talloze varianten bestaat, leuk is, valt te betwisten, maar is hij antisemitisch? “Dat mensen hier boos over zijn, begrijp ik echt niet,” zegt Nanninga, “tenzij je vindt dat je zelfs geen grappen ten koste van een kampbeul mag maken.” Ook over de tweet uit mei 2015 waarin zij over Hïtlers Mein Kampf zegt ‘Je leest zes bladzijden en je hebt meteen zin Joden te vergassen’, is Nanninga kort: “Dat zijn niet mijn woorden maar een citaat van komiek Hans Teeuwen over het verbod op de verkoop van dat boek. Waar ik overigens tegen ben.” Diezelfde kwestie vormt de context van een tweet uit november 2014: ‘Nu even wat Mein Kampfen kopen. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met de kerstcadeaux. Sti-hille nacht, siïgheilige nacht.’ Het is een tekst waar ze nu minder gelukkig mee is. “Kijk, ik begrijp dat Joden als zij zo’n tweet lezen daar boos, verdrietig of geschokt door zijn, maar het is niet meer dan dat. Zoek er geen politieke boodschap achter. Dit geldt voor zoveel humor. De grens van wat smakelijk is ligt voor de één ergens anders dan voor de ander.””

      Sinds je verbannen bent met je meest recente nickname heb je geen gelegenheid onbenut gelaten om Tim een veeg uit de pan te geven (“slijm slijm”). Wat je nu aangeeft, dat je Tim een verlate puber vindt, maakt natuurlijk deel uit van je verwerkingsproces. Zo sprak je voor je ban nooit over Engelbart. Enfin, we zijn allemaal hier voor je als je onze hulp nodig hebt. Met z’n allen houden we de kerstsfeer er in.

     5. ManX

      Nanninga heeft een leuk gevoel voor humor, dat heb ik nooit ontkend. Ik moest smakelijk om haar (inmiddels oude) grappen lachen. Maar ik ken genoeg politiek correcte neuzen die ook harde grappen durven maken. Het zegt niets over hun politieke denken en kleur.

      Ik ken Nanninga langer en beter dan jij en hoewel ze niet links is, zoekt ze zelden de rechtse controverse op. Ze is gewoon de vrouwelijke Joost Eerdmans – over 20 jaar scharrelt ze nog haar kostje bij elkaar in het politieke speelveld. Ze is een waardeloze en hypocriete figuur met teveel eigenwaan. Het is goed dat ze opgesodemieterd is.

      Voorts dacht ik niet dat ik er ooit een geheim van gemaakt heb dat ik Tim een grote schreeuwlelijk vind: al drie jaar geleden noemde ik hem ‘de wachtcommandant’. Jij verzint, nee liegt, er dus gewoon op los.

     6. Meriadoc Brandebok

      ManX zegt dat Nanninga nooit de rechtse controverse opzoekt. Ook dit is gemakkelijk onderuit te halen: “Daar (bij țpö) publiceerde ze in 2016 onder andere een interview met de bekende holocaustontkenner David Irving.” Aldus Wikipedia. Annabel Nanninga is gewoon niet politiek-correct: ze interviewt holocaustontkenners, maakt jodengrappen en beschouwt bootvluchtelingen als “dobbernegers”. Overigens ben je per definitie al niet politiek-correct als je voor GeenStijl schrijft.

      Je hebt Tim een “wachtmeester” genoemd, maar je hebt hem niet eerder een “verlate puber” genoemd, en dat terwijl hij eerder ook al titels met “bam” of “baf fabriceerde. Je scheldpartijen reserveer je meestal voor commenters. Het maakt dus allemaal deel uit van de ban die je moet verwerkem.

 14. ropart

  wie voor de verandering hier nog wat wil lachen, tpo podcast 213 martin bosma versus osturk op16.46

  1. Jack Flash

   Geweldig die Bosma.
   Stem PVV/FVD

   1. stem weg

    Een klein beetje voorbereiden zodat het dossier bekent is resulteert in 85% van de tweede kamer voor schut zetten. Bosma doet dat zeer goed net zoals Agema

    1. Pauline Kummer

     Tip: Nooit jezelf voor schut zetten met ‘bekent is’

     1. stem weg

      wat is er taalnazi ? tja op punten verloren dan maar klieren over grammatica , zielig links tuig wat zich verveelt is bekent met tróllen en zuigen.

 15. werikke

  grootste blunder is dat VVD en D66 en PVDA ziekenhuizen gesloten hebben incl de ic bedden en personeel ontslagen. Dat geeft dus problemen zoals patienten naar Duitsland sturen. Je hoort hier verder niets over alleen Wilders heeft dat aangekaart . Jammer dat de bevolking klein en kort geheugen heeft en dit waarschinlijk in maart weer vergeten zijn en de media hebben dit ook niet als topic in hun eindeloze praat programma;s staan.

 16. werikke

  Noem 3 topics die deze regering wel goed heeft gedaan. ik kan er geen 3 vinden.

  1. stem weg

   ik kan al tevreden zijn met 1 kundig afgehandeld volledig dossier !

   Geen onmogelijkheden vragen

 17. Cor Grijpstra

  test

  1. stem weg

   ken je nou nog het woorden register niet uit je hoofd ?

   corretje is ook niet zo slim als ie denkt !

   1. Nico Sibelijn

    Hoe zit het met die 20 miljard die Boris in zijn zak mocht steken als cadeautje voor de Brexit, Poepmans. Ik kon dat bedrag nergens terugvinden. Heb je het verzonnen of kun je alsnog een bron leveren?

    1. stem weg

     ga je huiswerk doen strónt vlé®k , dat jij het niet kan vinden bevestigt je onwetendheid hufter.

     Ik lever jou helemaal niets miesgasser !

     1. Nico Sibelijn

      Je hebt echt geen idee, is het niet Poepman?

      😂

     2. stem weg

      blijf gokken strónt vlé®k , je bent in ieder geval actueel WEER niet op hoogte hufter. Ga je huiswerk doen miesgasser

     3. stem weg

      Al gevonden strónt vlé®k ? Zelfs een kleinkind wist het antwoord binnen twee minuten.

      Strónt vlé®k is een onwetende

   2. Cor Grijpstra

    Copy/Paste van Michaels Twitter gaat niet.

    Wel leuk, zijn haat jegens de niet gelovigen en links maakt hem razend.

    Gestoord.

    1. stem weg

     inderdaad je bent gestoord maar dat geldt voor elke aanhanger van de tomatenclub. Erge foute ubermenschen mensen

     1. Jack Flash

      Build Back Bitter..
      Na het zoet komt het zoutzuur.

     2. Nico Sibelijn

      Stem weg, alias Poepmans is niet gestoord. Die weet uit betrouwbare bron, alleen aan hem bekend, dat Boris 20 miljard ontving als cadeautje voor de Brexit.

      😂

     3. stem weg

      best triest als je moet lachen om je eigen stommiteiten. De strónt vlé®k probeert dan ook ongehinderd door enige kennis een statement te maken de domme hufter.

      Wel genieten die radeloosheid van de miesgasser

 18. C.A.Barstow

  Het gaat op vrijwel alle gebieden volkomen mis met ons land en volk sinds die verachtelijke landverrader Rutte premier is.

  Stem voor Nederland,
  Stem PVV.

  1. stem weg

   mooi en degelijk advies 😉

 19. Bes Tolen

  De EU bemoeit zich met veel te veel. De EU is een ramp voor Nederland, dat veel minderwaardige arbeid krijgt opgedrongen. Mee door de euro. Arbeid, die hier vaak ook zwaar wordt gesubsidieerd. Waar vooral het CDA blij mee zal zijn want die zijn, althans de KVP, altijd al bezig geweest zich niet aan de economische grondregels te houden. Dus als de economie voor gaat dan is dat niet de economie waar heel Nederland het beste mee uit is (”het break even point is al lang overschreden”) maar waar bepaalde achterban van een politieke partij wel bij vaart en de kosten door de belastingbetalers gedragen worden.
  Dat de beslissingsmacht van Nederland zelf is afgenomen, is bepaald geen vooruitgang. De EU en veel landen worden door de achterlijkheid geregeerd. Dat is een apart probleem, dat niet is op te lossen. Te meer voor Nederland omdat de eigen bevolking de laatste decennia achterlijker is geworden.

  Nederland lijkt de laatste tijd voor goed in handen gekomen van de maffia en die is al 2500 jaar oud. Ook het kerstfeest toont aan dat zij de macht heeft in de westerse wereld. Meer ongestoord dan ooit tevoren.

 20. GewoonMens

  Een paar dagen geleden werd nog in een artikel beweerd dat de coronamaatregelen idioot streng zijn, maar nu wordt het als blunder omschreven dat de economie boven maatregelen wordt geplaatst. Wat lijkt te suggereren dat er strengere maatregelen moeten komen. De Dagelijkse Standaard weet blijkbaar ook niet wat het wil.

  1. Flach

   Eerder de reaguursels hier die blijven zeiken dat het een hoax is. Straks liggen de mensen in een tent te verrekken. Om nog maar te zwijgen over de oververmoeidheid van de hulp/zorgverleners en het gebrek aan hulp aan mensen die buiten corona om, ook medische hulp nodig hebben. Sorry u heeft kanker, maar dat gezwel moet maar even uitzaaien, want er is geen reguliere hulp meer. Straks doe-het-zelf pakketten om je eigen gebroken been te spalken. Een medisch pretpakket, een gat in de markt 😉

   Reguliere zorg is tot bodemniveau afgeschaald en dat zal nog erger worden, vooral door het gedrag van egocentrische pathetische stumpers, die omdat hun eigen ‘pleziertjes’ even niet door kunnen gaan, de boel verzieken. Ik kan mij de rol van dergelijke lieden goed voorstellen zou er oorlog uitbreken. :X Ik walg van die gasten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.