Analyse: VVD en CDA behoorlijk nerveus door slechts licht beschadigde FVD

Geen categorieapr 28 2019, 17:00
In de Volkskrant (ja, I know) staat een analyse van politiek rechts die toch meer hout snijdt dan je in eerste instantie zou verwachten. VVD en CDA zijn volgens de krant, ondanks het gerommel onder de FVD-motorkap, behoorlijk nerveus. Gezien de recente ontwikkelingen haal ik het artikel er daarom toch maar even bij!
Onder het mom van 'nooit je vijand afleiden als hij een fout begaat' stonden het CDA en de VVD de afgelopen dagen stilletjes buiten de schijnwerpers te gniffelen om de perikelen bij de FVD. Voor hen was het natuurlijk the gift that keeps on giving toen iedere reactie vanuit FVD'ers alleen maar olie op het vuur leek te zijn. Leek te zijn, want zoals inmiddels bekend is de schade behóórlijk beperkt gebleven! Het gegniffel krijgt daarmee meer het karakter van een korte adempauze dan die van de verlossing, dat begint ze bij die partijen ook pijnlijk duidelijk te worden.
De VVD zit namelijk flink in de penarie door de steeds groter wordende afkeer tegen het klimaatbeleid en de grapjes over de 'overstapservice' bliezen al vrij snel op in hun eigen gezicht toen Duthler de fractie uit werd geknikkerd (en gewoon blijft zitten als senator).
Het CDA ziet partij-leider Sybrand Buma in volle glorie de stempel van 'partijkartel' en 'baantjescarrousel' op z'n voorhoofd dragen. En ook de holle verkiezingsretoriek heeft niet meer hetzelfde effect als dat het ooit had. Wopke Hoekstra lijkt in ieder geval de gedoodverfde opvolger van Buma te worden en is misschien inderdaad wel de beste optie. Het CDA dreigt echter ook dat flink in de kont gebeten te worden door het klimaatbeleid en zegt zelfs te vrezen voor 'een klimaatrevolte'.
De enige hoop die zij zelf dus momenteel hebben is dat FVD uiteenspat. Is dat niet het geval (en daar durf ik wel geld op in te zetten), dan zullen zij toch eens flink na moeten gaan denken over samenwerking met FVD. De linkerflank van de Nederlandse politiek benaderen zal ze namelijk absoluut niet in dank worden afgenomen en het lijkt mij ook iets te kort dag om zelf nog snel met een authentiek en inhoudelijke boodschap op de proppen te kunnen komen voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten