Screen Shot 2022 06 09 at 103531

Gideon van Meijeren (FVD) in vlammende speech: 'De kabinetsplannen zijn een oorlogsverklaring aan de boeren'

Opiniejun 30 2022, 21:53
Gideon van Meijeren is Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD). Hij sprak de tekst hieronder vandaag uit in het debat over de boerenprotesten. De Dagelijkse Standaard heeft zijn hele speech overgenomen en hier gepubliceerd omdat de inhoud ervan van historisch belang is.

De onteigeningsplannen van het kabinet zijn een regelrechte oorlogsverklaring van het kabinet aan de agrarische sector. Onder valse voorwendselen worden boeren beroofd van hun grond, worden eeuwenoude boerenbedrijven gesloopt en worden boerenfamilies totaal verwoest.

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Het is vreselijk om te zien dat meerdere boeren inmiddels zo tot wanhoop zijn gedreven, dat zij zich genoodzaakt voelen om hardere acties te voeren, om hun noodkreet gehoord te laten worden.
Forum voor Democratie heeft altijd opgeroepen tot vreedzaam verzet en zal dat ook blijven doen. Al is het maar omdat ik ervan overtuigd ben dat geweldloos verzet - dat tegelijkertijd absoluut massaal, militant en krachtig moet zijn - het sterkste wapen is dat we hebben om onze tegenstanders te verslaan.
Toch zal ik de opstootjes die we de afgelopen dagen hebben gezien, niet zonder meer veroordelen. Het zou moreel onverantwoord zijn om dat te doen, zonder tegelijkertijd de schaamteloze aanval op de boeren te veroordelen. Het is namelijk een kwestie van actie en reactie.
Ik citeer Martin Luther King. Hij zei “rellen zijn de taal van mensen die niet gehoord worden”. En de boeren zijn niet gehoord. Niet toen zij de noodklok luidden, niet toen zij op het ministerie het gesprek aangingen en niet toen zij met vele tienduizenden demonstreerden tegen het onrecht dat hen wordt aangedaan. Ze zijn volstrekt genegeerd, gedemoniseerd en worden nu bevochten.
Deelt de minister-president mijn zorgen, dat als hij doorgaat met de onteigeningsplannen, er onvermijdelijk een opstand uitbreekt, die de opstootjes die we tot nu toe hebben gezien volledig zal doen verbleken? Het is een logisch en voorzienbaar gevolg van de laffe aanval die op de boeren is ingezet.
Daarom eindig ik met een oproep aan het kabinet. Stop de onrechtmatige onteigeningsplannen. Stop de verwoesting van mensenlevens. Niet alleen voor de boeren, maar voor heel Nederland.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten