shutterstock 1507744742

Koningen op de helling: dalende populariteit koningspaar toont noodzaak afschaffing monarchie

Politiekapr 15 2023, 8:55
Uit recente gegevens blijkt dat de populariteit van koning Willem-Alexander en koningin Máxima daalt onder de Nederlandse bevolking. Ipsos heeft een onderzoek uitgevoerd waaruit naar voren komt dat het koningspaar lager scoort dan in voorgaande jaren. Dit is wederom een duidelijke indicatie dat de tijd rijp is om het koningshuis vaarwel te zeggen.
Het rapportcijfer voor Willem-Alexander is gedaald van een 6,7 naar een 6,5, terwijl Máxima van een 7,6 naar een 7,3 is gezakt. Prinses Amalia, die dit jaar voor het eerst beoordeeld werd, scoort een 7. Dit is een duidelijke trendbreuk met eerdere jaren, toen de populariteit van de koning en koningin hoger lag.
De gestage daling van de populariteit van het koningspaar tijdens de coronapandemie lijkt samen te hangen met de controverses waarin de koninklijke familie verwikkeld raakte, waaronder hun beruchte reis naar Griekenland. Dit toont aan dat het koningshuis niet langer het symbool van eenheid en stabiliteit is dat het ooit was.
Opvallend is dat jongeren het koningspaar lager beoordelen dan ouderen, terwijl de beoordeling voor prinses Amalia gelijk is voor beide leeftijdsgroepen. Dit suggereert dat het koningshuis steeds minder relevant wordt voor de jongere generaties, wat de roep om afschaffing van de monarchie verder versterkt.
Bovendien blijkt uit het onderzoek dat het vertrouwen in de koning en de tevredenheid over zijn functioneren niet herstellen na twee jaar van dalingen. Slechts 46 procent van de Nederlanders heeft vertrouwen in de koning, en een vergelijkbaar percentage (47 procent) is tevreden met zijn functioneren. Daarnaast groeit de ontevredenheid over Willem-Alexander. Hoewel Máxima op iets meer vertrouwen kan rekenen (59 procent), is ook haar populariteit tanende.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
De dalende populariteit van het koningspaar en de groeiende onvrede onder de bevolking zijn een duidelijk teken dat de Nederlandse monarchie haar glans verliest. Het wordt tijd om serieus te overwegen om het koningshuis af te schaffen en over te stappen op een moderner en democratischer staatsbestel dat beter aansluit bij de wensen en behoeften van de Nederlandse samenleving.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten