portraitfactorynl tweede kamer 148

NSC-kiezers in opstand: "Omtzigt, je hebt ons verraden!"

Politiekfeb 07, 12:00
Het besluit van Pieter Omtzigt om met zijn Nieuwe Sociale Contract (NSC) de formatiegesprekken voor een nieuw kabinet te verlaten, heeft geleid tot een storm van kritiek en teleurstelling onder zijn eigen achterban. Een recente peiling van het Hart van Nederland-panel laat zien dat maar liefst 64 procent van de NSC-stemmers dit besluit ervaart als een regelrechte schoffering van hun stemrecht. "Mijn stem krijgt 'ie niet meer," zo luidt de bittere reactie van een voormalig trouwe NSC-aanhanger.
De ironie wil dat Omtzigt, die zich altijd heeft geprofileerd als de ultieme verdediger van de gewone man en vrouw, nu zelf onder vuur ligt van juist die mensen. De kiezer voelt zich in de steek gelaten, bedrogen zelfs, door een partijleider die beloofde anders te zijn dan de rest, maar nu wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid op een moment dat Nederland hem het meest nodig heeft.
Omtzigts reden voor het opstappen – de schokkende financiële vooruitzichten van de overheid – lijkt voor veel van zijn aanhangers niet meer dan een slap excuus. "Geen loze beloftes," beweert Omtzigt plechtig in zijn brief aan de leden. Maar wat zijn kiezers zien, is een politicus die op de vlucht slaat voor de harde realiteit van regeren. "Bestaanszekerheid bouw je niet met luchtkastelen," zegt hij, maar wat hij achterlaat is een kasteel van gebroken dromen en verloren hoop.
De reacties van teleurgestelde NSC-stemmers liegen er niet om. "Omtzigt krijgt mijn stem niet meer, hij verloochent wat de kiezer wil," aldus een gefrustreerde burger. "Wat valt die Pieter tegen zeg. Slappe nul als hij verantwoordelijk moet nemen. Schandalig!" roept een ander.
Dit debacle legt een diepe kloof bloot tussen de politieke elite en de gewone burger. Terwijl politici zich verliezen in spelletjes en machtspolitiek, snakt de kiezer naar stabiliteit, daadkracht en bovenal eerlijkheid. De NSC, onder leiding van Omtzigt, had de kans om een nieuw hoofdstuk in de Nederlandse politiek te schrijven, een hoofdstuk van vertrouwen en vernieuwing. In plaats daarvan kiest Omtzigt voor een uitweg die hem en zijn partij waarschijnlijk duur zal komen te staan.
Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met het partijkartel. We exposen die kartelianen elke dag. Vind jij het belangrijk dat we dat doen? Steun ons danDoneer aan DDS via BackMe en help ons het kartel elke dag weer te bestrijden!
Het is een trieste ironie dat Omtzigt, ooit de hoop in bange dagen, nu zelf onderwerp is van de bittere teleurstelling van de kiezer. NSC-stemmers eisen verantwoordelijkheid en transparantie, en terecht. De tijd van luchtkastelen is voorbij; Nederland verdient beter. DDS zag dit al van verre aankomen, wisten als je naar het stemgedrag kijkt van Omtzigt in de Tweede Kamer dat er geen politieke vernieuwing zal komen, Omtzigt stemt altijd braaf mee met het partijkartel. Omtzigt is daarom een echte karteldinosaurus
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten