Screen Shot 2022 06 08 at 115827

Renske Leijten (SP) getergd: 'Staatssecretaris Van Huffelen neemt de Kamer totaal niet serieus'

Politiekfeb 27 2023, 9:00
SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten is niet te spreken over de manier waarop het staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66 natuurlijk) én de coalitie omgaan met het Europese Digitale Identieit-project (eDI) van de EU en pogingen van de Tweede Kamer om daar greep op te krijgen. "Het is," zegt Leijten tegen DDS, ronduit "schandalig" dat haar motie die de Kamer vorig jaar aannam over de eDI van de EU gewoon genegeerd is door het kabinet. En wat, zegt ze, zo mogelijk nog erger is, is dat de coalitiepartijen vervolgens afgelopen week keihard een nieuwe motie hebben weggestemd waarin geëist werd dat Van Huffelen het parlement alsnog serieus zou nemen, en alleen akkoord zou gaan met de definitie EU Digital ID als de Tweede Kamer daar mee akkoord gaat. 
Vorig jaar nam de Tweede Kamer een motie aan van SP'er Renske Leijten over het Digital ID project van de EU: eDI. De stelling van de motie:  de Kamer wilde niet dat er een Europees Digital Identity zou komen, dit omdat er grote zorgen waren over het opslaan van data en andere privacyzorgen. Tot grote verbazing van Leijten vond staatssecretaris Alexandra van Huffelen dat volstrekt irrelevant. Ze ging in Europa namelijk toch akkoord ermee. Ongelooflijk. Afgelopen week was er een interpellatiedebat over deze kwestie waarin Leijten alsnog de boel op het goede spoor probeerde te zetten. Door de coalitie mislukte dat totaal.
"Het is zeker schandalig dat de motie niet is uitgevoerd," zegt Leijten daarover tegen De Dagelijkse Standaard. "Daarom hielden we ook de interpellatie. Dat is eigenlijk een debat wat iemand die een onderwerp groot heeft gemaakt vaak 'krijgt' van andere partijen omdat het niet meer dan terecht is." In het geval van een staatssecretaris die doodleuk moties negeert en vervolgens verdergaat met riskante projecten is dat natuurlijk zeker het geval.
Maar het ging dus mis. Want de hele coalitie stemde tegen een nieuwe motie van Leijten waarin gesteld werd dat het kabinet periodiek tekst en uitleg moet geven over de voortzetting van de onderhandelingen over dit project... én dat het kabinet niet mag instemmen met het uiteindelijke precieze plan voor de Kamer dat heeft gedaan:
"Dat de motie over het vervolg daarin niet is aangenomen is héél tekenend," zegt Leijten daarover. "In het debat gebruikten Van Huffelen en ook D66 en VVD al zeer oneigenlijke argumenten - zoals het verliezen van de onderhandelingspositie. Maar uiteindelijk is het met het afwijzen van de motie én het tegenstemmen door de coalitie heel helder dat ze niet anders wíllen dan een meerderheid van de Kamer negeren."
Natuurlijk is dat ronduit zorgwekkend. Daarom, gaat Leijten verder, heeft de SP de motie van afkeuring die ingediend werd vanwege deze zaak dan ook gesteund. "En we zullen zeker alle momenten aangrijpen om op dit onderwerp er zwaar bovenop te zitten." Zo komt het onderwerp hoe dan ook terug in de Telecomraad. Wat Leijten betreft is dat één van de momenten waarop de Kamer opnieuw moet optreden.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Het meest zorgwekkende van alles aan dit alles is natuurlijk dat het kabinet de Kamer als een soort van applausmachine behandelt; als een haai zonder tanden.
Dat ziet Leijten inderdaad ook zo. "Dat Van Huffelen de Tweede Kamer niet serieus neemt en denkt te kunnen ‘managen’ via de coalitiepartijen is heel helder," reageert ze op opmerkingen van DDS hierover. "Wij zullen blijven trekken en sleuren om dat front te doorbreken."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten