de dagelijkse standaard dh 00948

Schokkend! Rutte offert landsbelang op voor zijn grote NAVO-droom

Politiekjan 12 , 14:30
Nederland was het enige EU-land dat vannacht actieve steun verleende aan Amerika en de Britten bij aanvallen op de Houthis in Jemen. Er was een Nederlandse stafofficier bij betrokken die alles goed kon aanschouwen. En dat is gek... Tot je beseft dat Mark Rutte natuurlijk gewoon secretaris-generaal van de NAVO wil worden. Dan is het opeens heel logisch.
De aanval op de Houthi's vannacht is totaal bezopen. Het slaat helemaal nergens op. Ja, de Houthi's vallen soms wat schepen aan, maar die schepen bevinden zich dan in hun eigen territoriale wateren. Daarnaast zijn er hele horden Afrikaanse piraten actief. Die worden door niemand aangevallen - zeker niet door een coalitie geleid door Amerika.
Toch werden de Houthi's vannacht aangevallen. Er vonden best zware bombardementen plaats. De reden laat zich raden: de Houthi's hebben af en toe Israël aangevallen. Zij steunen de Palestijnen - en Hamas. Als één van de weinige groeperingen/landen in de regio zeggen ze dat niet alleen, maar voegen ze de daad ook bij het woord.
Vervolgens is het niet Israël zelf dat terugslaat. Nee. Dat moeten haar vriendjes doen. Of ondergeschikten, afhankelijk van hoe je tegen dit onderwerp aankijkt. En dus openden Amerika en Groot-Brittannië de aanval. Lekker raak schieten op Houthi-doelwitten. Yay, wat leuk!
Nederland was daar dus ook bij betrokken. Er was en is publieke steun... en dat is niet alles. Mark Rutte heeft zojuist heel blij laten weten dat er zelfs een Nederlandse stafofficier bij betrokken was. "De Nederlander is toegevoegd aan het Amerikaanse coördinatiecentrum. Ik kan verder geen mededelingen doen over de precieze werkzaamheden. Wij hebben politieke steun geleverd aan de Amerikanen en de Britten. Zij hebben bovendien verzocht om een stafofficier, en die hebben wij geleverd," aldus de demissionair premier die blijkbaar denkt dat hij, ook al is hij demissionair, gewoon actief kan meewerken aan het veroorzaken van een nieuwe oorlog die kan uitmonden in de Derde Wereldoorlog.
Dit is natuurlijk nogal gek. Wat zeg ik, het is totaal gestoord. Nederland dat er actief bij betrokken is, als enig EU-land?
Raar. Ons leger stelt niets voor. Die stafofficier was nergens voor nodig. Nederland voegt heel weinig toe - behalve dan dat Amerika kan zeggen dat het niet een eenzijdige actie was, maar dat er twee hele andere landen bij betrokken waren (minimaal).
Waarom doet Rutte dit dan? Nou, er is eigenlijk maar één conclusie mogelijk. Rutte wil secretaris-generaal van de NAVO worden. Dat gerucht gaat al langer rond, en dit is het ultieme bewijs dat het klopt. Door die stafofficier toe te voegen aan het coördinatiecentrum én publiekelijk steun uit te spreken voor deze belachelijke bombardementen bewijst Rutte dat hij een trouwe en loyale bondgenoot is van Amerika, dat hij alles doet wat dat land eist, en dat hij de belangen van zijn eigen land zonder meer opoffert om de Amerikaanse hegemonie te beschermen.
Dát is wat de Amerikanen willen van een toekomstige secretaris-generaal - en dus geeft Rutte dat aan ze.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten